Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5823 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
48 crawler(s) on-line.
 15 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 MEGA_RJ_MICAL:  6 mins ago
 Lou:  34 mins ago
 klx300r:  1 hr 5 mins ago
 DiscreetFX:  1 hr 16 mins ago
 SHADES:  1 hr 18 mins ago
 Samurai_Crow:  1 hr 48 mins ago
 fishy_fis:  2 hrs ago
 Jasper:  2 hrs 42 mins ago
 Rob:  2 hrs 49 mins ago
 ealm:  3 hrs 19 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga OS4.x \ Workbench 4.x
      /  AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Register To Post

Goto page ( Previous Page 1 | 2 )
PosterThread
spud101 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 28-Jul-2017 20:02:49
#21 ]
Member
Joined: 4-Aug-2016
Posts: 61
From: Unknown

Thanks all.

Regarding the PATA - IDE adapter. I have tried a lot of these. None let me run both CF and CDROM off 1 IDE cable, also not in AOS3.9. Something with hardcoded master mode in the CDROM drive I guess.

I received some other PCI RTL9029AS cards and guess what at least 1 of them works!! I shows the default vendor and device ID in Ranger. So maybe that env stuff does not work anymore since AOS4.1 FE???

I'm actually posting this from within AOS4.1.

I haven't tried the card in AOS3.9 yet but am pretty sure it will work too.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
HammerD 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 29-Jul-2017 3:22:07
#22 ]
Cult Member
Joined: 31-Oct-2003
Posts: 901
From: Ontario, Canada

@spud101

Glad you got the Network Card working...as I said not all cards will work, there are probably hundreds of device ID's for these cards. The ENV's should work but ...anyway doesn't matter, you got a card that works!

_________________
AmigaOS 4.x Beta Tester - Classic Amiga enthusiast - http://www.hd-zone.com is my Amiga Blog, check it out!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
jabirulo 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 29-Jul-2017 10:34:56
#23 ]
Regular Member
Joined: 20-Jun-2004
Posts: 342
From: Donosti (GUIPUZCOA)

@spud101

Can you try this tool and post output. It's only for OS4, source includes. itm some sort of LIST PCI devices (you will nedd too in DEVS: pci.ids from http://pci-ids.ucw.cz/v2.2/pci.ids)

http://jabirulo.site90.com/temp/lspciOS4.lha

Not tezted under classic machines, on my SAM460ex I get:

#lspci
## Ven Dev Description
01 1095 3114 Silicon Image, Inc. SiI 3114 [SATALink/SATARaid] Serial ATA Controller
02 126F 0501 Silicon Motion, Inc. SM501 VoyagerGX Rev. AA
03 ACBE 0001 unknown vendor/device
04 1002 6759 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks PRO [Radeon HD 6570/7570/8550]
05 1002 AA90 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks HDMI Audio [Radeon HD 6500/6600 / 6700M Series]
#

 Status: Offline
Profile     Report this post  
spud101 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 31-Jul-2017 13:26:08
#24 ]
Member
Joined: 4-Aug-2016
Posts: 61
From: Unknown

@jabirulo OK, I may try it out and report here. You haven't planted any ransomware in there have you :P

So a bit more details on my findings:

I got these 3 other rtl8029as cards and had the following findings:

- Micronet SP2082A v2: works in both AOS 3.9 BB1&2 and AOS4.1FE. Ranger shows default realtek VendorID (0x10EC) and DeviceID (0x8029)
- ALN-201C-TB/P also works in AOS 3.9 BB1&2 and AOS4.1FE
- AON-201: Didn't get detected at all in AOS4.1FE (Ranger only showed my voodoo), not tried in AOS3.9. So either I didn't install it properly or the card may be faulty

However there is still a weird issue where the cards sometimes report a wrong vendorID and then are not recognised. E.g. the Micronet sometimes lists 0x18EC in Ranger instead of 0x10EC. Which is just one bit of difference, so maybe there is something weird with a circuit (mediator or A4000 mainboard) I guess (or would this be a flaky AOS4.1 mediator implementation)? Also the AON-201 listed something different the first time I tried (don't remember what). This may also be the reason why I couldn't get the first card to work. I have not reproduced this consistently, so whether the issue goes away when the system gets warmer I don't know.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 1-Aug-2017 16:09:52
#25 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 9755
From: Greensborough, Australia

@spud101

Perhaps use another tool and see if it gives different PCI IDs to Ranger. As well as the suggested lspci there is also pciscan and PCIView. See here:
http://os4depot.net/index.php?function=search&tool=simple&f_fields=pci

 Status: Offline
Profile     Report this post  
jabirulo 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 1-Aug-2017 16:22:17
#26 ]
Regular Member
Joined: 20-Jun-2004
Posts: 342
From: Donosti (GUIPUZCOA)

@spud101

source is included too, so you can check it for yourself

 Status: Offline
Profile     Report this post  
spud101 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 2-Aug-2017 8:30:40
#27 ]
Member
Joined: 4-Aug-2016
Posts: 61
From: Unknown

Not had the time yet to further check the other PCI tools. In the mean time I did receive yet another network card I will test.

What I was thinking though, I guess Ranger is somehow right showing different VendorIDs, 0x10EC vs 0x18EC, as when Ranger shows 0x18EC the card doesn't work and when showing 0x10EC the card does work. So the issue is not Ranger but elsewhere, hardware or AOS4.1 PCI drivers.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 2-Aug-2017 12:45:19
#28 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 11219
From: Norway

@spud101

Did you try this?

Device ID matches but if still gives trouble try this:

SetENV SAVE rtl8029.device/unit0 "VENDORID=0x10EC DEVICEID=0x8029"

or

SetENV SAVE rtl8029.device/unit0 "VENDORID=0x18EC DEVICEID=0x8029"


Given that ID number is just one BIT that toggle on and off, it might be bad connection,
1,8,E,C

divided into nibbles 4 bit groups.

[0001],[X000],[1110],[1100]

X marks the bit that is changing.

Clean the PCI contractor, try different connector.
it might also be one leg on one IC's on Ethernet card that is not attached.
If there compactors on the card, it might be some HF noise, that is not filtered anymore.

Last edited by NutsAboutAmiga on 02-Aug-2017 at 12:55 PM.
Last edited by NutsAboutAmiga on 02-Aug-2017 at 12:55 PM.
Last edited by NutsAboutAmiga on 02-Aug-2017 at 12:51 PM.

_________________
Please check out my software:
Excalibur, Basilisk 2, AmigaInputAnywhere.
LiveForIt-Music
http://lifeofliveforit.blogspot.no/

 Status: Offline
Profile     Report this post  
spud101 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 5-Aug-2017 22:34:42
#29 ]
Member
Joined: 4-Aug-2016
Posts: 61
From: Unknown

@jabirulo

This is shown with pci.ids in DEVS
## Ven Dev Description
Voodoo 30005 3Dfx Interactive, Inc.
RTL-8029(AS) Realtek Semiconductor Co., Ltd.

This is shown without pci.ids present
## Ven Dev Description
01 121A 0005
02 10EC 8029


 Status: Offline
Profile     Report this post  
spud101 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 23-Mar-2020 22:08:59
#30 ]
Member
Joined: 4-Aug-2016
Posts: 61
From: Unknown

After some years I had the (stupid) idea to revisit this AOS 4.1 install again and saw that the network part is still troublesome.

I tried 2 RTL9029 cards. they seem to work OK. In AOS 3.9 they work fine and I get decent download speeds.
In AOS4.1 FE Update 1 browsing webpages works OK. However downloads (almost) always stall. The start slow, stay slow, then stall and in many cases the application downloading the file (e.g. Updater) times out.. Identical behaviour with both network cards (different vendors).

It's not the Zorro3 BigRAM card, since the behaviour is identical with and without the BigRAM card.

Is there some ENVARC I have to set to make this card perform better under AmigaOS 4.1FE?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
spud101 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 24-Mar-2020 17:07:25
#31 ]
Member
Joined: 4-Aug-2016
Posts: 61
From: Unknown

Tried via different network (hooked it up to my laptop, which was sharing its wifi connection that was using mobile phone hotspot). Same issues.

Sorry, but this AmigaOS4.1 FE is really a piece of c**p. Remember when Amiga was fun? Yes it was before AOS4.x ages ago. What a source of frustration... Even windows is a delight in comparison.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
HammerD 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 24-Mar-2020 17:49:04
#32 ]
Cult Member
Joined: 31-Oct-2003
Posts: 901
From: Ontario, Canada

@spud101

I was a beta tester for OS 4.1 Classic up to and including FE. Every RTL8029 network card I tried worked, but again, there are lots of variations out there. Not all of them will work. If it does work it will be automatically detected by the stack when you set up your network using the Wizard. If not, you will need to try another card.

_________________
AmigaOS 4.x Beta Tester - Classic Amiga enthusiast - http://www.hd-zone.com is my Amiga Blog, check it out!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
spud101 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 24-Mar-2020 20:51:23
#33 ]
Member
Joined: 4-Aug-2016
Posts: 61
From: Unknown

@HammerD

The issue is, it is detected and works. But from the moment you want to download a file that's bigger than 0.5 MB it will almost never finish. It stalls somewhere and then times out. Exact same behaviour with 2 different cards. This is something in the stack, driver or mediator support I assume. I was hoping setting some low level config stuff in an ENVARC could bring a solution (not the vendor di etc, but some config thing)?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
kolla 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 24-Mar-2020 22:54:47
#34 ]
Super Member
Joined: 21-Aug-2003
Posts: 1416
From: Trondheim, Norway

Ive given up ethernet with OS4.1FE(u1?) Classic - a2065, deneb with USB adapters ... all showing same symptoms, push it just a little and ICMP goes wild, ping dublicates and traffic pretty much stalls.

Its worth noting that Roadshow, that essentially *is* the network stack of OS4, has had many updates on 68k since the last update of OS4.1FE update 1. I asked Olsen about this, and he replied that he has lost interest in OS4 and there wont be any updates for it unless Hyperion organise another update. I asked if installing 68k Roadshow on OS4 was an option, but he could not recommend it. So... I simply do not use OS4.1FE on real hardware anymore, its way too frustrating.

_________________
B5D6A1D019D5D45BCC56F4782AC220D8B3E2A6CC

 Status: Offline
Profile     Report this post  
bennymee 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 25-Mar-2020 9:13:26
#35 ]
Cult Member
Joined: 19-Aug-2003
Posts: 583
From: Netherlands

I also have given up internet with OS4.1FE on my CyberstormPPC setup, because I sold it ;)
But for years I had the X-Surf 100 configured as Zorro 3 card.
No problems.

Last edited by bennymee on 25-Mar-2020 at 09:14 AM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 25-Mar-2020 9:42:33
#36 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 11219
From: Norway

@spud101

Maybe time to purge roadshow, install Miami or some thing like that, should work on AmigaOS4.1 maybe you limit your self to 68K browsers, but that must be better then nothing.

_________________
Please check out my software:
Excalibur, Basilisk 2, AmigaInputAnywhere.
LiveForIt-Music
http://lifeofliveforit.blogspot.no/

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 25-Mar-2020 17:14:58
#37 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 9755
From: Greensborough, Australia

@spud101

Just out of interest what is the MTU as reported by your router? Shouldn't matter but I had similar issues when my router was set to 1500 and it needed to be 1492. I don't know if Roadshow settings need to match MTU exactly or how it determines it. Just a thought. Can be set from interface file.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
spud101 
Re: AOS 4.1 FE Classic IDE & Network issues
Posted on 25-Mar-2020 21:44:01
#38 ]
Member
Joined: 4-Aug-2016
Posts: 61
From: Unknown

@Kolla,

Good to know I'm not the only one with these issues. However your answer confirms my opinion on Hyperion (which is not positive).

@Hypex

I don't think I can configure the MTU size on my cable modem. At least I can't find the setting in the management UI.

I checked with https://www.speedguide.net/analyzer.php however.
For my cable modem it says 1500 MTU size.
For the other connection i tried via my mobile phone it's lower.

However AOS4.1 FE had exactly the same behaviour on both connections, so i think it doesn't matter.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Goto page ( Previous Page 1 | 2 )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle