Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5697 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
44 crawler(s) on-line.
 13 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 KimmoK:  18 mins ago
 Argo:  28 mins ago
 Fransexy:  36 mins ago
 deadduckni:  37 mins ago
 Musashi5150:  59 mins ago
 agami:  1 hr 10 mins ago
 kolla:  1 hr 18 mins ago
 Livebyfaith:  1 hr 24 mins ago
 billt:  2 hrs 12 mins ago
 Vidar:  2 hrs 13 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga OS4 Hardware
      /  sam460 emulated in qemu
Register To Post

Goto page ( Previous Page 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 Next Page )
PosterThread
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 18-Jul-2018 18:00:29
#241 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2660
From: Amiga land

Couple of benchmark using Mac99 hw on threadripper Osx with a comparison.


dnetc

https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/37346173_10212095374641228_6053393195507646464_o.jpg?_nc_cat=0&oh=4a9d7e0941b136188b5180f644550342&oe=5BD1B142


Geekbench 2

https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/37407785_10212095359680854_1078193360033808384_o.jpg?_nc_cat=0&oh=364ff2f13727457701f385827ba388b6&oe=5BE54FC5

Last edited by tlosm on 18-Jul-2018 at 06:01 PM.

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
virgolamobile 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 19-Jul-2018 6:41:13
#242 ]
Regular Member
Joined: 23-Feb-2004
Posts: 171
From: Somewhere in Northern Italy

Out of curiosity, I still wanted to give a try to a Cirrus video card, to check differences from the onboard SM502.

The Wikipedia page on Amiga RTG reports various cards with a Cirrus chip onboard:
https://en.wikipedia.org/wiki/Retargetable_graphics#Picasso96

These are cards are:
PicassoII, PicassoII+, PicassoIV, Piccolo SD64, and EGS 28/24 Spectrum.

So I copied from the AmigaOS 4.1 Final for Classic in the Kickstart folder the following files:
CirrusGD542X.chip, CirrusGD5434.chip, CirrusGD5446.chip, PicassoII.card, PicassoIV.card, x86emu.resource.kmod, Piccolo.card, PiccoloSD65.card

Kindly, Zoltan Balaton suggested me to enable the AmigaOS 4.1 serial debug from u-boot entering the following command in the u-boot console:
] setenv os4_commandline serial debuglevel=4
and then launch AmigaOS with:
] boota

To enable the serial console in the Linux terminal instead that inside the QEMU gui, I modified the parameters for launching QEMU as follow:

qemu-system-ppc -machine sam460ex -m 1G -rtc base=localtime -serial mon:stdio -device cirrus-vga -device ide-hd,drive=disk,bus=ide.0 -drive file=/home/mario/Documents/QEMU_Sam460ex/amigaos.qcow2,format=raw,id=disk

The problem is that no debug messages from AmigaOS shows up on the serial output, and when resetting the QEMU machine the setting "debuglevel=4", no matter if I enter "saveenv" to store permanently the setting in the eeprom.
It may simply due to a limited Sam460ex emulation still which still lacking this feature, either changing u-boot settings or the serial interface.

For now, I will stop here with the Cirrus.

I now want to try enabling a rtl8139 network card, so I added the following parameters (hope are the correct ones):
-netdev user,id=network0 -device rtl8139,netdev=network0

Starting the utility "Ranger" I see a PCI card called "Ethernet controller", so I tried launching the automatic configuration found in the AmigaOS internet folder ("New connection"). The wizard tool successfully find the rtl8139 card and setup a new "Devs/NetInterface", but, even after rebooting AmigaOS, the network doesn't seems to work.
Again, it may still not implemented yet.

All my test are performed on a 64bit Ubuntu 18.04 with backports and using RC1 of QEMU 3.0.

@tlosm
Adding the parameter "-vga none" does nothing, still the only used board is the SM502.


Last edited by virgolamobile on 19-Jul-2018 at 07:08 AM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 19-Jul-2018 7:11:18
#243 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2660
From: Amiga land

@virgolamobile

about networking yes it is not working in user mode ... the only way look like is use the tap interface where tap is not so simple to configure. Zoltan for now dont have yet add the Sam460 onboard network who need some code and fixing.

@for all.
Audio working on Os4 emulated but is not working all the time you run the vmachie (because qemu issue) just add -device ES1370 as recongnized as SB128

Last edited by tlosm on 19-Jul-2018 at 07:12 AM.

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
wawa 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 19-Jul-2018 8:42:46
#244 ]
Elite Member
Joined: 21-Jan-2008
Posts: 6190
From: Unknown

@tlosm

Quote:
about networking yes it is not working in user mode


sibnce it does work on aros using -device ne2k_pci, im pretty sure os4 has a driver for this, it might be worth to try. not sure why zoltan didnt.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 19-Jul-2018 9:33:39
#245 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2660
From: Amiga land

@wawa

I will chek.

I will expleain better the issue is when i set the virtual lan the device is not take from the dhcp the right ip and gateway this come on OS4.

thing that not come on Mac99 with osx and when i emulate an X86 with windows.

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
themamboman 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 19-Jul-2018 15:39:17
#246 ]
Member
Joined: 29-Mar-2013
Posts: 61
From: Unknown

@tlosm

Quote:

tlosm wrote:
@pavlor

here my mos https://www.youtube.com/watch?v=EZJ42NPG8Qo

here on threadripper more than 8k keys mac99 cpu G3 Osx tiger dnetc bench


Hey tlosm,

Can you post your mos command line both for CD and HD boot?

I'm trying using the qemu 3.0.0rc1 for windows 64bit using this from Zoltan's website:
qemu-system-ppc -machine mac99,via=pmu -m 512 -vga none -device sm501 -cdrom morphos-3.11.iso -boot d -prom-env 'boot-device=cd:,\mac_ppc32\boot.img' -bios openbios-qemu.elf

and it never gets past the "Guest has not initialized display" part.

If I change -vga to std:

sboot: no valid state has been set by load or init-program.

thanks!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 19-Jul-2018 17:59:37
#247 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2660
From: Amiga land

@themamboman
Mos
qemu-system-ppc -machine mac99,via=pmu -m 1024 -device sm501 -cdrom /home/gigi/Scaricati/morphos-3.11.iso -boot d -prom-env 'boot-device=cd:,\mac_ppc32\boot.img' -bios /home/gigi/Scaricati/openbios-qemu.elf -vga std -display sdl,gl=on -device ide-hd,drive=hd-drive,bus=ide.0 -drive file='/home/gigi/mos.img',if=none,id=hd-drive,format=raw -net nic,model=rtl8139 -net user

Amigaos

qemu-system-ppc -machine sam460ex -rtc base=localtime -device ide-cd,drive=cd,bus=ide.0 -drive file='amigaos.iso',if=none,id=cd,format=raw -device ide-hd,drive=hd-drive,bus=ide.1 -drive file='/home/gigi/amigaos.img',if=none,id=hd-drive,format=raw -display sdl,gl=on

Last edited by tlosm on 19-Jul-2018 at 06:00 PM.

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
themamboman 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 21-Jul-2018 13:53:36
#248 ]
Member
Joined: 29-Mar-2013
Posts: 61
From: Unknown

@tlosm

Thanks! Looks like the windows version that is compiled doesn't have GL support turned on. I tried to set up the build environment in windows but it was having a lot of problems. I guess I'll switch to linux and run in a VM for now.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Tomppeli 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 22-Jul-2018 22:14:17
#249 ]
Super Member
Joined: 18-Jun-2004
Posts: 1631
From: Home land of Santa, sauna, sisu and salmiakki

@tlosm

I tried your command line for MOS on a Mac Qemu 3.0.0-rc1 and got error message "Display sdl not available". I tried to install SDL and SDL2 but no change. Also I found that SDL and Cocoa can't exist at the same time. Command lines on Zoltan's page doesn't work for me either. Removing display option from the command line gives error "Property .via not found".

Do anybody know how to get Qemu-system-ppc to work on a Mac ?

I compiled Qemu running ./configure and Make. Do I need some specific options for those two ?

Last edited by Tomppeli on 22-Jul-2018 at 10:15 PM.

_________________
Rock lobster bit me, so excuse me. If you'll plan to deal with me, be serious !
X1000 + AmigaOS4.1 FE. Be authentic.
"Anyone can build a fast CPU. The trick is to build a fast system." -Seymour Cray

 Status: Offline
Profile     Report this post  
miggymac 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 23-Jul-2018 4:37:04
#250 ]
Member
Joined: 27-Oct-2014
Posts: 23
From: Flensburg (Germany), a footstep away from Denmark

@Tomppeli

You typed a space after mac99, that's why 'via' is misinterpreted.

correct: mac99,via=pmu (without a space).

_________________
All sorts of computer errors are now turning up. You'd be surprised to know the number of doctors who claim they are treating pregnant men. (Isaac Asimov)

AmigaOS 4.1 FE U1 (WinUAE on MB Pro 2016) / A1200 w. Blizz.1230IV / CV64

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Trekiej 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 23-Jul-2018 18:16:33
#251 ]
Cult Member
Joined: 17-Oct-2006
Posts: 705
From: Unknown

@thread
If I understand correctly I need to compile this.
I will wait for a binary.
edit:
I found binary for rc1.

Last edited by Trekiej on 27-Jul-2018 at 03:54 AM.

_________________
John 3:16

 Status: Offline
Profile     Report this post  
themamboman 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 23-Jul-2018 20:45:04
#252 ]
Member
Joined: 29-Mar-2013
Posts: 61
From: Unknown

Update on my efforts. I'm trying on windows, I downloaded the 32bit version this time,

Then copied the morphos-3.11.iso to the qemu base folder, and the openbios-qemu.elf file there too.

Used this command:


qemu-system-ppc -machine mac99,via=pmu -m 512 -vga none -device sm501 -cdrom morphos-3.11.iso -boot d -prom-env "boot-device=cd:,\mac_ppc32\boot.img" -bios openbios-qemu.elf -serial stdio -net nic,model=rtl8139 -net user

This is the one from Zoltan's website plus the -net stuff added.

The yellow openbios comes up, the command line says

C>> annot manage 'misc display controller' PCI device type 'display':
>> 126f 501 (3 80 0)
>> set_property: NULL phandle

>> =============================================================
>> OpenBIOS 1.1 [Jun 27 2018 13:46]
>> Configuration device id QEMU version 1 machine id 1
>> CPUs: 1
>> Memory: 512M
>> UUID: 00000000-0000-0000-0000-000000000000
>> CPU type PowerPC,G4
milliseconds isn't unique.
>> switching to new context:

then the target window expands, showing big black border and still yellow command prompt.
I then went to the menu bar for QEMU window, selected View and changed to sm501 and the morphos installer showed on an ambient screen.

Awesome!



 Status: Offline
Profile     Report this post  
Tomppeli 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 23-Jul-2018 21:45:25
#253 ]
Super Member
Joined: 18-Jun-2004
Posts: 1631
From: Home land of Santa, sauna, sisu and salmiakki

@miggymac

No, there's no extra spaces anywhere.

_________________
Rock lobster bit me, so excuse me. If you'll plan to deal with me, be serious !
X1000 + AmigaOS4.1 FE. Be authentic.
"Anyone can build a fast CPU. The trick is to build a fast system." -Seymour Cray

 Status: Offline
Profile     Report this post  
themamboman 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 23-Jul-2018 22:53:48
#254 ]
Member
Joined: 29-Mar-2013
Posts: 61
From: Unknown

@themamboman

On Windows, QEMU 32bit version:

after making a 2GB disk image using this command:

qemu-img create mos.img 2G

Then altering the command line to be:

qemu-system-ppc -machine mac99,via=pmu -m 1024 -vga std -device sm501 -boot c -prom-env "boot-device=hd:,\boot.img" -bios openbios-qemu.elf -device ide-hd,drive=hd-drive,bus=ide.0 -drive file=mos.img,if=none,id=hd-drive,format=raw -serial stdio -net nic,model=rtl8139 -net user

I've changed the boot from d to c, and the boot-device in the prom to hd: instead of cd and teh boot.img at the root, I still need the cdrom inserted to get booted.

Also, I haven't been able to get networking running. I'm guessing it will need a bridge?

Any ideas?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 24-Jul-2018 13:58:18
#255 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2660
From: Amiga land

@themamboman

the only thing that make you think is : Did you flag the boot partition as bootable?

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
wawa 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 26-Jul-2018 17:17:17
#256 ]
Elite Member
Joined: 21-Jan-2008
Posts: 6190
From: Unknown

id like to test some audio. is there a device that will be accepted by sam emu? i cant seem to find any, always complains about the lack of isa or pci bus or the like.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 26-Jul-2018 22:14:10
#257 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2660
From: Amiga land

@wawa

-device ES1370 ... but dont work all the times because qemu issue

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
wawa 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 27-Jul-2018 12:04:30
#258 ]
Elite Member
Joined: 21-Jan-2008
Posts: 6190
From: Unknown

@tlosm

thx, seems to work, even though i dont have any sound under vmware im running qemu on.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 27-Jul-2018 14:55:36
#259 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2660
From: Amiga land

@wawa

try to build it with --audio-drv-list=pa,sdl or --audio-drv-list=sdl,pa
end when you use it use or -display sdl or -display gtk

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
wawa 
Re: sam460 emulated in qemu
Posted on 27-Jul-2018 17:40:02
#260 ]
Elite Member
Joined: 21-Jan-2008
Posts: 6190
From: Unknown

@tlosm

no, again: it must be a problem with my vmware linux im running qemu in. i dont have sound there with any app, but i never cared for it. ill try to sort it out when i restart the client, but hope not any soon. too many projects open..

but so far i can judge without hearing anything, it works, at least openal test tool properly recognizes the hardware as ahi device and returns its specs.

Last edited by wawa on 27-Jul-2018 at 05:43 PM.
Last edited by wawa on 27-Jul-2018 at 05:42 PM.
Last edited by wawa on 27-Jul-2018 at 05:42 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Goto page ( Previous Page 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 Next Page )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle