Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5687 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
57 crawler(s) on-line.
 7 guest(s) on-line.
 2 member(s) on-line.


 terminills,  wawa

You are an anonymous user.
Register Now!
 terminills:  40 secs ago
 wawa:  2 mins ago
 coldacid:  22 mins ago
 clint:  30 mins ago
 Jasper:  30 mins ago
 nikosidis:  33 mins ago
 smith:  40 mins ago
 Serpi:  41 mins ago
 A1200:  52 mins ago
 rzookol:  1 hr 1 min ago

/  Forum Index
   /  AROS Hardware
      /  AROS Laptop DELL latitiude D520
Register To Post

Goto page ( 1 | 2 Next Page )
PosterThread
nikosidis 
AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 15-Aug-2018 10:58:50
#1 ]
Cult Member
Joined: 9-Dec-2008
Posts: 899
From: Norway, Oslo

Hallo fellow Amigians

I always wanted a stable and good laptop for AROS.
Some years ago ClusterUK and many others got that realised with fully support for ACER aspire one. This is still a ok platform for AROS but as web-browsing, emulation and many other tasks got more demanding the need for more powerfull hardware is needed.

The DELL latitiude D520 is far from something new but the hardware is very simelar to ACER aspire one. The big difference is that the display res. is higher and the CPU is much faster. All that is needed is a replacement of the wi-fi card. Something that is very easy to do.

Search for this wi-fi card on e-bay

Atheros AR5BXB63

This laptop can be found very cheap on e-bay.

I will put up many videos running AROS on this laptop.
I will show 68k emulation and I can tell you that 060 demos with JIT enabled runs full speed on this computer.
I compared a AGA demo with A1200 060 50Hhz with this computer under emulation and this computer did some of the scenes more smooth.

You can also connect keyboard, usb joysticks, usb drives and montiors to this laptop. I use a 21" CRT monitor from VGA out on this laptop when I like to emulate 68k stuff like demos and games.

I will update this thread as I do new videos and bring in new information.

First of all I just wanted to know if there are any interest in people getting AROS laptop and if you have any questions bring'em on.

AROS rocks!

Last edited by nikosidis on 15-Aug-2018 at 11:31 AM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
nikosidis 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 16-Aug-2018 9:00:38
#2 ]
Cult Member
Joined: 9-Dec-2008
Posts: 899
From: Norway, Oslo

This video show you how to replace the wireless network card on this laptop. You need the right type as there are limited drivers for AROS wi-fi chips.


https://youtu.be/aETOSTpFnuQ


This is the one you need - Atheros AR5BXB63. Easy and cheap to find on e-bay.




Last edited by nikosidis on 16-Aug-2018 at 09:04 AM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
nikosidis 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 16-Aug-2018 9:29:31
#3 ]
Cult Member
Joined: 9-Dec-2008
Posts: 899
From: Norway, Oslo

This video is about how to change the internal drive. This is of cause not something you have to do but realy recommended.
60 GB SSD is perfect for AROS. Can also be found cheap on ebay. Kingston always worked good for me.

https://youtu.be/XSTwsszxPcA

 Status: Offline
Profile     Report this post  
nikosidis 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 16-Aug-2018 11:52:50
#4 ]
Cult Member
Joined: 9-Dec-2008
Posts: 899
From: Norway, Oslo

Next video is about how to install AROS.
This is after you have AROS booting from either a usb-drive or optical disk.
You can read more about that here:

https://sites.google.com/site/arosaspireone/installation

You can contact me if that is difficult for you and I send you AROS CD for free to boot from optical drive. You only pay for the shiping.
nik-tom(at)online.no

This video is about how to install AROS to internal drive. It is not only for DELL latitiude D520 but in general for AROS hardware.

In this video I'm using a AROS night build. The same applies if you install icaros-desktop or AspireOS that are AROS distrubutions.

https://youtu.be/Gyf51L5hK3o




Last edited by nikosidis on 16-Aug-2018 at 03:09 PM.
Last edited by nikosidis on 16-Aug-2018 at 02:47 PM.
Last edited by nikosidis on 16-Aug-2018 at 02:45 PM.
Last edited by nikosidis on 16-Aug-2018 at 02:37 PM.
Last edited by nikosidis on 16-Aug-2018 at 11:53 AM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
bison 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 16-Aug-2018 14:49:19
#5 ]
Super Member
Joined: 18-Dec-2007
Posts: 1441
From: N-Space

@nikosidis

That's the first successful nightly build native installation that I've seen -- congratulations!

_________________
"Unix is supposed to fix that." -- Jay Miner

 Status: Offline
Profile     Report this post  
nikosidis 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 16-Aug-2018 14:53:11
#6 ]
Cult Member
Joined: 9-Dec-2008
Posts: 899
From: Norway, Oslo

@bison

I think you will be amazed of how far AROS has come.
There will be more videos about how to use AROS and demonstration of apps. emulation and games.
Get yourself a DELL Latitiude D520 and be happy forever

Last edited by nikosidis on 16-Aug-2018 at 02:53 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
serk118 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 16-Aug-2018 23:34:07
#7 ]
Cult Member
Joined: 25-Nov-2004
Posts: 681
From: London(uk)

@nikosidis

Great video..

_________________
http://aros-exec.org/

http://serk118.blogspot.com/

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tommywright 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 17-Aug-2018 3:42:32
#8 ]
Regular Member
Joined: 15-Jan-2010
Posts: 357
From: Asheville, NC

@nikosidis

You talked me into it. I found one on Amazon (sold through a local guy) that I just ordered for 80 bucks.

I bet there is a way to get rid of the Dell logo in the Bios there (the load one). I can make a good 16 color Aros logo that will work much better.

We should make some fun Aros/Amiga inspired laptop skins also. DecalGirl will let you make them for generic laptops.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
nikosidis 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 17-Aug-2018 9:15:21
#9 ]
Cult Member
Joined: 9-Dec-2008
Posts: 899
From: Norway, Oslo

@tommywright

Greatz :D
Sure. If you can do some cool gfx work it would be welcome :)
More videos on the way and I'm here if you have any questions.
Did you buy SSD and network card too?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tommywright 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 17-Aug-2018 9:46:18
#10 ]
Regular Member
Joined: 15-Jan-2010
Posts: 357
From: Asheville, NC

@nikosidis

Not yet... I pulled the trigger on the laptop right before bed... was a bit of a impulse purchase. :P I'll look around today for the wifi card. Does the SSD make that much difference?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Lou 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 17-Aug-2018 12:13:29
#11 ]
Elite Member
Joined: 2-Nov-2004
Posts: 3983
From: Rhode Island

@tommywright

Quote:

tommywright wrote:
@nikosidis

Not yet... I pulled the trigger on the laptop right before bed... was a bit of a impulse purchase. :P I'll look around today for the wifi card. Does the SSD make that much difference?

As the old saying goes "once you go solid state...you never get hard again."

 Status: Offline
Profile     Report this post  
nikosidis 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 17-Aug-2018 14:33:40
#12 ]
Cult Member
Joined: 9-Dec-2008
Posts: 899
From: Norway, Oslo

@Lou

Haha :D

Tommy:

It really does but you can always wait with it and try out AROS first.
60GB is more than enough for AROS and is quite cheap.

Last edited by nikosidis on 17-Aug-2018 at 02:34 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tommywright 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 17-Aug-2018 20:48:18
#13 ]
Regular Member
Joined: 15-Jan-2010
Posts: 357
From: Asheville, NC

Funny. I used to own a Fiero btw. An 87 GT (owned in '97 or so). I loved that car!

The one I bought has an 80gb spinner. Here's what I got...

Sold by: Resale Addict
$74.88
Condition: Used - Very Good - SPECS: 2 GB RAM, 80 GB HDD, WINDOWS XP PRO 32 BIT, DVD/CD MULTIWRITER, CORE 2 DUO 2.00 GHZ, USB, MODEM, ETHERNET, WIFI, SVIDEO 9 PIN, VGA, 1394, WIRELESS CARD SLOT, HEADPHONE JACKS. Sale is for the laptop and power cord.


 Status: Offline
Profile     Report this post  
nikosidis 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 17-Aug-2018 22:10:51
#14 ]
Cult Member
Joined: 9-Dec-2008
Posts: 899
From: Norway, Oslo

@tommywright

Looks good :)
As said you can always use the HDD until you get some SSD. As you can see in the video I made it is very easy to replace.

One little note. At least on my laptop that has very bad batteri the CPU goes much down if I unplug to power cord.
We have this program called System monitor in Sys:system/ folder where you can see the type of CPU you have and the speed.
I think they made this laptop with some different configurations regarding CPU. Mine is T2300 @ 1.66GHz. When I have power cable pluged inn system monitor show 1676 to1694 that is around what it should be. If running batteri MHz can do down to 600 HMz that is not what I would like to see ;)
Check it out when you have everything ready and report back. I guess your batteri is not in good shape either if not replaced at some point.

Edit: found your model.

You are lucky Tommy. Faster than mine. Will be nice to compare some results when you have it up and running.

http://mobilespecs.net/laptop/DELL/DELL_LATITUDE_D520.html

You have T7200 2GHz


http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core2-Duo-T7200-vs-Intel-Core-Duo-T2300

Last edited by nikosidis on 17-Aug-2018 at 10:50 PM.
Last edited by nikosidis on 17-Aug-2018 at 10:49 PM.
Last edited by nikosidis on 17-Aug-2018 at 10:47 PM.
Last edited by nikosidis on 17-Aug-2018 at 10:43 PM.
Last edited by nikosidis on 17-Aug-2018 at 10:12 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
nikosidis 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 18-Aug-2018 8:33:11
#15 ]
Cult Member
Joined: 9-Dec-2008
Posts: 899
From: Norway, Oslo

Just a simple demonstration on this laptop where you can see the different running this simple MESA demo in 3D hardware against software rendering.

https://youtu.be/6swWPFjXKBk

It is around 270 fps agains software rendering around 80 fps.
Even if this is a quite weak 3D chip from Intel the difference is huge.

Last edited by nikosidis on 18-Aug-2018 at 09:47 AM.
Last edited by nikosidis on 18-Aug-2018 at 08:52 AM.
Last edited by nikosidis on 18-Aug-2018 at 08:34 AM.
Last edited by nikosidis on 18-Aug-2018 at 08:33 AM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
nikosidis 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 18-Aug-2018 12:06:19
#16 ]
Cult Member
Joined: 9-Dec-2008
Posts: 899
From: Norway, Oslo

I noticed on e-bay it is possible to get keyboard with different languages for replacement if the lang. on the one you like to buy is wrong.
I'm just thinking in the used marked there are plenty of this laptop but maybe not with your prefered keyboard layout.

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=dell+latitiude+d520+keyboard&_sacat=0

Last edited by nikosidis on 18-Aug-2018 at 12:06 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
fishy_fis 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 19-Aug-2018 13:49:00
#17 ]
Super Member
Joined: 29-Mar-2004
Posts: 1851
From: Australia

Ouch, that thing is nasty.

Must've reported at least a dozen better fully AROS compatible laptops over the years.

Been using a 2.9ghz i5 + geforce 540M based laptop for AROS for a few years now.
Have mentioned it dozens of times, but no-one listens, so I stopped trying to help.


Last time I ever try to help here, but it's so very, very simple and again, something I've said so many times Im sick of saying it.....


ich7, 8, 9 and 10 based systems work great.

That covers from pentium 4 through to atoms, through to core2 through to socket 1366 and 1156 (and some 1155) core i3, i5 and i7 systems.

There, all the details you really need. And clear enough that even a half witted monkey can understand.

Please tell me amigans are at least as clever as half witted monkeys?

Last edited by fishy_fis on 19-Aug-2018 at 01:55 PM.
Last edited by fishy_fis on 19-Aug-2018 at 01:52 PM.
Last edited by fishy_fis on 19-Aug-2018 at 01:51 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
nikosidis 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 19-Aug-2018 20:54:31
#18 ]
Cult Member
Joined: 9-Dec-2008
Posts: 899
From: Norway, Oslo

@fishy_fis

Gforce driver is buggy as hell. Intel gfx driver is very stable and good. You don't even come up with a specific model as usual. This laptop is very nice for AROS. What software for AROS would you require more?
You are negative as usual. Noone like your negative posts if it is amiga, vampire or whatever.
Someone are trying to do something for this platform and you do nothing as usual.
You probably don't have the skill to do anything but native comments.

Stop thinking you are so smart and measure other people's intelligence against computer science.
Get a life!

Last edited by nikosidis on 19-Aug-2018 at 09:03 PM.
Last edited by nikosidis on 19-Aug-2018 at 09:03 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tommywright 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 22-Aug-2018 0:25:39
#19 ]
Regular Member
Joined: 15-Jan-2010
Posts: 357
From: Asheville, NC

@nikosidis

This kinda fishy_fis stuff is exactly why I never post here and am now sorry I did again. I'll continue this conversation over on the other forum.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
nikosidis 
Re: AROS Laptop DELL latitiude D520
Posted on 27-Aug-2018 22:17:14
#20 ]
Cult Member
Joined: 9-Dec-2008
Posts: 899
From: Norway, Oslo

Here is video of how to set up WiFi network.

https://youtu.be/pVwppm5ukOk

It is as easy that from wireless manager it is possible to connect directly to the networks that are scanned but it is not possible to save your network from there. That I show you how to do in this video.
Maybe at a later stage a save button will be implemented in the wifeless manager but that is not up to me.

Last edited by nikosidis on 28-Aug-2018 at 09:02 AM.
Last edited by nikosidis on 27-Aug-2018 at 10:17 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle