Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
6033 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
69 crawler(s) on-line.
 15 guest(s) on-line.
 4 member(s) on-line.


NutsAboutAmiga, Kronos, matthey, more...

You are an anonymous user.
Register Now!
 matthey:  1 min ago
 NutsAboutAmiga:  2 mins ago
 Kronos:  2 mins ago
 AmigaPapst:  2 mins ago
 Karlos:  39 mins ago
 BigD:  49 mins ago
 Rob:  59 mins ago
 Hypex:  1 hr 14 mins ago
 Matt3k:  1 hr 19 mins ago
 amigang:  1 hr 38 mins ago

Software News   Software News : New set of IDE/SATA drivers on os4depot
   posted by sg2 on 7-Mar-2006 12:35:01 (4946 reads)
Dear OS4 Update 4 user,

Please retrieve the ide_driverpack.zip file from os4depot and install it over your system partition (see the included readme file).

This driver set tentatively fixes :

- an interrupt handler problem (interrups on port >1 could be missed) with the SATA drivers

- the "strange pause" problem with sii0680

- the strange "WB drag & drop copy trashes files" problem observed by very few of you with a1ide

- a couple of very minor bugs in IDETool


This informal interim release has been considered opportunate since the OS4 components concerned are somehow critical.

Kind regards,
--
Stphane Guillard
    

STORYID: 2953
Related Links
· More about Software News
· News by sg2


Most read story about Software News
UBoot 2010.06.04 for Sam460ex available

Last news about Software News
Hollywood APK Compiler 4.0 released
Printer Friendly Page  Send this Story to a Friend

Goto page ( 1 | 2 )

PosterThread
DoodooHead 
Re: New set of IDE/SATA drivers on os4depot
Posted on 8-Mar-2006 0:05:45
#21 ]
Cult Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 641
From: Reno, Nevada, U.S.

@ssolie

I was unable to copy many files using the workbench drag and drop method after installing update 4 on a newly formatted partition.

Copying to USB memory card from disk - failed
Copying from USB memory card to disk - failed
Copying from one disk to another disk - failed

(Stopped in the middle, needed to reset computer to recover.)

This was fixed by installing the new drivers from OS4 Depot.

Last edited by DoodooHead on 09-Mar-2006 at 01:38 PM.


_________________
Amiga user since 1985.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Moxee 
Re: New set of IDE/SATA drivers on os4depot
Posted on 8-Mar-2006 0:28:32
#22 ]
Team Member
Joined: 20-Aug-2003
Posts: 6291
From: County Yakima, WA State, USA

This is great!
for the update.

____________________
Moxee


_________________
Moxee
AmigaOne X1000
AmigaOne XE G4
I'd agree with you, but then we'd both be wrong.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Kicko 
Re: New set of IDE/SATA drivers on os4depot
Posted on 8-Mar-2006 2:23:24
#23 ]
Elite Member
Joined: 19-Jun-2004
Posts: 5009
From: Sweden

Cool update, specially the remove of the pause.
So its only to install it, use the computer and
hope there are no pauses ;)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
CodeSmith 
Re: New set of IDE/SATA drivers on os4depot
Posted on 8-Mar-2006 4:33:27
#24 ]
Elite Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 3045
From: USA

Small bug report for the new idetool...

"idetool -l a1ide.device" would, in the Upd4 version, return info for my hard drive (unit 0) and CD-ROM (unit 2). The new one just displays the hard drive. I think it has a problem getting info from the (nonexistent) unit 1 and gives up then.

Quote:
6.OS4:> idetool -l a1ide.device
-------------------Unit 0 information------------------------
Flags : $00000185 - present, supports DMA, ATA, supports cache flush, interrupts used,
Xfer mode : best pio 12 (PIO 4, 16 MB/s) / best dma 69 (UDMA 5, 100 MB/s) / current 69 (UDMA 5, 100 MB/s)
Total blocks : 156301488
Blocksize : 512
Power mode : 2 / idle (ready for operation)
IO1 / IO2 / BMCR @ : $1F0 / $3F6 / $CC00
*** Error opening device a1ide.device / unit 1

6.OS4:>

"idetool -u a1ide.device 2" does give the correct information about my CD-ROM, so the bug seems to be only in the "-l" command.

Quote:
6.OS4:> idetool -u a1ide.device 2
-------------------Unit 2 information------------------------
Flags : $0000011D - present, supports DMA, removable media, ATAPI, interrupts used,
Xfer mode : best pio 12 (PIO 4, 16 MB/s) / best dma 66 (UDMA 2, 33 MB/s) / current 66 (UDMA 2, 33 MB/s)
Total blocks : 0
Blocksize : 0
Packet spec : 5
Packet size : 12
Current medium read speed : x 65535 ('65535' stands for max.)
Current medium write speed : x 65535 (idem)
Power mode : 2 / idle (ready for operation)
IO1 / IO2 / BMCR @ : $170 / $376 / $CC08

6.OS4:>

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Tomppeli 
Re: New set of IDE/SATA drivers on os4depot
Posted on 9-Mar-2006 2:37:26
#25 ]
Super Member
Joined: 18-Jun-2004
Posts: 1646
From: Home land of Santa, sauna, sisu and salmiakki

Strange pause problem still exists. It just happened here. (sii0680ide.device 51.51 (4.3.06)) I was playing a music file and compiling my program when it happened. (A1-SE, SI0680, SB Audigy1, update4 fresh install)


_________________
Rock lobster bit me. My Workbench has always preferences. X1000 + AmigaOS4.1 FE
"Anyone can build a fast CPU. The trick is to build a fast system." -Seymour Cray

 Status: Offline
Profile     Report this post  
firbodi 
Re: New set of IDE/SATA drivers on os4depot
Posted on 9-Mar-2006 6:47:48
#26 ]
Super Member
Joined: 2-Sep-2003
Posts: 1046
From: Planet Earth!

Yes, same thing here! But the freez has only happened once after I updated the driver 2 days ago. (sii0680, A1SE-G3) Ironically it didn't happen before, or maybe I don't remember even if it did.

Firbodi

Last edited by firbodi on 09-Mar-2006 at 06:49 AM.


_________________
MicroA1 G3, 512MB RAM, DVD-RW; and A1-SE G3,512MB RAM, CD-RW & DVD-ROM
Avatar: Perspolis, Capital of Achaemenid Empire 500 B.C.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Samwel 
Re: New set of IDE/SATA drivers on os4depot
Posted on 9-Mar-2006 18:54:11
#27 ]
Elite Member
Joined: 7-Apr-2004
Posts: 3404
From: Sweden

@firbodi

And you also have SE..
Is this isolated to SE or do any XE owner get pauses?

Last edited by Samwel on 09-Mar-2006 at 06:55 PM.


_________________
/Harry

[SOLD] A1-C - 750GX 800MHz - 512MB - Antec Aria case

Avatar by HNL_DK!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Samwel 
Re: New set of IDE/SATA drivers on os4depot
Posted on 9-Mar-2006 18:57:36
#28 ]
Elite Member
Joined: 7-Apr-2004
Posts: 3404
From: Sweden

@sg2

Is it possible that we might see IDETool with a nice GUI sometime in the future?


_________________
/Harry

[SOLD] A1-C - 750GX 800MHz - 512MB - Antec Aria case

Avatar by HNL_DK!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Yescop 
Re: New set of IDE/SATA drivers on os4depot
Posted on 10-Mar-2006 19:54:05
#29 ]
Regular Member
Joined: 30-Mar-2005
Posts: 119
From: France

@sg2

Sorry, as 2 others users, the problem of pause didn't disappear.

Too bad...


_________________
Amiga is alive and so am I !!

Conf:
Sam Flex 800 and OS4.1 FE

 Status: Offline
Profile     Report this post  
redfox 
Re: New set of IDE/SATA drivers on os4depot
Posted on 12-Mar-2006 16:52:36
#30 ]
Super Member
Joined: 7-Mar-2003
Posts: 1945
From: Canada

@sg2

Thanks for working on the ide drivers, I appreciate your continued support.

New ide_driverpack_51.51 is working fine here. I use the onboard ide interface on my A1, so I suppose I am using a1ide.device.kmod ...

By the way, I have been running dma mode 69 (UDMA 5, 100 MB/s) since February 19, 2006. On Feb 22, I encountered an disk error while transferring a very large jpeg picture to my hard drive. Partition Wizard detected a BitMap error, and I was able to recover fine using the repair function in Partition Wizard. No hard disk trouble since. I am using FastFileSystem 51.29 (2.1.2006). My disk drive is an ancient 40GB Maxtor DiamondMax40 model# 34098H4.

again sg2


@sg2, ssolie and others

When I was using update #3, I ran into a problem when I used any of the dma modes. Certain large files would be corrupted when I used the mouse to drag them from the ramdisk to the hard drive. If I used the shell copy command, no problem. Since I like to use the mouse, I went back to PIO mode for the duration of my time using update #3.

I'm glad to see that my Maxtor drive is now supported. Under update #4, I have no trouble at all dragging files from ramdisk to hard drive, even at dma mode 69.


However, under update #4, my system would lock-up if I dragged certain files from my USB storage devices (512MB Lexar JumpDrive) to the ramdisk or hard drive. At first I thought this only happened if I tried to drag a file out of the jumpdrive too soon after dragging it to the jumpdrive. It seemed to always be the same file or directory, then I discovered other files that would lock-up the system.

After fiddling around for a few days, on March 9 I removed ASyncWB from my WBStartUP drawer, and I have not encountered a lock-up since. I can drag those files and my entire pictures directory back and forth between my hard drive, ramdisk and two jumpdrives (dragging from one jumpdrive to the other is actually kind of cool, as these Lexar JumpDrives have an LED to show activity).

---
redfox

 Status: Offline
Profile     Report this post  
JCC 
Re: New set of IDE/SATA drivers on os4depot
Posted on 21-Mar-2006 4:18:01
#31 ]
Regular Member
Joined: 15-Sep-2003
Posts: 254
From: NY/NJ, US

sg2:

Thanks for your efforts, however the new a1ise device still doesn't find my Pioneer DVD-RW/DVR-109. I had to go back to the a1ide.device.kmod from update 3.

My computer is an A1-XE G4 with the USB & DMA fixes, and a clean OS4 update 4 install.

Regards,
JCC

 Status: Offline
Profile     Report this post  

Goto page ( 1 | 2 )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle