Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5830 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
52 crawler(s) on-line.
 17 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 Hypex:  12 mins ago
 Lou:  13 mins ago
 K-L:  14 mins ago
 amisteph:  17 mins ago
 saimo:  18 mins ago
 Fl@sh:  30 mins ago
 Skateman:  38 mins ago
 Trixie:  39 mins ago
 -Sam-:  48 mins ago
 OlafS25:  48 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga Gaming
      /  How fast is Doom on your Amiga?
Register To Post

Goto page ( 1 | 2 | 3 Next Page )
PosterThread
pavlor 
How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 12-Sep-2008 15:03:01
#1 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9094
From: Unknown

The DOOM benchmark

1) get latest version of Doom for your OS:

ADoom (68k)
DoomAttack (68k)
ADoom (WarpOS)
ADoom (MorphOS)
prboom (OS4) - Capehill's port of prboom
prboomgl - play Doom with the magic of OpenGL...


2) get shareware WAD (demo3 from Shareware WAD is needed)

Doom (PC) - installation required
ftp://ftp.idsoftware.com/idstuff/doom/doom19s.zip

Join the two archive-parts "DOOM_19.1" and DOOM_19.2" and then use unzip.


3) run Doom in CLI

eg:
ADoom -forcedemo -timedemo demo3

screen mode: 320x200, Graphic Detail: High; Screen Size: two steps below maximum (i.e., the status bar and one level of border)


Results:

number of realtics
the screen displays "2134 gameticks in xxx realticks"
lower means faster


Post your results, configuration of your computer (machine, CPU, GFX, RAM, OS etc.) and version of your Doom port.


example (my machines...):

Realtks avg.fps

198 ------ 377 ------ WinUAE 1.5.0, 68040 JIT, RTG (Core 2 Quad Q6600-2400 MHz, GeForce 8600GT) ADoom 1.3
930 ------ 80.3 ------ QEMU 0.8.2 (Core 2 Quad Q6600-2400 MHz, GeForce 8600GT)
821 ------ 41.0 ------ DosBox 0.72 (Core 2 Quad Q6600-2400 MHz, GeForce 8600GT)
5022 ------ 14.8 ------ Aranym 0.9.6, 68040 JIT? (Core 2 Quad Q6600-2400 MHz, GeForce 8600GT) PMDoom 0.55 No SFX
7549 ------ 9.9 ------ NoteStar NP-740, 80486SX-25 MHz, 4 MB RAM, VGA No SFX
7748 ------ 9.6 ------ Amiga 1200, Blizzard 1230IV-50 MHz, 8 MB Fast, AGA (DblPAL) ADoom 1.3 No SFX



More info about the "Doom benchmark"
http://www.complang.tuwien.ac.at/misc/doombench.html


Have fun!!

Edit: wrong path to the shareware DOOM...
Edit: link to the prboom added
Edit: link to the new prboom port, some more info
Edit: Installation instructions for shareware Doom
Edit: link to the prboomgl added

Last edited by pavlor on 16-Jan-2010 at 08:51 AM.
Last edited by pavlor on 07-Nov-2008 at 01:39 PM.
Last edited by pavlor on 05-Nov-2008 at 09:57 AM.
Last edited by pavlor on 13-Sep-2008 at 08:56 AM.
Last edited by pavlor on 12-Sep-2008 at 10:41 PM.
Last edited by pavlor on 12-Sep-2008 at 10:39 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 12-Sep-2008 17:12:45
#2 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 9771
From: Greensborough, Australia

@pavlor

Quote:
Doom (PC) - installation required


Does this have to be done on a PC? Unarc reports errors says it is corrupt. Unzip doesn't get any futher. The one WAD I managed to extract out of it just throws errors about a file it can't find.

BTW if these were compiled from the Linux version then where's the Linux files? We should be using those.

Last edited by Hypex on 12-Sep-2008 at 05:13 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 12-Sep-2008 19:56:19
#3 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5858
From: S.Wales

@pavlor

AmigaOne XE/G4, MPC7457 @ 1000Mhz 512K level 2 cache, Sapphire Radeon 9200 256MB*, 1GB Micron registered PC133, Amiga OS 4.1.

ADoom with JIT disabled:

timed 2134 gametics in 1723 realtics ( 43.3 fps)


ADoom with JIT enabled:

timed 2134 gametics in 486 realtics (153.7 fps)


ADoomWos:

timed 2134 gametics in 175 realtics (426.80 fps)

*The Radeon is currently limited to 128MB under OS4.1.

Last edited by Rob on 12-Sep-2008 at 08:46 PM.
Last edited by Rob on 12-Sep-2008 at 07:59 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 12-Sep-2008 22:32:51
#4 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9094
From: Unknown

@Hypex

PC wad should work.

If you cann´t find extracted WAD file, then download shareware Doom and simply unzip it.

You will have these files:

DEICE.EXE
DOOMS_19.DAT
DOOMS_19.1
DOOMS_19.2
INSTALL.BAT

Run DOSBox (or another PC emulator for your Amiga) or real PC and run INSTALL.BAT
eg:

C:\
C:\cd DOOM (or another directory you have created for Doom...)
C:\INSTALL.BAT

Now you can use extracted WAD!

Last edited by pavlor on 12-Sep-2008 at 10:42 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 4:15:03
#5 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 9771
From: Greensborough, Australia

@pavlor

Thanks for the tips. I have done this before on an A1200 with no PC involved! But, I have takenb too long to figure it out, and have been beaten to the crunch by a more powerful AmigaOne user. It's all in the Hz.

Last edited by Hypex on 13-Sep-2008 at 02:16 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Thematic 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 5:23:20
#6 ]
Super Member
Joined: 28-Oct-2003
Posts: 1616
From: I'm actually flying into a bug!

"Timed 2134 gametics in 241 realtics = 309.9 frames per second"

That's AmigaOne G3@800 with a native Doom port, prboom. Sound was present.

_________________
: AmigaOneXE (unmod.) 750FX/512 MB +stuff & AmigaOS 4.(0|1)
: A1200/68060&96MB/SCSI/EM1200-Voodoo3 & OS 3.5
: A500/1MB
: Pegasos (ff) 512 MB & MorphOS
Praise seitan.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Thematic 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 6:05:20
#7 ]
Super Member
Joined: 28-Oct-2003
Posts: 1616
From: I'm actually flying into a bug!

By the way, those who are tired of the first (shareware) episode of Doom, get Freedoom. This has - especially if Freedoom is not playable - the benefit of being able to play any of the numerous addon levels like Hell Revealed. I haven't tried that with ADoom, yet.

_________________
: AmigaOneXE (unmod.) 750FX/512 MB +stuff & AmigaOS 4.(0|1)
: A1200/68060&96MB/SCSI/EM1200-Voodoo3 & OS 3.5
: A500/1MB
: Pegasos (ff) 512 MB & MorphOS
Praise seitan.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
_analogkid_ 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 6:54:16
#8 ]
Regular Member
Joined: 22-Jun-2005
Posts: 166
From: Here and there

@pavlor

My results for a Pegasos2 G3/600 and MorphOS 2.1 are 669 realtics and 111,64 fps.

@Hypex

You didn't have to use Dosbox. Just join the two archive-parts "DOOM_19.1" and DOOM_19.2" and then use unzip, that's enough.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 7:57:59
#9 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5858
From: S.Wales

@Thematic

I found Prboom sitting on my HD but couldn't seem to get it to play the demos.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 9:00:33
#10 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9094
From: Unknown

@_analogkid_

Quote:
You didn't have to use Dosbox. Just join the two archive-parts "DOOM_19.1" and DOOM_19.2" and then use unzip, that's enough.


Thanks...

 Status: Offline
Profile     Report this post  
itix 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 9:16:01
#11 ]
Elite Member
Joined: 22-Dec-2004
Posts: 3398
From: Freedom world

ADoom (MorphOS) on Pegasos2 (G4/1GHz/Radeon9200) and MorphOS 2.0 gave 617 realticks and 253 fps.

_________________
Amiga Developer
Amiga 500, Efika, Mac Mini and PowerBook

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 9:35:40
#12 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9094
From: Unknown

@itix

Strange, 253 fps should mean cca 295 realtics. What is the number of gametics (2134 required)?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 10:32:54
#13 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5858
From: S.Wales

@pavlor

He may have used the full version of Doom. My results seemed strange so I downloaded the demo you linked to.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 11:17:50
#14 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9094
From: Unknown

@All

Shareware WAD is required

Anyway, thanks for your results.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
itix 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 11:19:11
#15 ]
Elite Member
Joined: 22-Dec-2004
Posts: 3398
From: Freedom world

@pavlor

About 4500 gameticks (IIRC). Results are from full version. Does it make difference if one is using demo WAD files?

Last edited by itix on 13-Sep-2008 at 11:19 AM.

_________________
Amiga Developer
Amiga 500, Efika, Mac Mini and PowerBook

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 11:33:47
#16 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9094
From: Unknown

@itix

Yes, demo3 in the full version is not the same as in the shareware version.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 14:37:06
#17 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 9771
From: Greensborough, Australia

@_analogkid_

Quote:
You didn't have to use Dosbox. Just join the two archive-parts "DOOM_19.1" and DOOM_19.2" and then use unzip, that's enough.


Ah, thanks. I knew it was something simple.

However now I am stuck again. I used ADoomWOS as it was reported to work on an OS4 machine. But it gets stuck on the sound setup. It just sits there waiting. This causes IBrowse to somhow die and stop responding. No crashes occur. I hate that sort of thing.

Perhaps I messed up the settings for ADoom.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
BigD 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 15:09:51
#18 ]
Elite Member
Joined: 11-Aug-2005
Posts: 5161
From: UK

@Thread

Fast enough thanks. 030 50Mhz AGA is fast enough for me to complete Doom 2 (using ADoom) despite some pretty bad slow down on the more open levels. I've know got a 040 25Mhz with Picasso IV so can't wait to play through Final Doom!

Last edited by BigD on 13-Sep-2008 at 03:10 PM.

_________________
"Art challenges technology. Technology inspires the art."
John Lasseter, Co-Founder of Pixar Animation Studios

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 15:32:43
#19 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 9771
From: Greensborough, Australia

@BigD

Quote:
Fast enough thanks. 030 50Mhz AGA is fast enough for me to complete Doom 2 (using ADoom) despite some pretty bad slow down on the more open levels. I've know got a 040 25Mhz with Picasso IV so can't wait to play through Final Doom!


My favorite for my A1200/030 was DoomAttack! I probably had to use 2x1 mode in which case the copper chunky could have been used to speed it up. But it ran fast enough to play.

I just tried it on my A1. Something has happened to DoomAttack on Aminet and now only some strange beta version without icons remains. It loaded okay, no complaints and even had sound! Then I tried it the demo3. It went mad! And zoomed all over the place in a mad rush!!

Unfortunately it ran too fast and just froze the machine. Too bad. It was funny. Would have made a mad FPS!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: How fast is Doom on your Amiga?
Posted on 13-Sep-2008 16:13:00
#20 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9094
From: Unknown

@All

ADoomPPC (WarpOS) seems to be the fastest Doom port for PowerPC based Amigas (and clones).

One Pegasos II G4 user (Luky) reports more than 700 FPS!!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Goto page ( 1 | 2 | 3 Next Page )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle