Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5615 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

(Uses JAVA Applet and Port 1024)
Visit the Chatroom Website

Who's Online
 68 guest(s) on-line.
 3 member(s) on-line.


 Templario,  KimmoK,  kamelit0

You are an anonymous user.
Register Now!
 Templario:  29 secs ago
 KimmoK:  2 mins ago
 kamelit0:  3 mins ago
 OlafS25:  13 mins ago
 smf:  14 mins ago
 AdvancedFollower:  21 mins ago
 amigakit:  25 mins ago
 g01df1sh:  1 hr 18 mins ago
 zipper:  1 hr 39 mins ago
 Frank:  1 hr 54 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga OS4.x \ Workbench 4.x
      /  OS4.1 Final Edition USB flash driver problem - Solved - Sort of
Register To Post

PosterThread
Ned 
OS4.1 Final Edition USB flash driver problem - Solved - Sort of
Posted on 20-Jul-2017 23:37:51
#1 ]
Regular Member
Joined: 10-Dec-2003
Posts: 480
From: Arlington, Texas USA

I have OS 4.1 Final Editon installed on my uA1c. For some reason I am now experencing a problem that I have never seen before. When I insert a USB flash drive, I am now getting a:
System request
Unable to open USB Function driver
"massstorage.driver"
This seems to happen with all of my USB flash drives. However, there is a file called "massstorage.usbfd" (version 53.39) in my directory "sys:kickstart". In a probably unrelated area, I can still print to my printer via USB. Does anyone have any idea as to how to fix this problem.

Last edited by Ned on 21-Jul-2017 at 09:24 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tonyw 
Re: OS4.1 Final Edition USB flash driver problem
Posted on 21-Jul-2017 0:57:59
#2 ]
Elite Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 3096
From: Sydney (of course)

@Ned

The "massstorage.usbfd" is only used for "mass storage" devices like USB sticks and external disk drives. The printer uses a different driver (DEVS:usbprinter.device), so that is why it still works.

Check that the massstorage driver is actually loaded by Kickstart. Examine the Kicklayout script in Kickstart/ and check for a line like this:

"MODULE Kickstart/massstorage.usbfd". Make sure it is not commented out with a semicolon.

The file should list as:
"massstorage.usbfd 157964 ----rwed 22-Nov-14 23:00:00", with an md5sum:

md5sum CleanFE:Kickstart/massstorage.usbfd
590661be3c4b714a34d5371f048d2d4c CleanFE:Kickstart/massstorage.usbfd

Good luck !

_________________
cheers
tony

Hyperion Support Forum: http://forum.hyperion-entertainment.biz/index.php

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Ned 
Re: OS4.1 Final Edition USB flash driver problem
Posted on 21-Jul-2017 19:07:53
#3 ]
Regular Member
Joined: 10-Dec-2003
Posts: 480
From: Arlington, Texas USA

@tonyw

FYI. I have NOT yet installed OS4.1 FinalUpdate1. On my system the file lists the same as what you suggest except for the date and time which are: "08-Oct-14 22:58.31". I also ran the md5sum by typing in:
md5sum sys:kickstart/massstorage.usbfd
and got the same checksum that you did. My system did NOT recognize "CleanFE:" which is why I used "sys:". Any other thoughts?

Ned

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: OS4.1 Final Edition USB flash driver problem
Posted on 21-Jul-2017 19:14:53
#4 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 10676
From: Norway

@Ned

copy & paste t:usb.log here, maybe there is some thing interesting there.

"ram disk:t/"

"uA1c" is that not only usb1.1, so I guess if your trying to plug in usb2.0 or usb3.0 stuff it wont work, maybe that is your problem.

Last edited by NutsAboutAmiga on 21-Jul-2017 at 07:18 PM.
Last edited by NutsAboutAmiga on 21-Jul-2017 at 07:15 PM.

_________________
Please check out my software:
Excalibur, Basilisk 2, AmigaInputAnywhere.
LiveForIt-Music
http://lifeofliveforit.blogspot.no/

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Ned 
Re: OS4.1 Final Edition USB flash driver problem
Posted on 21-Jul-2017 21:23:41
#5 ]
Regular Member
Joined: 10-Dec-2003
Posts: 480
From: Arlington, Texas USA

@NutsAboutAmiga

Thanks for this suggestion. I'll try to remember it if I ever have this problem again.

However, my problem has just vanished. I was going to look at the usb.log file. So
I obviously wanted to reproduce the problem. But when I inserted a flash drive, it is
now working just fine as it always has.

On my system I have 3 drives. The first IDE master has all my working partitions. The
slave has an enclosure that enables me to insert and remove a tray containing an IDE
hard disk which I use as a backup medium. And the second IDE master has my CD/DVD
drive. The only thing that I could think of that was different between yesterday and
today was the tray containing my backup IDE drive. But when I put the backup drive
that I had in the machine yesterday, I am still unable to reproduce the problem. So,
I guess I'll just cross my fingers and hope this never happens again.

Thanks,
Ned

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Chris_Y 
Re: OS4.1 Final Edition USB flash driver problem - Solved - Sort of
Posted on 22-Jul-2017 0:29:02
#6 ]
Elite Member
Joined: 21-Jun-2003
Posts: 3092
From: Beds, UK

@Ned

I have exactly the same problem. I was going to post about it yesterday but didn't have time. USB drives have never worked for me OS4.1FEU1 and were flaky before that. I have an OS4.1u6 partition and USB drives work fine there.

_________________
"Miracles we do at once, the impossible takes a little longer" - AJS on Hyperion
Avatar is Tabitha by Eric W Schwartz

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tonyw 
Re: OS4.1 Final Edition USB flash driver problem
Posted on 22-Jul-2017 0:36:38
#7 ]
Elite Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 3096
From: Sydney (of course)

@Ned

My partition containing the clean installation of Final Edition is called "CleanFE". I have a similar partition called "CleanFEUpdate1". I don't use either of them, they exist merely as a reference point for questions like yours. Neither of those volume names will apply to your case and your use of the assign "SYS:" is quite correct.

The version of massstorage.usbfd distributed with Update 1 is dated 2016 and much smaller.

I'm glad to hear that you got it going again, though.

_________________
cheers
tony

Hyperion Support Forum: http://forum.hyperion-entertainment.biz/index.php

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tonyw 
Re: OS4.1 Final Edition USB flash driver problem - Solved - Sort of
Posted on 22-Jul-2017 0:45:07
#8 ]
Elite Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 3096
From: Sydney (of course)

@Chris_Y

The version of massstorage.usbfd distributed with FE Update 1 uses (and depends on) mounter.library. Please check that your Kicklayout includes and loads mounter.library:

>FEUpdate1:Kickstart/

>list massstorage.usbfd mounter.library
massstorage.usbfd 55780 ----rwed 27-Nov-16 20:09:30
mounter.library 65320 ----rwed 13-Nov-16 08:22:22

>version full file massstorage.usbfd
massstorage.usbfd 53.83 (27/11/2016)

>version full file mounter.library
mounter.library 53.19 (13/11/2016)

>search Kicklayout mounter
66 MODULE Kickstart/mounter.library

Hope this helps.

_________________
cheers
tony

Hyperion Support Forum: http://forum.hyperion-entertainment.biz/index.php

 Status: Offline
Profile     Report this post  

[ home ][ about us ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright 2000 - 2017 Amigaworld.net.

Amigaworld.net was originally founded by David Doyle