Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5729 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
21 crawler(s) on-line.
 14 guest(s) on-line.
 2 member(s) on-line.


 BigD,  DBAlex

You are an anonymous user.
Register Now!
 DBAlex:  37 secs ago
 BigD:  1 min ago
 Samurai_Crow:  7 mins ago
 Trixie:  9 mins ago
 Rob:  17 mins ago
 billt:  18 mins ago
 tekmage:  19 mins ago
 DiscreetFX:  20 mins ago
 IRTheBorg:  23 mins ago
 Spectre660:  27 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga OS4.x \ Workbench 4.x
      /  RunInUAE is slower than my Pi3b+, Normal???
Register To Post

PosterThread
dirkzwager 
RunInUAE is slower than my Pi3b+, Normal???
Posted on 15-Feb-2020 9:37:08
#1 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 111
From: Belgium, LImburg, Bilzen

My Sam 460cr with the radeon 7700 with RunInUAE is much and much slower than my Pi 3b +.
Is this normal or am I doing something wrong?
My setting is 640 * 512 in the screen. I can change something with this but for example Gloom in not usable, and the sound with simple non AGA games is often not good. I use WHDload.

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: RunInUAE is slower than my Pi3b+, Normal???
Posted on 15-Feb-2020 9:59:44
#2 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9100
From: Unknown

@dirkzwager

Well, Pi 3B has faster CPU. There is JIT version of E-UAE OS4depot link (I thought it is already in the RunInUAE package?), be sure JIT is activated in the UAE configuration file.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
smf 
Re: RunInUAE is slower than my Pi3b+, Normal???
Posted on 15-Feb-2020 13:41:40
#3 ]
Regular Member
Joined: 15-Mar-2003
Posts: 303
From: Vxj, Sweden

@pavlor

Only beta versions of runinuae uses jit e-uae.
The one supplied with os4 does not.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
smf 
Re: RunInUAE is slower than my Pi3b+, Normal???
Posted on 15-Feb-2020 13:51:19
#4 ]
Regular Member
Joined: 15-Mar-2003
Posts: 303
From: Vxj, Sweden

@dirkzwager

I have not benchmarked it but it would not be a suprise for me if if the rpi3 is running uae better than any ng-amiga.

But as pavlor said, you should make sure you are using the latest runinnuae.
I'm running runinuae r8 beta (31.03.2018).
It's running nicely for me with the jit enabled, sometimes even better than the rpi3 as the jit there was too buggy for me the last time i used it (it was several years ago so hopefully it has been fixed).

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: RunInUAE is slower than my Pi3b+, Normal???
Posted on 15-Feb-2020 14:25:40
#5 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 111
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@smf

[quote]
smf wrote:
@dirkzwager


But as pavlor said, you should make sure you are using the latest runinnuae.
I'm running runinuae r8 beta (31.03.2018).

I only got my sam460 for Christmas. so os4 is new to me. I have amiga os4.1 FE with update 1 and enhancer update from E-eon.
Is this enough and how can I update runinUAE?

Last edited by dirkzwager on 15-Feb-2020 at 02:26 PM.

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: RunInUAE is slower than my Pi3b+, Normal???
Posted on 15-Feb-2020 15:44:51
#6 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9100
From: Unknown

@dirkzwager

Try beta from this thread:
https://www.amigans.net/modules/xforum/viewtopic.php?topic_id=7771&forum=8

Direct link: http://cshandley.co.uk/temp/RunInUAE_r8_beta6.lha

 Status: Offline
Profile     Report this post  
AmigaOldskooler 
Re: RunInUAE is slower than my Pi3b+, Normal???
Posted on 15-Feb-2020 20:45:06
#7 ]
Regular Member
Joined: 7-Mar-2015
Posts: 166
From: Unknown

Hi guys,

I use a SAM 460 and have experienced the same as dirkzwager.

Have the latest beta version of RunInUAE installed.

Even if I run games at 320x256, with frame-skip 2 and JIT, the sound is stuttering. Have tried running on separate screen and in window, but the same thing happens, unfortunately. There can also be stuttering in the game itself with choppy movement etc.

Have experimented with various settings, but strangely it seems that emulation on my SAM460 setup is slower than on the SAM Flex, even though that is probably impossible. I don't know.

Hope someone has some good advice for us, so that we too can enjoy smoother emulation of classic on NG. Seems like others have gotten it working better after what I've read in various forums.

FPSE, Playstation 1 emulator, is running great though. Would have thought emulating PS1 is more demanding than A500?

Last edited by AmigaOldskooler on 15-Feb-2020 at 08:45 PM.

_________________
Gaming on AmigaOS 4.1 Blog (amigaos4gaming.wordpress.com)
Old School Game Blog (oldschoolgameblog.com)
Void demo group (amigavoid.wordpress.com)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
OneTimer1 
Is the Raspberry Pi the best Amiga available?
Posted on 16-Feb-2020 10:50:49
#8 ]
Cult Member
Joined: 3-Aug-2015
Posts: 584
From: Unknown

Steven 'ClusterUK' Jones:

"for actually running Amiga software and games it is easily the best price/performance/experience at the moment that I can see."

https://www.youtube.com/watch?v=6HZXM6cLVUg

And now we can buy Rasperry Pi 4 - think for yourself

 Status: Offline
Profile     Report this post  
bennymee 
Re: Is the Raspberry Pi the best Amiga available?
Posted on 16-Feb-2020 15:38:53
#9 ]
Cult Member
Joined: 19-Aug-2003
Posts: 592
From: Netherlands

@OneTimer1

Dirkzwager is problably also interested in AmigaOS4 considering he has the Sam460 with RadeonHD.
Even if the Pi does PPC emulation it is slower then the Sam460. Not even talking about composition, Minigl etc.

@Dirkzwager

Do you have a PCI soundcard in the Sam460 ?


 Status: Offline
Profile     Report this post  
bison 
Re: Is the Raspberry Pi the best Amiga available?
Posted on 16-Feb-2020 18:44:53
#10 ]
Super Member
Joined: 18-Dec-2007
Posts: 1572
From: N-Space

@OneTimer1

Quote:
And now we can buy Rasperry Pi 4 - think for yourself

Yeah, this is a problem. There's no rational reason to get an Amiga NG if all you use it for is emulating classic Amigas. I go back and forth on getting a Tabor, but it's probably not going to emulate a classic Amiga as well as what I'm already using, and there's no NG software that I'm just dying to run.

_________________
"Unix is supposed to fix that." -- Jay Miner

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: Is the Raspberry Pi the best Amiga available?
Posted on 16-Feb-2020 22:59:31
#11 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 111
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@bennymee

Quote:

bennymee wrote:
@OneTimer1



@Dirkzwager

Do you have a PCI soundcard in the Sam460 ?




Yes i have a sound card in the 460 cr and ssd card.
Radeon 7700 series

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: Is the Raspberry Pi the best Amiga available?
Posted on 16-Feb-2020 23:21:28
#12 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 111
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@OneTimer1

I have the Pi3b + and I have the sam 460 and i have MorphOs on my powerbook.
For just some games, the Pi is fine. really fine.
But os4.1 FE is something completely different.
It is much more modern, faster and no emulation but native.
A much finer, smoother way of working. Certainly with the DVD, SSD, USB, HDMI, Sound Card, Graphic Card.
That is of course also for MorphOS.
There is GOOD os4 software and games. It may certainly be more, but it is there.
On the other hand, it is nice to be able to use classic software or play older games from time to time.
I personally find this an enormous added value. But the speed is slow on the moment. Maybe there is a solution, so the question.

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: RunInUAE is slower than my Pi3b+, Normal???
Posted on 16-Feb-2020 23:24:51
#13 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 111
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@pavlor

Thanks Pavlor i will check it.
Thanks al so for the link.

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: RunInUAE is slower than my Pi3b+, Normal???
Posted on 16-Feb-2020 23:25:52
#14 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 111
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@pavlor

Quote:

pavlor wrote:
@dirkzwager

Try beta from this thread:
https://www.amigans.net/modules/xforum/viewtopic.php?topic_id=7771&forum=8

Direct link: http://cshandley.co.uk/temp/RunInUAE_r8_beta6.lha



@pavlor

Thanks Pavlor i will check it.
Thanks al so for the link.

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  
bennymee 
Re: Is the Raspberry Pi the best Amiga available?
Posted on 17-Feb-2020 14:21:22
#15 ]
Cult Member
Joined: 19-Aug-2003
Posts: 592
From: Netherlands

@dirkzwager

I don't know if the internal soundchip or the PCI soundcard makes any difference, but the fact is that I had PCI soundcard in my Sam460. And with UAE jit I tried some game and those were fine. Jit made the difference, but even with Jit cpu usage was high all the time, without jit sound was stuttering like you wrote.

Last edited by bennymee on 17-Feb-2020 at 02:22 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dirkzwager 
Re: RunInUAE is slower than my Pi3b+, Normal???
Posted on 20-Feb-2020 8:33:21
#16 ]
Regular Member
Joined: 9-Aug-2019
Posts: 111
From: Belgium, LImburg, Bilzen

@pavlor

Yesterday i install the newer version.
It is real better. but the Pi is faster.
But thanks i am happy with it.

_________________
Amiga 500+,
Pi 3b+ and Amiga os 3.10
Amikit XE usb Stick
Powerbook 17" and MorphOS 3.13
PowerMac G5 2.3 MP and MorphOS 3.13
Sam 460 with Amiga os 4.1 and checkmate 1500
www.sitedesign.be

 Status: Offline
Profile     Report this post  

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle