Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5753 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
76 crawler(s) on-line.
 18 guest(s) on-line.
 3 member(s) on-line.


 ggw,  MEGA_RJ_MICAL,  Georg

You are an anonymous user.
Register Now!
 Georg:  0 secs ago
 ggw:  1 min ago
 MEGA_RJ_MICAL:  2 mins ago
 Dege:  15 mins ago
 DiskDoctor:  22 mins ago
 thinkchip:  23 mins ago
 CygnusEd:  32 mins ago
 BillE:  33 mins ago
 bison:  36 mins ago
 BigD:  50 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga OS4.x \ Workbench 4.x
      /  New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Register To Post

Goto page ( 1 | 2 Next Page )
PosterThread
dirkzwager 
New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 29-May-2020 14:34:40
#1 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 127
From: Belgium, LImburg, Bilzen

I put a radeon R5 230 with 2 gig (Asus) in my Sam460 cr instead of my Radeon 7700. better 3D.
With HDMI Boot the computer up to loading the Kickstart. The moment I would see Amiga os4.1 boot logo it does not appear and there is no more video signal.
With the VGA port, the computer can charge up to the workbench.
Games like Spencer, quake dark places no longer start and the computer reports errors. ( dsi, data storage interrupt, redzone no damage, )
Tower 57, blastaway works, the internet works.
I installed the Enhancer software that I bought from Aeon this year.
At a partion of the previous owner I found and installed the driver of Warp3d Southtem islands and that install i also.
What would be the cause and how to fix it?

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Spectre660 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 29-May-2020 14:51:55
#2 ]
Elite Member
Joined: 5-Jun-2005
Posts: 3800
From: Unknown

@dirkzwager

You seem to have several issues.
I will address the 3D ones
There is NO 3D support for these cards. EDIT (R5-230's)
3D support exists for Radeon SI Cards and Polaris Cards (Rx550 & Rx560)
Polaris does not currently support all old Warp3D programs.
Some work via MiniGL4GL4ES .

See the following thread for some info ,
https://www.amigans.net/modules/xforum/viewtopic.php?forum=4&topic_id=8172&order=

Last edited by Spectre660 on 29-May-2020 at 08:45 PM.
Last edited by Spectre660 on 29-May-2020 at 02:53 PM.
Last edited by Spectre660 on 29-May-2020 at 02:52 PM.

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 29-May-2020 18:45:41
#3 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5915
From: S.Wales

@dirkzwager

Quote:
I put a radeon R5 230 with 2 gig (Asus) in my Sam460 cr instead of my Radeon 7700. better 3D.


I'm not sure where you got that impression.

http://gpuboss.com/gpus/Radeon-R5-230-vs-Radeon-HD-7770

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Samurai_Crow 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 29-May-2020 18:59:20
#4 ]
Elite Member
Joined: 18-Jan-2003
Posts: 2220
From: Minnesota, USA

@Rob

Where did you see the "HD" in his description? It might be a vanilla Radeon 7000 series like the MicroA1 had.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 29-May-2020 20:34:45
#5 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 127
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@Rob

i have the 7700 not the 7770.
the 7700 has not the 3d support.

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Spectre660 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 29-May-2020 20:52:07
#6 ]
Elite Member
Joined: 5-Jun-2005
Posts: 3800
From: Unknown

@dirkzwager

http://wiki.amiga.org/index.php?title=Warp3D_Nova

Quote:


Warp3D Nova is a modern shader based 3D graphics API (Application Programmers Interface) and driver system for modern GPUs (Graphics Processing Units).

Requirements

AmigaOS 4.1 Update 6 or newer
RadeonHD or RadeonRX driver from the Enhancer Software
A supported graphics card:
Radeon HD 77xx-79xx series graphics card (excluding the Radeon HD 7790)
Radeon HD R7 240/240D
Radeon HD R7 250E/250/250X/265
Radeon HD R9 270/270X/280/280X
Radeon RX 460/470/480/540/550/560D/560/570/580


Radeon RX 570/580 may be have issues with Warp3D Nova at the moment .

Last edited by Spectre660 on 29-May-2020 at 08:53 PM.

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 29-May-2020 21:34:06
#7 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5915
From: S.Wales

@dirkzwager

Quote:
i have the 7700 not the 7770. the 7700 has not the 3d support.


In your first post you mention that games like Spencer don't work on the R5 230 suggesting that they were working on the 7700. Unless you were using Wazp3D (if those games run with it) then the card must supported by the 3D drivers.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 29-May-2020 22:45:26
#8 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 127
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@Spectre660


I'm afraid I bought the wrong graphics card.
Very unfortunate of course. I had read that it worked with amiga os4.1 and I thought it had 3d support. apparently not.
I don't find it all simple with amiga os4 to know what and how.
Software 3d and hardware 3d support.

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 29-May-2020 22:48:08
#9 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 127
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@Rob

It just works, I don't remember if I used certain libs.
Where can I see this? sys / libs drawer?

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 29-May-2020 22:52:58
#10 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 127
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@Spectre660



http://hdrlab.org.nz/projects/amiga-os-4-projects/radeonhd-driver/radeonhd-driver-hardware-compatibility/


I probably misunderstood but I thought with what I see here that the r5 230 would work, apparently not good ...

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 29-May-2020 23:43:43
#11 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5915
From: S.Wales

@dirkzwager

There should be Wazp3D prefs in the prefs drawer and in libs it would be warp3d.library, it replaces the standard warp3d.library.

What 3D application didn't run on the 7700?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Spectre660 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 30-May-2020 0:30:06
#12 ]
Elite Member
Joined: 5-Jun-2005
Posts: 3800
From: Unknown

@dirkzwager

Not every individual model graphics card will work with all PCie capable machines.
What works on the X5000 and X1000 may not work on the Sam460ex.
And what works on the X5000 & Sam460ex may not work on the X1000 (Polaris cards are currently in this category) .

2D support is not the same as 3D support.
Some cards have 2D support under Amiga OS 4.1 FE like the R5-230 but no 3D support.
Any card with 3D support under AMigaOS4.1FE also has 2D support .

The compatibility list that you are linking to is outdated and only covers 2D support.

The Radeon SI based and Polaris based cards are the ones that support 3D.
The newer model Radeon SI based cards that are compatible with the Sam460ex are more difficult to find.

Polaris RX550 and RX560 cards are more likely to work with the Sam460ex.
However you will not get any U-Boot display with these while booting.
So you go from a blank screen into WorkBench .



_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 30-May-2020 10:22:17
#13 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 127
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@Rob

the computer games I have are working. But I thought it was going to work faster. Dark places is ok (800x600), but starwars jedi knight acedemy is very slow, too slow.
that's why I was looking for another card.
And the R5 is much quieter without the fan.

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 30-May-2020 10:27:03
#14 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 127
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@Spectre660

Thanks for the info. bad buy from me

Maybe I can make someone with an X1000 or X5000 happy with the r5.
The enthusiast gets them from me for free. send me PM. Only the shipping costs. And that will not be very expensive I think.

Last edited by dirkzwager on 30-May-2020 at 10:28 AM.

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
jabirulo 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 30-May-2020 11:24:34
#15 ]
Regular Member
Joined: 20-Jun-2004
Posts: 345
From: Donosti (GUIPUZCOA)

@dirkzwager

Probelm is that looking on hansderuiter webpage says "Tested on an A1-X5000".

I too bought a r7-250 and worked fine in X5000 (IIRC), but on my SAM460ex doesn't (some Uboot incompatibility or alike).

Now I have/use an RX550 and works fine. Can't see Uboot menu, but no problem under Workbench/AmigaOS.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Spectre660 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 30-May-2020 13:23:26
#16 ]
Elite Member
Joined: 5-Jun-2005
Posts: 3800
From: Unknown

@dirkzwager

Starwars jedi knight acedemy is going to be slow with any graphics card on the Sam460ex. Most games are ok but this one is slow. It is based on the old Warp3D/Minigl.
You can try lowering some of the graphics details setting in the game configuration.

Quote:

dirkzwager wrote:
@Rob

the computer games I have are working. But I thought it was going to work faster. Dark places is ok (800x600), but starwars jedi knight acedemy is very slow, too slow.
that's why I was looking for another card.
And the R5 is much quieter without the fan.

Last edited by Spectre660 on 30-May-2020 at 01:26 PM.

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 30-May-2020 14:27:25
#17 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 127
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@Spectre660

@rob

Then I will put my "old" radeon 7700 back into my Amiga.

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 30-May-2020 14:28:36
#18 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 127
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@jabirulo

Next time I buy a card again, I first ask advice here on the forum. Thanks for your tips

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 30-May-2020 15:46:58
#19 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5915
From: S.Wales

@dirkzwager

Before you buy a new card can you try the Warp3D Nova demos with the 7700. Wazp 3D only patches Warp3D functions and not Nova so if the demos run then your card is supported in 3D. I just want to be sure before you spend more money.

The demos should be in the following location.

Workbench:Utilities/AMIStore/Downloads/ENSWPLOS4/EnhancerSoftware/Installation_Files/SDK/Warp3DNova/Examples/

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: New radeon r5 230 in sam 460, help !!!
Posted on 30-May-2020 15:56:15
#20 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5915
From: S.Wales

@dirkzwager

I noticed in your signature that you have the Sam in an A1500+ case. Does that mean that the case is configured with 4 vertical card slots at the back or does it have 2 horizontal slots?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Goto page ( 1 | 2 Next Page )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle