Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
6195 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
» Home
» Features
» News
» Forums
» Classifieds
» Links
» Downloads
Extras
» OS4 Zone
» IRC Network
» AmigaWorld Radio
» Newsfeed
» Top Members
» Amiga Dealers
Information
» About Us
» FAQs
» Advertise
» Polls
» Terms of Service
» Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
62 crawler(s) on-line.
 30 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 cdimauro:  32 mins ago
 kamelito:  33 mins ago
 matthey:  33 mins ago
 Gregor:  54 mins ago
 nikospagonis:  56 mins ago
 Mobileconnect:  1 hr 34 mins ago
 freak:  2 hrs 5 mins ago
 Trixie:  2 hrs 51 mins ago
 AmigaSource:  3 hrs 45 mins ago
 MEGA_RJ_MICAL:  4 hrs 3 mins ago

/  Forum Index
   /  Classic Amiga Software
      /  Format PC0?
Register To Post

PosterThread
CaptainFrank 
Format PC0?
Posted on 22-Apr-2021 17:01:57
#1 ]
Regular Member
Joined: 25-Feb-2003
Posts: 116
From: UK

Returning Amiga user....

Is it possible to Format PC0 on the Amiga?

I have an plain A1200 with a hard drive and I`d like to tranfer files back and forth.

Longer Term, I`ll get a network card or use a Compact Flash but in the mean time, I`d like to get files on floppy working first.

None of my PC's will format a 720k disk and the Amiga also refuses to format PC0 for some reason.

I have a fresh install of 3.1.4 on the Amiga.


Frank.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
g01df1sh 
Re: Format PC0?
Posted on 22-Apr-2021 17:18:46
#2 ]
Super Member
Joined: 16-Apr-2009
Posts: 1717
From: UK

This may help

https://aminet.net/package/disk/misc/fat95


_________________
A1200 ACA1232 128MB Indivison MkIICr
A1200 Power Tower mediator Voodoo3
RPi3 Emulating C64 ZX Atari PS BBC
Wii with Amiga emulation

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rose 
Re: Format PC0?
Posted on 22-Apr-2021 17:32:04
#3 ]
Cult Member
Joined: 5-Nov-2009
Posts: 839
From: Unknown

@CaptainFrank

format a: /t:80 /n:9 doesn't work anymore?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
CaptainFrank 
Re: Format PC0?
Posted on 22-Apr-2021 17:44:34
#4 ]
Regular Member
Joined: 25-Feb-2003
Posts: 116
From: UK

@Rose

Not on Win10 x64, no.


Frank.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
CaptainFrank 
Re: Format PC0?
Posted on 22-Apr-2021 17:47:04
#5 ]
Regular Member
Joined: 25-Feb-2003
Posts: 116
From: UK

@g01df1sh

Any suggestion how to get this onto the Amiga?

It was my plan to use this and the PCMCIA driver to get my PCMCIA/CompactFlash disk working, but I need the get the files onto the Amiga first.



Frank.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
evilFrog 
Re: Format PC0?
Posted on 22-Apr-2021 18:39:57
#6 ]
Regular Member
Joined: 20-Jan-2004
Posts: 387
From: UK

@CaptainFrank

I’m sure there’s a simpler way, but if all else failed, setting up something like a FreeDos boot USB key and formatting from there would probably work.

_________________
"Knowledge is power. Power corrupts. Study hard, be evil."

 Status: Offline
Profile     Report this post  
CaptainFrank 
Re: Format PC0?
Posted on 22-Apr-2021 18:44:40
#7 ]
Regular Member
Joined: 25-Feb-2003
Posts: 116
From: UK

@evilFrog

Fantastic suggestion, I`ll give it a try!

Thanks, Frank.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rose 
Re: Format PC0?
Posted on 22-Apr-2021 19:26:25
#8 ]
Cult Member
Joined: 5-Nov-2009
Posts: 839
From: Unknown

@CaptainFrank

Also some with some drives you need to tape the hole on left side to make drive to use it as 720kb floppy.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
CaptainFrank 
Re: Format PC0?
Posted on 22-Apr-2021 20:01:00
#9 ]
Regular Member
Joined: 25-Feb-2003
Posts: 116
From: UK

@Rose

Thanks for all the replies guys. I`ve now got it nearly working!

I`d already covered the extra HD hole and tried USB floppy drives but I`d already read that them mostly don't work.

What threw me was that the 1 accessible PC I have with a real floppy drive in it also didn't work. turns out the floppy drive is duff (or needs a clean).

I`ve now put another drive in it and formatted it as 720k from windows 10.

Now the Amiga reports Read errors... I think all my drives need cleaning.


Frank.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
thomas 
Re: Format PC0?
Posted on 22-Apr-2021 21:20:43
#10 ]
Super Member
Joined: 28-May-2003
Posts: 1129
From: Germany

@CaptainFrank
Quote:
Now the Amiga reports Read errors


You should try a true DD floppy disk, not a HD disk with the HD hole covered. Pure DD drives often are not able to reliably write to HD floppy disks.


Maybe a serial connection could be an alternative: http://www.amigaforever.com/ae/

You only need the right cable, the software is free (unless you like it, then it's worth buying).

_________________
Email: thomas-rapp@web.de
Home: thomas-rapp.homepage.t-online.de

 Status: Offline
Profile     Report this post  
A1200 
Re: Format PC0?
Posted on 23-Apr-2021 18:57:23
#11 ]
Elite Member
Joined: 5-May-2003
Posts: 3063
From: Westhall, UK

@CaptainFrank

Yes I am sure I used to run pc0 mount then I could format pc0: in the shell or run format and it would be one of the options. HD disks with the hole covered up are not as reliable as others have said but can work. Sellers are charging a fortune for NOS DSDD disks now.

_________________
Amiga A1200, 3.1 ROMs, Blizzard 1230 MKIV 64MB & FPU, 4GB DoM SSD, Workbench 3.1

 Status: Offline
Profile     Report this post  
BigD 
Re: Format PC0?
Posted on 23-Apr-2021 19:56:11
#12 ]
Elite Member
Joined: 11-Aug-2005
Posts: 5613
From: UK

@Thread

What no HD floppy drive in 2021? I think there were two solutions;

1) LS120 drive was compatible with HD floppies
2) Power Computing 1.76 XL HD floppy drive

Then copy of CrossDos and your away!

I thought everyone used GoTeks these days!

_________________
"Art challenges technology. Technology inspires the art."
John Lasseter, Co-Founder of Pixar Animation Studios

 Status: Offline
Profile     Report this post  
BigD 
Re: Format PC0?
Posted on 23-Apr-2021 22:40:01
#13 ]
Elite Member
Joined: 11-Aug-2005
Posts: 5613
From: UK

@Thread

I always thought the Zip Disk was the best way to transfer files between the PC and Amiga.

_________________
"Art challenges technology. Technology inspires the art."
John Lasseter, Co-Founder of Pixar Animation Studios

 Status: Offline
Profile     Report this post  
g01df1sh 
Re: Format PC0?
Posted on 23-Apr-2021 23:14:55
#14 ]
Super Member
Joined: 16-Apr-2009
Posts: 1717
From: UK

Here is another option but your need a serial lead. Works great with small files

https://www.amigaforever.com/ae/

_________________
A1200 ACA1232 128MB Indivison MkIICr
A1200 Power Tower mediator Voodoo3
RPi3 Emulating C64 ZX Atari PS BBC
Wii with Amiga emulation

 Status: Offline
Profile     Report this post  

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle