Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
6034 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
» Home
» Features
» News
» Forums
» Classifieds
» Links
» Downloads
Extras
» OS4 Zone
» IRC Network
» AmigaWorld Radio
» Newsfeed
» Top Members
» Amiga Dealers
Information
» About Us
» FAQs
» Advertise
» Polls
» Terms of Service
» Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
74 crawler(s) on-line.
 23 guest(s) on-line.
 1 member(s) on-line.


 DiscreetFX

You are an anonymous user.
Register Now!
 DiscreetFX:  27 secs ago
 matthey:  19 mins ago
 saimo:  25 mins ago
 billt:  31 mins ago
 cdimauro:  41 mins ago
 bison:  49 mins ago
 number6:  57 mins ago
 pavlor:  1 hr 7 mins ago
 Futaura:  1 hr 13 mins ago
 PhantomInterrogative:  1 hr 18 mins ago

Software News   Software News : OS4 prerelease update #3 available
   posted by EntilZha on 14-Jun-2005 14:29:31 (46421 reads)
Leuven, Belgium. 13 June, 2005.

Hyperion Entertainment announces the immediate availability of the final intermediate update of Amiga OS 4.0 prior to its full commercial release later this year.


An overview of the added functionality:

* New Kernel
* New IDE devices
* New Picasso96/Graphics and monitor drivers
* Warp3D V51 (Including support for Voodoo 3, Voodoo 4/5, and Radeon 7x00)
* WarpUp support
* New Shell and updated shell commands
* Update reaction classes and new intuition
* New Roadshow TCP/IP stack and updated eth3com.device
* All new version of the Sirion USB stack and usbprinter.device
* Updated datatypes
* Updated Preferences programs
* Updated Locale
* And much more

Registered users of Amiga OS 4.0 can download update 3 from Hyperion Entertainment's website.


Hyperion Entertainment and the Amiga OS 4.0 development team wish to thank you for your continued patience and support which we hope will be rewarded in a few months time.
    

STORYID: 2357
Related Links
· More about Software News
· News by EntilZha


Most read story about Software News
UBoot 2010.06.04 for Sam460ex available

Last news about Software News
Hollywood APK Compiler 4.0 released
Printer Friendly Page  Send this Story to a Friend

Goto page ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 )

PosterThread
EntilZha 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:07:25
#141 ]
OS4 Core Developer
Joined: 27-Aug-2003
Posts: 1679
From: The Jedi Academy, Yavin 4

Quote:
However, when I rebooted I still got the funky WB screen


What do you mean, white and blue ? Nothing there, not even a disk icon ? You have to re-attach your picasso settings, that's why it's not your usual screenmode.


_________________
Thomas, the kernel guy

"I don't have a frigging clue. I'm norwegian" -- Ole-Egil

All opinions expressed are my own and do not necessarily represent those of Hyperion Entertainment

 Status: Offline
Profile     Report this post  
alef 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:07:52
#142 ]
Regular Member
Joined: 16-Mar-2003
Posts: 112
From: Norway

F**K .-.-.
Had to use IE instead of Opera to get website working....
...btw. using Opera 8 for Windows.....

Everything ok now!


_________________
Amiga is the One...

 Status: Offline
Profile     Report this post  
ronaldst 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:09:13
#143 ]
Regular Member
Joined: 6-Jun-2005
Posts: 495
From: Montréal, Québec

Have fun!


_________________
- Ronald

All beer tastes bad.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
The_Editor 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:10:44
#144 ]
Elite Member
Joined: 7-Mar-2003
Posts: 7629
From: 192.168.0.02 ..Pederburgh .. Iceni

@ EntilZha ..

Nope.

I've sorted it !!

phew, WHAT A headache

I noticed in the on screen blurb on switch on that Uboot was not listing the onboard ide dvdrw at all ?
( Well it works !!)

Only the hard drives which are on the Sil card.

So I grabbed an ide lead from box of spares and plugged cd (dvdrw) into secondary sil port.

Diskboot 500000 2:0

Success.

Reboot.

Bus 0 .........................................................................

no slb found blah blah blah.

Aaaaaaargh. (hang on, i recall people talking about this)

switch off and replug cd into onboard IDE while we're at it.

Finally get into Uboot (after much ado) and alter Multiboot options to Sil Paralell.

Success.




NOW for the update Os !!


_________________
******************************************
I dont suffer from Insanity - I enjoy it

******************************************

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rogue 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:11:45
#145 ]
OS4 Core Developer
Joined: 14-Jul-2003
Posts: 3999
From: Unknown

Quote:
However it wasn't clear to me and still isn't how to reattach the gc


Ahem, quoting from the README:

-- SNIP --
To re-attach the settings, start Picasso96Mode, press the menu button, and select your graphics card from the “Attach Settings To” menu. Save your settings afterwards, and reboot.
-- SNIP --

I think this is quite clear, isn't it?


_________________
Seriously, if you want to contact me do not bother sending me a PM here. Write me a mail

 Status: Offline
Profile     Report this post  
EntilZha 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:12:14
#146 ]
OS4 Core Developer
Joined: 27-Aug-2003
Posts: 1679
From: The Jedi Academy, Yavin 4

@ alef

Edit: Ok, just saw that you sorted this out. Thanks for the hint about Opera, that's the one browser we didn't test the site with...

Last edited by EntilZha on 14-Jun-2005 at 07:14 PM.


_________________
Thomas, the kernel guy

"I don't have a frigging clue. I'm norwegian" -- Ole-Egil

All opinions expressed are my own and do not necessarily represent those of Hyperion Entertainment

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Tomas 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:13:51
#147 ]
Elite Member
Joined: 25-Jul-2003
Posts: 4286
From: Unknown

Does this update include hardware overlay for videoplayback?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
EntilZha 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:15:25
#148 ]
OS4 Core Developer
Joined: 27-Aug-2003
Posts: 1679
From: The Jedi Academy, Yavin 4

Quote:
Does this update include hardware overlay for videoplayback?


For the Voodoo, yes. For the Radeon, no


_________________
Thomas, the kernel guy

"I don't have a frigging clue. I'm norwegian" -- Ole-Egil

All opinions expressed are my own and do not necessarily represent those of Hyperion Entertainment

 Status: Offline
Profile     Report this post  
FuZion 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:18:42
#149 ]
Super Member
Joined: 22-Nov-2003
Posts: 1962
From: Birmingham, England

How do I boot a CD that's connected to a Sil card again? I can't recall how I got this to work. I could connect it to an IDE port on the A1 mobo but I don't want to because I've had it booting before.

Cheers, FuZion.

(PS. I'm going to try ssolie's suggestion of a clean install)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
CodeSmith 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:21:04
#150 ]
Elite Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 3045
From: USA

Does anyone know if the new update will work with the Mobility Radeon 7500? (PCI ID 0x1002:0x4c57)? I have a 9800 I can use to install the new update, but I need to put it back in my PC so I can do my work...

Edit: The reason I'm asking is that that card will is not recognized by Pre2. This is the serial output from uboot:

Quote:
U-Boot 1.1.1 (Mar 3 2005 - 16:42:53), Build: 03/03/05

CPU: MPC7455 v2.1 @ 933.333 MHz
Board: AmigaOne
DRAM: Slot 0: vacant

Information for SIMM bank 1:
Number of banks: 1
Number of row addresses: 13
Number of coumns addresses: 11
SIMM is registered
Supported burst lenghts: 8 4 2 1 PAGE
Supported CAS latencies: CAS 3
RAS to CAS latency: 3
Precharge latency: 3
SDRAM highest CAS latency: 750
SDRAM 2nd highest CAS latency: 0
SDRAM data width: 4
Auto Refresh supported
Refresh time: 1042 clocks
Bank 0 size: 512 MB

DIMM0_B0_SCR0 = 0x00000000
DIMM0_B1_SCR0 = 0x00000000
DIMM0_B2_SCR0 = 0x00ff9f00
DIMM0_B3_SCR0 = 0x00000000
Using CAS 3 (slow)
DRAM_GCR0 = 0x00550400
Refresh set to 2083 clocks, auto refresh on
DRAM_REFRESH0 = 0x00019823
Mode bank 2: 0x00008032
512 MB
FLASH: 0 kB
VGA: 0 ..
In: serial
Out: serial
Err: serial
[libInit] returning 0x018C1B40
[SetupInterrupts] which = 1, intNum = 28 , IRQ = 12
[SetupInterrupts] which = 0, intNum = 17 , IRQ = 1
AmigaOne.card/FindCard(): Entered
Looking for Radeon 9500 Pro (0x1002:0x4144)
Looking for Radeon 9700 Pro (0x1002:0x4145)
Looking for Radeon 9700 Pro (0x1002:0x4146)
Looking for Radeon 9800 (0x1002:0x4148)
Looking for Radeon 9800 (0x1002:0x4149)
Looking for Radeon 9600 Pro (0x1002:0x4150)
Looking for Radeon 9600 Pro (0x1002:0x4151)
Looking for Radeon 9600 (0x1002:0x4152)
Looking for AIW 8500 DV (0x1002:0x4242)
Looking for Radeon 9000 (0x1002:0x4964)
Looking for Radeon 9000 (0x1002:0x4965)
Looking for Radeon 9000 (0x1002:0x4966)
Looking for Radeon 9000 (0x1002:0x4967)
Looking for Radeon 9700 Pro (0x1002:0x4E44)
Looking for Radeon 9700 Pro (0x1002:0x4E45)
Looking for Radeon 9600 (0x1002:0x4E46)
Looking for Radeon 9800 (0x1002:0x4E48)
Looking for Radeon 9800 (0x1002:0x4E49)
Looking for Radeon 9800 XT (0x1002:0x4E4A)
Looking for Radeon 7200 (0x1002:0x5144)
Looking for Radeon (0x1002:0x5145)
Looking for Radeon (0x1002:0x5146)
Looking for Radeon (0x1002:0x5147)
Looking for Radeon 8500 (0x1002:0x5148)
Looking for Radeon 8500 (0x1002:0x5149)
Looking for Radeon 8500 (0x1002:0x514A)
Looking for Radeon 8500 (0x1002:0x514B)
Looking for Radeon 8500 LE (0x1002:0x514C)
Looking for Radeon 9100 (0x1002:0x514D)
Looking for Radeon 8500 LE (0x1002:0x514E)
Looking for Radeon 8500 LE (0x1002:0x5148)
Looking for Radeon 7500 (0x1002:0x5157)
Looking for Radeon 7500 (0x1002:0x5158)
Looking for Radeon 7000 (0x1002:0x5159)
Looking for Radeon 7000 (0x1002:0x515A)
Looking for Radeon 9200 (0x1002:0x5961)
Looking for Radeon 9200 SE (0x1002:0x5964)
Looking for Voodoo Banshee (0x121A:0x0003)
Looking for Voodoo Avenger (0x121A:0x0005)
Looking for Voodoo Rampage (0x121A:0x0009)
AmigaOne.card/FindCard(): Exiting, returning 0

a1ide.device 51.29 (10.10.2004)
[dev_init] ide_maxbus : '2', adjusted g_ide_maxunits to 4
[dev_init] Config not forced in $ide_conf, scanning IDE buses...
[ide_list] Devices on IDE port 0 :
[ide_list] Master : 'ATA'
[ide_list] Slave : 'unknown type'
[ide_list] Devices on IDE port 1 :
[ide_list] Master : 'ATAPI'
[ide_list] Slave : 'no device'
[init_unit] Trying to configure unit 0
[ata_read_drive_properties] MultiCount 16
[ata_read_drive_properties] Adjusting unit 0 to xfer mode 12
[init_unit] Unit successfully configured, flags $0185
[init_unit] Trying to configure unit 1
[init_unit] Trying to configure unit 2
[ata_read_drive_properties] Adjusting unit 2 to xfer mode 12
[init_unit] Unit successfully configured, flags $0119
[init_unit] Trying to configure unit 3

si680ide.device 51.28 (07.10.2004)
CMI8738 DriverInit
CMI8738 found!
---> chiprev = 16, model = 111, Vendor = 13F6
INTERRUPT 26


And the ide for the card is

Quote:
] pci 1
Scanning PCI devices on bus 1
BusDevFun VendorId DeviceId Device Class Sub-Class
_____________________________________________________________
01.00.00 0x1002 0x4c57 Display controller 0x00
]

Last edited by CodeSmith on 14-Jun-2005 at 07:34 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dimmck 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:26:12
#151 ]
Regular Member
Joined: 3-Sep-2003
Posts: 415
From: Cheney, WA

Quite a pleasant surprise. I'd been under the impression that it was due out in the middle of "next" week, not this one.

Thanks to all developers and beta testers working on AOS4.

BTW, I've moved my dvd burner back to the Sil0680 card. It's seen by MediaToolBox, but even though I've edited the ToolTypes for DVD+RW and CDRW to DEVICE=sil0680ide.device and UNIT=3 (it's new location as a slave rather than master), it doesn't seem to mount.

I'll read through the entire discussion before I complain though. Probably something else I have to change that I haven't noticed.

Dave M.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
EntilZha 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:34:50
#152 ]
OS4 Core Developer
Joined: 27-Aug-2003
Posts: 1679
From: The Jedi Academy, Yavin 4

Quote:
How do I boot a CD that's connected to a Sil card again? I can't recall how I got this to work. I could connect it to an IDE port on the A1 mobo but I don't want to because I've had it booting before.


In the boot options menu, select "Amiga Multiboot" (should already be selected), then go to "Amig Multiboot options" and select "SII parallel CDROM" or "SII serial CDROM", depending on whether you have the CDROM hooked to a ATA or SATA SII controller, respectively.

Then press ESC (until the main menu appears), and press ESC again, and select "Use settings for this session only".

Alternatively, when the progress bar appears, press ENTER and select the boot source directly (like above).


_________________
Thomas, the kernel guy

"I don't have a frigging clue. I'm norwegian" -- Ole-Egil

All opinions expressed are my own and do not necessarily represent those of Hyperion Entertainment

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Coder 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:37:20
#153 ]
Team Member
Joined: 15-May-2003
Posts: 4523
From: The Netherlands

@amipal

Quote:
but I'm going to see "The Pacifier" aka Kintergarden Vin.


It's ok. My wife picked "The Titanic" out of the dvd cabinet. So you should not complain so much.

Coder


_________________
Can't get enough of me?
The Bucket Diary Blog
The Bucket Diary Twitter Account

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Akiko 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:41:30
#154 ]
Cult Member
Joined: 26-Mar-2004
Posts: 778
From: UK

Thanks Hyperion one step closer to buying my A1


_________________
Amiga 4000T, CSPPC@233,50 , Amiga OS3.9 / OS4.1
Amiga 1200, Blizzard IV
CD32/SX32

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Valiant 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:45:49
#155 ]
Super Member
Joined: 22-Oct-2003
Posts: 1104
From: West of Eden, VT USA

@EntilZha

Quote:
Poster: EntilZha Date: 14-Jun-2005 12:07:25

Quote:

However, when I rebooted I still got the funky WB screen


What do you mean, white and blue ? Nothing there, not even a disk icon ? You have to re-attach your picasso settings, that's why it's not your usual screenmode.


Ok, this is getting very frustrating. I've had to reinstall updates 1 and 3 a number of times now, and no matter which P96Mode and WBScreen settings I choose I get the WBScreen resolution I've choosen, but the WBScreen hangs at the point where it's blank before the icons and menu appears. No matter how long I wait the regular WB never appears. I'm now definitely out of clues as to what may be wrong.


_________________
--
-=#Val#=-
Valiant@Camelot


Amiga 1000; Amiga 2000; Amiga 3000T; CD-TV; CD32;
AmigaOne-XE 800Mhz G4;Sam400ep 666Mhz;
AmigaOne X-1000 1.8Ghz PA6T-1682M

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Stephen_Robinson 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 19:50:40
#156 ]
Super Member
Joined: 29-Apr-2005
Posts: 1991
From: UK

I got a blank screen too...

I managed to sort it out by reinstalling from the CD doing a pre-release 3 but without chaning any of the scripts, still comes up looking 'orrible but at least you can change it back in prefs.

Not impressed to be honest, and less so in telling people to "RTFM" to fix the problems when they're sitting in fron of grey screen with nothing to change.

I've got it working now, but I couldn't imagine Microsoft making that big a coc, no hang on, yes I could.


_________________
Rage quited 29th May 2011

 Status: Offline
Profile     Report this post  
EntilZha 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 20:02:29
#157 ]
OS4 Core Developer
Joined: 27-Aug-2003
Posts: 1679
From: The Jedi Academy, Yavin 4

Quote:
No matter how long I wait the regular WB never appears. I'm now definitely out of clues as to what may be wrong.


So, the screen openes, but the workbench freezes at that time, no icons, nothing ?

We had a bug like this some time ago, but it was fixed. It was only happening on the Radeon and only when the prefs changed, i.e. you change GUI prefs, and the workbench closes. It wouldn't open anymore.

Did you do a complete re-install, i.e. clean the system disk, install from the CD, and then install update 3 ?

If yes, what hardware do you have in your machine (graphics card, sound card, ide controller) ?

Do you have the etherne in use ?

Also, please check if the MD5 sum matches that on the webpage... maybe the archive is somehow corrupted ?

Finally, please try to boot without startup sequence by pressing both mouse buttons or help on the keyboard (PS/2 only at the moment, sorry). If you can do that, disable WBStartup ("rename WBstartup WBStartup.off") and try again.

If you didn't do a complete re-install, make sure you don't have any old software in "unusual" places. For example, you might have dragged a commodity to wbstartup or similar.

If that still doesn't give a hint on your problem, please contact me in private mail (ThomasF@hyperion-entertainment.biz), that's easier than picking out your posts from here.


_________________
Thomas, the kernel guy

"I don't have a frigging clue. I'm norwegian" -- Ole-Egil

All opinions expressed are my own and do not necessarily represent those of Hyperion Entertainment

 Status: Offline
Profile     Report this post  
T_Power 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 20:04:49
#158 ]
Regular Member
Joined: 8-Sep-2003
Posts: 359
From: Durban, South Africa

@ The AmigaOS4.0 Team

Thank you..

The machine does seem FASTER now.

One question though, when will the printing in AmiPDF work with TurboPrint again?

Cheers,
Tim

 Status: Offline
Profile     Report this post  
EntilZha 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 20:05:48
#159 ]
OS4 Core Developer
Joined: 27-Aug-2003
Posts: 1679
From: The Jedi Academy, Yavin 4

Quote:
Not impressed to be honest, and less so in telling people to "RTFM" to fix the problems when they're sitting in fron of grey screen with nothing to change.


You should RTFM _BEFORE_ isntalling the update. And sorry, we try our best to help you out when you have problems, but if you have problems because you didn't read the documentation, it's your fault.

Quote:
I've got it working now, but I couldn't imagine Microsoft making that big a coc, no hang on, yes I could.


What an inappropriate comparison.


_________________
Thomas, the kernel guy

"I don't have a frigging clue. I'm norwegian" -- Ole-Egil

All opinions expressed are my own and do not necessarily represent those of Hyperion Entertainment

 Status: Offline
Profile     Report this post  
EntilZha 
Re: OS4 prerelease update #3 available
Posted on 14-Jun-2005 20:06:45
#160 ]
OS4 Core Developer
Joined: 27-Aug-2003
Posts: 1679
From: The Jedi Academy, Yavin 4

Quote:
One question though, when will the printing in AmiPDF work with TurboPrint again?


It should already work.

Do you have a parallel printer, or USB ?


_________________
Thomas, the kernel guy

"I don't have a frigging clue. I'm norwegian" -- Ole-Egil

All opinions expressed are my own and do not necessarily represent those of Hyperion Entertainment

 Status: Offline
Profile     Report this post  

Goto page ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle