Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
6071 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
» Home
» Features
» News
» Forums
» Classifieds
» Links
» Downloads
Extras
» OS4 Zone
» IRC Network
» AmigaWorld Radio
» Newsfeed
» Top Members
» Amiga Dealers
Information
» About Us
» FAQs
» Advertise
» Polls
» Terms of Service
» Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
0 crawler(s) on-line.
 115 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 pixie:  10 mins ago
 saimo:  33 mins ago
 DiscreetFX:  36 mins ago
 Lou:  46 mins ago
 Frank:  48 mins ago
 matthey:  1 hr 30 mins ago
 A1200:  2 hrs 4 mins ago
 kolla:  2 hrs 6 mins ago
 wakido:  3 hrs 10 mins ago
 Cammy:  4 hrs 31 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga General Chat
      /  For @ppcamiga1: Why MUI?
Register To Post

Goto page ( Previous Page 1 | 2 | 3 | 4 | 5 )
PosterThread
cdimauro 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 12-Mar-2024 5:59:33
#81 ]
Elite Member
Joined: 29-Oct-2012
Posts: 3650
From: Germany

@jPV

Quote:

jPV wrote:
@Karlos

Quote:

Karlos wrote:
@ppcamiga1

Wrong. I have the installation media for every version of AmigaOS since 2.04 through 4.1 and MUI was not a standard component of any of them. Unfortunately my cluebat is in storage.


Actually, OS4 comes with MUI in its base installation, and several programs included in the Extras directory in the OS installation media do require MUI. I'm not sure if any actual system component requires it, but in any case it is there ready to be used with the "extra" programs or other 3rd party programs user might install.

The default MUI preset on OS4 looks similar to Reaction config, so users may not even notice which GUI toolkit they're using if they don't pay attention to it.

OS4.0 came with a MUI 3.9 port by Jens Langner and Stefan Burström, and OS4.1 has a later MUI version by Thore Boeckelmann and Jens Maus.

AFAIK the only "issue" with the MUI ports on OS4 distributions is that they aren't registered and users should install their MUI keyfile to get full configuration options, but that isn't required either and an unregistered version works just fine in practise.

AFAIK is you don't register MUI you can't enable all its features.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hammer 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 12-Mar-2024 6:32:15
#82 ]
Elite Member
Joined: 9-Mar-2003
Posts: 5394
From: Australia

@ppcamiga1

Quote:

ppcamiga1 wrote:
@Karlos

you are wrong
mui is standard gui on amiga accept that
stop trolling start working on mui clone


MUI was not shipped with my A1200's Kickstart 3.0/Workbench 3.0.

MUI wasn't part of Commodore's Amiga software IP.

MorphOS has MUI, but they just a compatible AmigaOS 3.x clone with a MorphOS PowerPC fork without "The Name(TM)".

Last edited by Hammer on 12-Mar-2024 at 06:35 AM.

_________________
Ryzen 9 7900X, DDR5-6000 64 GB RAM, GeForce RTX 4080 16 GB
Amiga 1200 (Rev 1D1, KS 3.2, PiStorm32lite/RPi 4B 4GB/Emu68)
Amiga 500 (Rev 6A ECS, KS 3.2, PiStorm/RPi 3A+/Emu68)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hammer 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 12-Mar-2024 6:51:14
#83 ]
Elite Member
Joined: 9-Mar-2003
Posts: 5394
From: Australia

@cdimauro

Quote:

cdimauro wrote:

AFAIK is you don't register MUI you can't enable all its features.


With AmigaOS 4.1 FE, I didn't even bother customizing its extra bundled MUI since I prefer AmigaOS 4.1 FE's default white/blue/grey GUI look.

I would pay for "AmigaOS 4.1 FE" again on hyper-fast 68K Amiga.

MUI's 8-color MagicWB association is a workaround for my A3000's ECS.

_________________
Ryzen 9 7900X, DDR5-6000 64 GB RAM, GeForce RTX 4080 16 GB
Amiga 1200 (Rev 1D1, KS 3.2, PiStorm32lite/RPi 4B 4GB/Emu68)
Amiga 500 (Rev 6A ECS, KS 3.2, PiStorm/RPi 3A+/Emu68)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
rzookol 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 12-Mar-2024 7:19:03
#84 ]
Regular Member
Joined: 4-Oct-2005
Posts: 318
From: Poland, Lublin

@Hammer

MUI was shipped with A1200 Surfer package

 Status: Offline
Profile     Report this post  
jPV 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 12-Mar-2024 7:32:37
#85 ]
Cult Member
Joined: 11-Apr-2005
Posts: 823
From: .fi

@cdimauro

Quote:

cdimauro wrote:

AFAIK is you don't register MUI you can't enable all its features.

You just can't save some certain settings, but everything works otherwise.

Here's what's said in the documentation:
"The unregistered version is not able to save some of the
configuration items of the preferences program. Of course these
restrictions won't affect the operation of MUI applications, all
important values (window positions, screens, system configs) are usable
without registering. Other items will contain reasonable default values.
Even with these default values, MUI applications will be more attractive
and usable as most other programs."

_________________
- The wiki based MorphOS Library - Your starting point for MorphOS
- Software made by jPV^RNO

 Status: Offline
Profile     Report this post  
jPV 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 12-Mar-2024 7:36:08
#86 ]
Cult Member
Joined: 11-Apr-2005
Posts: 823
From: .fi

@Hammer

Quote:

Hammer wrote:

MorphOS has MUI, but they just a compatible AmigaOS 3.x clone with a MorphOS PowerPC fork without "The Name(TM)".

Excuse me? I don't quite understand what you're talking now? Could you elaborate?

_________________
- The wiki based MorphOS Library - Your starting point for MorphOS
- Software made by jPV^RNO

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Karlos 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 12-Mar-2024 11:31:59
#87 ]
Elite Member
Joined: 24-Aug-2003
Posts: 4415
From: As-sassin-aaate! As-sassin-aaate! Ooh! We forgot the ammunition!

@rzookol

Again, that's a contribution, necessary to support other contributions with that pack.

My A1200 came with Dpaint IV AGA. That doesn't make it part of the OS.

_________________
Doing stupid things for fun...

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hammer 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 12-Mar-2024 12:56:55
#88 ]
Elite Member
Joined: 9-Mar-2003
Posts: 5394
From: Australia

@rzookol

Quote:

rzookol wrote:
@Hammer

MUI was shipped with A1200 Surfer package

Escom/Amiga Technologies GmBH's A1200 Surfer pack was on sale in Jan 1996. http://www.bambi-amiga.co.uk/amigahistory/surfer.html

German advert for A1200 Surfer pack for 1199 DM http://www.bambi-amiga.co.uk/amigahistory/adverts/surferad.jpg

My A1200 is from Commodore, not from Escom/Amiga Technologies GmBH.

_________________
Ryzen 9 7900X, DDR5-6000 64 GB RAM, GeForce RTX 4080 16 GB
Amiga 1200 (Rev 1D1, KS 3.2, PiStorm32lite/RPi 4B 4GB/Emu68)
Amiga 500 (Rev 6A ECS, KS 3.2, PiStorm/RPi 3A+/Emu68)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hammer 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 12-Mar-2024 12:59:21
#89 ]
Elite Member
Joined: 9-Mar-2003
Posts: 5394
From: Australia

@jPV

Quote:

jPV wrote:
@Hammer

Quote:

Hammer wrote:

MorphOS has MUI, but they just a compatible AmigaOS 3.x clone with a MorphOS PowerPC fork without "The Name(TM)".

Excuse me? I don't quite understand what you're talking now? Could you elaborate?

Can AmigaOS 4.1 FE PowerPC run MorphOS PowerPC compiled programs?

_________________
Ryzen 9 7900X, DDR5-6000 64 GB RAM, GeForce RTX 4080 16 GB
Amiga 1200 (Rev 1D1, KS 3.2, PiStorm32lite/RPi 4B 4GB/Emu68)
Amiga 500 (Rev 6A ECS, KS 3.2, PiStorm/RPi 3A+/Emu68)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
cdimauro 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 13-Mar-2024 5:32:03
#90 ]
Elite Member
Joined: 29-Oct-2012
Posts: 3650
From: Germany

@jPV

Quote:

jPV wrote:
@cdimauro

Quote:

cdimauro wrote:

AFAIK is you don't register MUI you can't enable all its features.

You just can't save some certain settings, but everything works otherwise.

Here's what's said in the documentation:
"The unregistered version is not able to save some of the
configuration items of the preferences program. Of course these
restrictions won't affect the operation of MUI applications, all
important values (window positions, screens, system configs) are usable
without registering. Other items will contain reasonable default values.
Even with these default values, MUI applications will be more attractive
and usable as most other programs."

OK, thanks for the clarification. The registration doesn't look that important.


@Hammer

Quote:

Hammer wrote:
@jPV

Quote:

jPV wrote:
@Hammer

Excuse me? I don't quite understand what you're talking now? Could you elaborate?

Can AmigaOS 4.1 FE PowerPC run MorphOS PowerPC compiled programs?

No. They have different APIs and ABI.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
jPV 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 13-Mar-2024 7:34:07
#91 ]
Cult Member
Joined: 11-Apr-2005
Posts: 823
From: .fi

@Hammer

Quote:

Hammer wrote:
@jPV

Quote:

jPV wrote:
@Hammer

Excuse me? I don't quite understand what you're talking now? Could you elaborate?

Can AmigaOS 4.1 FE PowerPC run MorphOS PowerPC compiled programs?

No, but I didn't understand you meant that with "just a compatible AmigaOS 3.x clone". After all, MorphOS is more than just a 3.x clone...

And I still don't understand what do you mean by "a MorphOS PowerPC fork", fork of what or from where? MorphOS hasn't been available on other architectures...

_________________
- The wiki based MorphOS Library - Your starting point for MorphOS
- Software made by jPV^RNO

 Status: Offline
Profile     Report this post  
noXLar 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 20-Mar-2024 3:36:13
#92 ]
Cult Member
Joined: 8-May-2003
Posts: 736
From: Norway

@jPV

wasent early morphos available for 68k?

_________________
nox's in the house!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
kolla 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 20-Mar-2024 4:00:07
#93 ]
Elite Member
Joined: 21-Aug-2003
Posts: 2962
From: Trondheim, Norway

@noXLar

Quote:

noXLar wrote:
@jPV

wasent early morphos available for 68k?


No, it was (and is) available for systems with CyberStormPPC and BlizzardPPC.

_________________
B5D6A1D019D5D45BCC56F4782AC220D8B3E2A6CC

 Status: Offline
Profile     Report this post  
noXLar 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 20-Mar-2024 4:41:31
#94 ]
Cult Member
Joined: 8-May-2003
Posts: 736
From: Norway

@kolla

ah..right..thats what i remembered.. thanks

_________________
nox's in the house!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
vox 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 20-Mar-2024 6:24:12
#95 ]
Elite Member
Joined: 12-Jun-2005
Posts: 3748
From: Belgrade, Serbia

@kolla

2.x version only. 3.x was demonstrated, but never publicly released for PPC equipped Amigas.

_________________
Future Acube and MOS supporter, fi di good, nothing fi di unprofessionals. Learn it harder way!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
jPV 
Re: For @ppcamiga1: Why MUI?
Posted on 26-Mar-2024 15:27:31
#96 ]
Cult Member
Joined: 11-Apr-2005
Posts: 823
From: .fi

@vox

Quote:

vox wrote:
@kolla

2.x version only. 3.x was demonstrated, but never publicly released for PPC equipped Amigas.

Not 2.x either, MorphOS 1.4.5 is the latest you can get for those (link).

_________________
- The wiki based MorphOS Library - Your starting point for MorphOS
- Software made by jPV^RNO

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Goto page ( Previous Page 1 | 2 | 3 | 4 | 5 )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle