Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5582 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

(Uses JAVA Applet and Port 1024)
Visit the Chatroom Website

Who's Online
 67 guest(s) on-line.
 2 member(s) on-line.


 BigD,  Overflow

You are an anonymous user.
Register Now!
 BigD:  3 mins ago
 Overflow:  3 mins ago
 Rob:  6 mins ago
 tlosm:  15 mins ago
 Fransexy:  16 mins ago
 outrun1978:  23 mins ago
 Arnie:  27 mins ago
 dooz:  50 mins ago
 MichaelMerkel:  59 mins ago
 eder:  1 hr 11 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga Gaming
      /  Frustation
Register To Post

Goto page ( 1 | 2 | 3 | 4 Next Page )
PosterThread
ribdevil 
Frustation
Posted on 8-Oct-2016 11:23:30
#1 ]
Regular Member
Joined: 22-Jan-2010
Posts: 221
From: Vigo - Galicia - Spain

Frustration, that's the word, and also abandoned.
That's how I feel, I have long been trying to find some graphics card of the 7xxx series that works in my Sam440. No, all other series work correctly, but just the only valid for new drivers and probably future programs do not work. And that's very frustrating.
I don't know if the fault is ACube (if it still exists, for years no signs of life), for not to update the UBoot, as was done with the 460.
Or worse, of A-Eon, who has just made new drivers for 7xxx, so the others will stay behind in everything that comes.
Who guarantees me that when buying a X5000, not the same thing happen in a couple of years?

Finally, frustrated and abandoned, so I am, I would not have to say (as they sang Led Zeppelin) "babe, I'm gonna leave you."

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hyperionmp 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 12:13:22
#2 ]
Hyperion
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 502
From: Unknown

@ribdevil

You are not asking the right people.

Moreover, if your subject line reads "frustration", how many people that can potentially help you will actually read your post?

Contact an Amiga dealer like:

http://www.amigaos.net/content/4/where-buy

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
ribdevil 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 12:56:38
#3 ]
Regular Member
Joined: 22-Jan-2010
Posts: 221
From: Vigo - Galicia - Spain

@Hyperionmp

"You are not asking the right people."

I don't asking nothing, I asked at right people at right moment ( ACube and A-EON ).

I'm waiting the answer from ACube. And A-Eon says, one year ago, " other people are making the drivers".

I'm only showing my "bad feelings". Only that.


Last edited by ribdevil on 08-Oct-2016 at 01:16 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
ppcamiga1 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 13:25:30
#4 ]
Member
Joined: 23-Aug-2015
Posts: 34
From: Unknown

@ribdevil

ACube do their best, but after all they are only humans.

They may be not able to do drivers to something as extra rare as current generation Radeon card on pci.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
AmigaBlitter 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 13:37:03
#5 ]
Elite Member
Joined: 26-Sep-2005
Posts: 3264
From: Unknown

Well, i have similar problem.


My Sam440ep seems that doesn't support a radeon hd card :(.

Well, maybe a good setup can be done with a PCI-E riser card, but informations on this subject are fragmentary. At the moment Sam440ep users are cutted off from the reign of W3D nova and OpenGL ES 2.

_________________
retired

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 13:40:16
#6 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 8198
From: Unknown

@ribdevil

You want HD 7000 card for SAM440?

When these boards were released back in 2008 (flex) nobody expected support for anything beyond Radeon 9250. Be content with what you have or sell it, there is no need for frustration.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Spectre660 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 13:47:16
#7 ]
Elite Member
Joined: 5-Jun-2005
Posts: 3501
From: Unknown

@ribdevil

Next step in investigating the Sam440ep-flex+pci to pcie adapter+ Radeon HD 7000 issue would be to somehow convince someone with a Sam460ex/cr to test an adapter and Radeon HD 7000 series card with the Sam460ex/cr pci slot.

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
ribdevil 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 13:59:42
#8 ]
Regular Member
Joined: 22-Jan-2010
Posts: 221
From: Vigo - Galicia - Spain

@AmigaBlitter

I test various Radeon HD with a PCI to PCIe adapter :

HD 5450 : Works fine
HD 5770 : Works fine
HD 6570 : Works fine
HD 6850 : Works fine

HD 7750 : Shows UBoot and loads the kickstar, then hangs and screen in black.
HD 7770 : three diferents models . Same fault.
HD 7850 : Same fault.
HD R9 270 : Same fault.

So, The problem is the UBoot ( ACube).
And if the new drivers for Warp 3D and Warp3DNova are only for thie SI chipset, all the sam440 users are out of the game (A-EON)

@pavlor


"You want HD 7000 card for SAM440? "
The answer is yes, cause is the road A-EON choose.


@spectre660

If the same thing happens in the sam460 / cr, then the problem is greater.


 Status: Offline
Profile     Report this post  
AmigaBlitter 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 14:06:23
#9 ]
Elite Member
Joined: 26-Sep-2005
Posts: 3264
From: Unknown

@ribdevil

Quote:
I test various Radeon HD with a PCI to PCIe adapter : HD 5450 : Works fine HD 5770 : Works fine HD 6570 : Works fine HD 6850 : Works fine


Good to hear.


Btw, i have the Sam440ep mini, not the flex. Could one of these adapters work with my Sam440ep (with integrated M9)?

If yes i can order an adapter very soon, cause i have a a spare 6570 radeon (sapphire).

_________________
retired

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Spectre660 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 14:08:17
#10 ]
Elite Member
Joined: 5-Jun-2005
Posts: 3501
From: Unknown

@ribdevil

I assume that the Uboot initialization for pci on the Sam440ep-flex and the Sam460ex/cr are similar. if so then the pci adapter combo should also not work on the Sam460ex .

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 14:19:45
#11 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5470
From: S.Wales

@AmigaBlitter

My MSI R9 280 card has a toggle switch for either Hybrid/UEFI or legacy BIOS. If there was someone in the UK (not too far from the south west) with a Sam440, PCI to PCIe card and a PCIe flexi riser I'd be happy to travel in order to test my card and find out if the Sam will recognise it with the legacy BIOS.

I have the full complement of RadeonHD 2.x, Warp3D SI and Warp3D Nova, so if it boots we can fully test all features. I'll ask Matthew permission to install the drivers and if it works maybe we can wangle free drivers since it will likely result in more sales of the drivers.

For more info on the Hybrid BIOS I've linked MSI's page.

http://event.msi.com/2014/vga/Hybrid_BIOS/

 Status: Offline
Profile     Report this post  
SinanG 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 14:21:19
#12 ]
Regular Member
Joined: 24-Dec-2004
Posts: 257
From: Unknown


I have a Radeon R7 265 in my Sam460 and it works fine.

It also works fine with my A1222 and X5000

Nice card for all models

 Status: Offline
Profile     Report this post  
AmigaBlitter 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 14:23:18
#13 ]
Elite Member
Joined: 26-Sep-2005
Posts: 3264
From: Unknown

@Rob

Thank you for info, Rob.

_________________
retired

 Status: Offline
Profile     Report this post  
bennymee 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 14:32:32
#14 ]
Regular Member
Joined: 19-Aug-2003
Posts: 320
From: Netherlands

@SinanG

He is talking about a 440 with a pci slot. ;)

But I have to say: every RadeonHD 5x00, 6x00 or 7x00 6xor Voodoo 2/3/5K worked without any problems in my Sam460. Great work A-Eon / Acube !

@all

Has somebody looked into creating a custom PCI to PCI Express with a fpga/plc e.g. ?

That could benefit Mediator / Eyetech Amigaone / Sam440 owners.

Last edited by bennymee on 08-Oct-2016 at 02:35 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Beans 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 14:54:19
#15 ]
Regular Member
Joined: 26-Aug-2016
Posts: 251
From: Bear Delaware USA

@ppcamiga1

Just out of curiosity, why does it HAVE to be that series of cards?
Your interface limits performance anyway.
An earlier card would not perform that significantly worse.
There are a lot of cards that will work with that board, so why push it?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Spectre660 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 14:56:50
#16 ]
Elite Member
Joined: 5-Jun-2005
Posts: 3501
From: Unknown

@Spectre660

Results of the next step test with a Sam460ex, PCI to PCIe adapter and Radeon HD7750 .
Also Radeon HD 6570 .
Sam460ex and PCIE to PCIe adapter do not seem to be compatible .


U-Boot 2015.a (May 16 2015 - 14:20:11)

CPU: AMCC PowerPC 460EX Rev. B at 1155 MHz (PLB=231 OPB=115 EBC=115)
No Security/Kasumi support
Bootstrap Option H - Boot ROM Location I2C (Addr 0x52)
Internal PCI arbiter enabled
32 kB I-Cache 32 kB D-Cache
Board: Sam460ex/cr, PCIe 4x + PCIe 1x
I2C: ready
DRAM: 2 GiB (ECC not enabled, 462 MHz, CL4)
PCI: Bus Dev VenId DevId Class Int
01 00 1002 683f 0300 55
00 04 10a5 0000 0604 10
00 06 126f 0501 0380 00
PCIE0: successfully set as root-complex
04 00 1412 1724 0401 ff
03 00 1b21 1080 0604 00
PCIE1: link is not up.
Net: ppc_4xx_eth0
FPGA: Revision 03 (2010-10-07)
SM502: found
PERMD2:not found
VGA: ERROR EXECUTING BIOS

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 14:57:20
#17 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5470
From: S.Wales

@bennymee

There's no need to make such hardware, you just need a PEX 8112 PCI to PCIe card like this.

Nobody has tested the A1XE with a Radeon SI based card so we don't yet know if the BIOS is compatible or not. The Mediator may have a better chance of working with one because of the way it operates but it's probably pointless due to all the bottlenecks in the old hardware. I'd still love to know if it works though.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 15:23:38
#18 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5470
From: S.Wales

@Beans

Quote:

Beans wrote:
@ppcamiga1

Just out of curiosity, why does it HAVE to be that series of cards?
Your interface limits performance anyway.
An earlier card would not perform that significantly worse.
There are a lot of cards that will work with that board, so why push it?


Everything from the X1xx0 to HD6xx0 is only supported in 2D on Amiga OS. The Warp3D drivers for 5000/6000 series cards never materialised and my have been silently cancelled for all we know. A-EON said they won't develop Warp3D Nova drivers for anything older than the Southern Islands based cards. They said support is available for third parties wishing to develop their own drivers for older cards but that doesn't guarantee that anyone will.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 15:36:27
#19 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 8404
From: Greensborough, Australia

@ribdevil

Quote:
HD 7750 : Shows UBoot and loads the kickstar, then hangs and screen in black.
HD 7770 : three diferents models . Same fault.
HD 7850 : Same fault.
HD R9 270 : Same fault.

So, The problem is the UBoot ( ACube)..


Why do think it's UBoot? From what you say UBoot is able to initialise the card, displays Kickstart loading and then screen is black.

To me this points to Kickstart. After Kickstart is put together UBoot is thrown away. The OS4 kernel takes over.

Now, I take it you have updated the RadeonHD drivers with the extra driver?

Do you have a serial port on your Sam and a debug cable set up? At this point it would help to know of any debug output from OS4 kernel. This is the sort of thing I've seen happen before, on an X1000 at least, when the graphics driver failed.

It could be UBoot. It could be Kickstart. But it helps to see what is failing.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Spectre660 
Re: Frustation
Posted on 8-Oct-2016 16:07:31
#20 ]
Elite Member
Joined: 5-Jun-2005
Posts: 3501
From: Unknown

@Hypex

I did some testing about 2 year ago with some special debug Radeon HD driver versions.
The conclusion about possible U-Boot issues was based on the fact that same Radeon HD7750 card works with my Sam460ex and the fact that the Radeon HD driver reached a certain point on the Sam440ep-flex .

=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~= PuTTY log 2014.07.19 06:28:46 =~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=


U-Boot 1.3.1e (Jul 5 2012 - 19:02:53)

CPU: AMCC PowerPC 440EP Rev. C at 799.999 MHz (PLB=133, OPB=66, EBC=66 MHz)
I2C boot EEPROM enabled
Bootstrap Option H - Boot ROM Location I2C (Addr 0x52)
Internal PCI arbiter enabled, PCI async ext clock used
32 kB I-Cache 32 kB D-Cache
Board: Sam440ep-flex
I2C: ready
DRAM: 1024 MB
PCI: Bus Dev VenId DevId Class Int
01 04 1013 6005 0401 00
01 05 1033 0035 0c03 00
01 05 1033 0035 0c03 00
01 05 1033 00e0 0c03 00
00 0a 12d8 8150 0604 00
02 00 1002 683f 0300 ff
02 00 1002 aab0 0403 ff
00 0c 10b5 8112 0604 00
00 0e 1095 3114 0180 00
In: serial
Out: serial
Err: serial
Net: ppc_4xx_eth0, ppc_4xx_eth1
SM502: not found
VGA: 1
VESA: OK
msr = 0x00001030
rtg.library PPC440ep optimizations enabled
RadeonHD.card (2): Obtaining ITimer interface
RadeonHD.card (2): Got ITimer interface
RadeonHD.card (2): Returning from LibInit().
RadeonHD.card (4): RadeonHD.chip 1.0 (29.03.2014)

RadeonHD.chip (5): rhdOpen called
RadeonHD.chip (2): PCI device is a graphics card.
RadeonHD.chip (2): RadeonHD cipset identified as: VERDE
RadeonHD.chip (4): Enabling blind prefetch on the PEX 8112 bridge
RadeonHD.chip (2): Obtaining memory and I/O addresses and sizes
RadeonHD.chip (2): Video RAM at: 0xB0000000, size is 268435456 bytes
RadeonHD.chip (2): Graphics card I/O range at: 0x0xC0000000, size is 262144 bytes
RadeonHD (2): Graphics card name is: Radeon HD 7700 Series
RadeonHD (2): Identified the chipset as: VERDE
RadeonHD (2): If - and only if - your card does not work or does not work optimally
please contact Hans de Ruiter at hans --email-sign-- hdrlab.org.nz to help rectify this.
Use the subject: 0x683F:0x1545:0x7750:
and *please* describe the problems you are seeing
in your message.
RadeonHD.chip (2): Unidentified card. Will rely on the AtomBIOS for correct operation.

Quote:

Hypex wrote:
@ribdevil

Quote:
HD 7750 : Shows UBoot and loads the kickstar, then hangs and screen in black.
HD 7770 : three diferents models . Same fault.
HD 7850 : Same fault.
HD R9 270 : Same fault.

So, The problem is the UBoot ( ACube)..


Why do think it's UBoot? From what you say UBoot is able to initialise the card, displays Kickstart loading and then screen is black.

To me this points to Kickstart. After Kickstart is put together UBoot is thrown away. The OS4 kernel takes over.

Now, I take it you have updated the RadeonHD drivers with the extra driver?

Do you have a serial port on your Sam and a debug cable set up? At this point it would help to know of any debug output from OS4 kernel. This is the sort of thing I've seen happen before, on an X1000 at least, when the graphics driver failed.

It could be UBoot. It could be Kickstart. But it helps to see what is failing.

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Goto page ( 1 | 2 | 3 | 4 Next Page )

[ home ][ about us ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright 2000 - 2017 Amigaworld.net.

Amigaworld.net was originally founded by David Doyle