Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5640 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
44 crawler(s) on-line.
 137 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 megol:  8 mins ago
 K-L:  8 mins ago
 ErikBauer:  27 mins ago
 densho:  53 mins ago
 kolla:  1 hr 2 mins ago
 ppcamiga1:  1 hr 12 mins ago
 Argo:  1 hr 21 mins ago
 bennymee:  1 hr 35 mins ago
 Amiguy:  1 hr 40 mins ago
 SACC-dude:  1 hr 58 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga OS4 Hardware
      /  sam460 emulated in qemu
Register To Post

Goto page ( Previous Page 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 Next Page )
PosterThread
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 10-Jul-2018 19:14:33
#201 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2647
From: Amiga land

all.
cirrus vga confirmed by me is working .
Amigaos need on thread ripper just 5 seconds to boot from the install cdrom is really much more faster than what was my x5000/40 in booting is impressive.
Now i will try to install all and make some benchmarks this last git is great. Thanks Zoltan and all who make it possible.

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 10-Jul-2018 19:19:50
#202 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 11061
From: Norway

@tlosm

I think the kickstart modules are read in PIO mode on the real hardware, DMA should be activated when drivers are loaded.

_________________
Please check out my software:
Excalibur, Basilisk 2, AmigaInputAnywhere.
LiveForIt-Music
http://lifeofliveforit.blogspot.no/

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 10-Jul-2018 19:29:17
#203 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2647
From: Amiga land

@NutsAboutAmiga

is more faster than was reading from ssd

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 10-Jul-2018 19:55:43
#204 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2647
From: Amiga land

installing FE

start time at 20:47 finsh at 20:53

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 10-Jul-2018 20:39:11
#205 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 8984
From: Unknown

@tlosm

Well done! Im looking forward to benchmarks.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
wawa 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 10-Jul-2018 21:31:34
#206 ]
Elite Member
Joined: 21-Jan-2008
Posts: 6160
From: Unknown

@pavlor

wouldnt expect too much. im using sam in qemu all the time here to test aros ppc compiles, also heavier stuff like webkit browsers, and while its responsive, cpu intensive tasks are very sluggish.

edit: it may also have to do with the emulated network hardware, but still..

Last edited by wawa on 10-Jul-2018 at 09:32 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 10-Jul-2018 23:35:12
#207 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2647
From: Amiga land

@pavlor

yes you need to wait because after installing i dont have Os4 running because issue with ramlib.
dsi crash because stack error. but os4 is fast on ripper. i can use emulated gpu with gui effects enabled and isnt slow like is fs-uae. i will try a way for have something running for have a benchmark im curious too.

plus there is issue with ram. look like the machine cand have up of 1 Gb of ram. reall sam 460 have 2 gb working.

Last edited by tlosm on 10-Jul-2018 at 11:37 PM.
Last edited by tlosm on 10-Jul-2018 at 11:36 PM.

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
wawa 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 11-Jul-2018 11:04:46
#208 ]
Elite Member
Joined: 21-Jan-2008
Posts: 6160
From: Unknown

@tlosm

good thing is it starts now pretty quick really, that makes debugging a bit more convenient. but performance is still the same.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
cmsj 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 11-Jul-2018 13:01:16
#209 ]
Member
Joined: 30-Jun-2016
Posts: 19
From: Unknown

@tlosm

What are you using to attach a disk image to Qemu? I did this:

qemu-img create -f qcow2 sam460.img 120G

and then attached it to the VM with:

-drive file=sam460.img,format=qcow2,id=disk -device ide-hd,drive=disk,bus=ide.0

but whatever kind of partitioning I do, when I save Media Toolbox and reboot, no partitions appear in the Format tool, even though Media Toolbox can still see them (they're all set with Automount).

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 11-Jul-2018 14:51:27
#210 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2647
From: Amiga land

@cmsj

Dont make to big diskimage try with a smaller one first i did a 10G .
my disk was made like this

qemu-img create sam460.img 10G .

and attached like this -drive file=sam460.img,format=raw,id=disk -device ide-hd,drive=disk,bus=ide.0

but i have to test different disk image format because probably the raw can be what made AmigaOS crashing in ramlib. let me test and report.

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
cmsj 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 11-Jul-2018 19:14:59
#211 ]
Member
Joined: 30-Jun-2016
Posts: 19
From: Unknown

@tlosm

I switched to a raw image and I noticed that the BIOS screen now reports the correct capacity of the drive.

I also noticed that the partitions do appear if I use the normal partition type instead of SFS, so that may have been my fault (although why they don't appear just because the type is SFS\02, I don't know).

So, I now have 4.1 installed on a RAW image, but Grim Reaper reports on boot that IPrefs has an 80000004 guru.

Progress at least :D

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 11-Jul-2018 22:55:48
#212 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2647
From: Amiga land

@cmsj

try standard file system with block size of 512 and format without ffs and no dir cache and no int mode ;.)

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 12-Jul-2018 7:55:23
#213 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 9541
From: Greensborough, Australia

@cmsj

What about just normal SFS or SFS1? SFS2 is 64-bit SFS so more complicated.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 12-Jul-2018 9:03:53
#214 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2647
From: Amiga land

@Hypex

I dont know just test the first that make all working. will see other in future.

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 13-Jul-2018 14:45:17
#215 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2647
From: Amiga land

here the rc0 for windowze 64bit



https://qemu.weilnetz.de/w64/2018/qemu-w64-setup-20180711.exe

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Leo 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 13-Jul-2018 15:38:46
#216 ]
Super Member
Joined: 21-Aug-2003
Posts: 1595
From: Unknown

@tlosm

It doesn't seem to work here: display is stuck with "Guest has not initialized the display (yet).".

Not sure this is related, but I can see that in the terminal:

> (qemu-system-ppc.exe:9644): Gtk-WARNING **: Could not load a pixbuf from /org/gtk/libgtk/theme/Adwaita/assets/bullet-symbolic.svg.
This may indicate that pixbuf loaders or the mime database could not be found.

With the same command line, it starts on Linux & macOS.

Last edited by Leo on 13-Jul-2018 at 03:39 PM.

_________________
http://www.warpdesign.fr/

 Status: Offline
Profile     Report this post  
miggymac 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 13-Jul-2018 18:50:27
#217 ]
Member
Joined: 27-Oct-2014
Posts: 23
From: Flensburg (Germany), a footstep away from Denmark

@tlosm

This afternoon i installed the latest qemu on Windows and got this error:
View Picture

By the way: I successfully compiled the 3.0 qemu on my Mac (macOS Mojave developer beta 3), and was able to install AmigaOS 4.1 FE on a 10GB hardisk-image. What options do i have to choose in Terminal to activate networking? And how can i activate the CLGD in Terminal and AOS? I have both operating systems: Classic and Sam460 AOS 4.1 FE. Maybe you can help

Last words: Thanks for your hard work, developers! Having a Sam460ex emulated on my Mac makes me smile

Last edited by miggymac on 13-Jul-2018 at 06:51 PM.

_________________
All sorts of computer errors are now turning up. You'd be surprised to know the number of doctors who claim they are treating pregnant men. (Isaac Asimov)

AmigaOS 4.1 FE U1 (WinUAE on MB Pro 2016) / A1200 w. Blizz.1230IV / CV64

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 13-Jul-2018 18:54:03
#218 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2647
From: Amiga land

@miggymac

you have to sey thankyou only to Zoltan who gave us this opportunity.
about the windows error i think something is missing there . try to install gtk3 library fo windows or sdl library for windows. by the way this is a rc0.


about networking it is making mad me too. im waithing if zoltan can help about.

Last edited by tlosm on 13-Jul-2018 at 06:55 PM.

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
retro 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 14-Jul-2018 9:10:03
#219 ]
Super Member
Joined: 16-Dec-2003
Posts: 1028
From: Unknown

@tlosm
i have a ? i have an os 4.1 uae image file. can qemu use that or is it all over with this ?
i know its a stupid ? but is there any way to convert the uae file. becuse of course it will nok work but is there any way to make life easy on this matter

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 14-Jul-2018 10:14:08
#220 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 8984
From: Unknown

@retro

No. SAM460 requires drivers available only with the SAM460 version of OS4.


Note WinUAE OS4 experience is now superior to plain QEMU/SAM460 emulation (faster and more compatible GFX, more stable etc.), better to stay with what you have than waste your time with still rather experimental QEMU emulation.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Goto page ( Previous Page 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 Next Page )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle