Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5618 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

(Uses JAVA Applet and Port 1024)
Visit the Chatroom Website

Who's Online
 65 guest(s) on-line.
 2 member(s) on-line.


 Seiya,  tlosm

You are an anonymous user.
Register Now!
 Seiya:  2 mins ago
 tlosm:  2 mins ago
 Srtest:  8 mins ago
 sibbi:  8 mins ago
 bison:  9 mins ago
 NutsAboutAmiga:  12 mins ago
 kyle:  12 mins ago
 cv643d:  16 mins ago
 Tpod:  18 mins ago
 number6:  19 mins ago

Software News   Software News : SAM audio problems resolved
   posted by DaveAE on 6-Jul-2009 19:14:00 (4634 reads)
A couple of days ago I've received a SAM Flex from ACube Systems for debugging and resolving the SAM audio problems. I am pleased to announce that the new driver fixes the most important issues, namely:

* The noise when starting to playback a sound
* General noise issues resulting from the Aux/Video monitoring being turned on by default. You now don't need to run Mixer anymore to prevent these problems.

Read more...


In addition to this, a new Mixer has also been released with ARexx support for the SAM audio and a bug fix that could result in all faders being at 0dB on start-up when no Mixer.prefs was present.

Both cs4281 audio driver (5.4) and Mixer application (1.22) can be downloaded from OS4depot (check the Uploads if they are not there yet).

cs4291 Audio Driver: http://os4depot.net/?function=showfile&file=driver/audio/cs4281.lha

Mixer: http://os4depot.net/?function=showfile&file=audio/misc/mixer.lha

Enjoy!

Davy Wentzler
    

Related Links
· More about Software News
· News by DaveAE


Most read story about Software News
UBoot 2010.06.04 for Sam460ex available

Last news about Software News
AmiKit Plugins released
Printer Friendly Page  Send this Story to a Friend

Goto page ( 1 | 2 )

PosterThread
Rudei 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 19:30:00
#1 ]
Elite Member
Joined: 20-Nov-2002
Posts: 3560
From: Dallas, Texas

In two days?

Well done Dave

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Dwyloc 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 19:47:58
#2 ]
Super Member
Joined: 30-Mar-2005
Posts: 1051
From: Glasgow, Scotland

Thanks for the sam440 audio driver update.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Troels 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 19:59:22
#3 ]
Super Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 1974
From: Unknown

Good work! Guess you made a lot of SAM owners happy

 Status: Offline
Profile     Report this post  
IamSONIC 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 20:05:18
#4 ]
Member
Joined: 20-May-2004
Posts: 59
From: Germany

Thx for the driver update. No more crackle when sound starts.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
samo79 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 20:12:30
#5 ]
Elite Member
Joined: 13-Feb-2003
Posts: 3352
From: Italy, Perugia

Thanks, mutch needed ...

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Teddy 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 21:18:34
#6 ]
Regular Member
Joined: 29-Nov-2003
Posts: 395
From: Belgrade, Serbia

Dave, you're the man.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
fingus 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 21:52:04
#7 ]
Cult Member
Joined: 20-Oct-2006
Posts: 736
From: Unknown

One question:

Is this necessary update also for Sam440EP-Users?

Will it fix the "softreset freezed while playing sound" bug?

Last edited by fingus on 06-Jul-2009 at 09:53 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
rigo 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 21:53:23
#8 ]
Cult Member
Joined: 30-Jul-2003
Posts: 718
From: Unknown

If you use the onboard sound, yes.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Deniil715 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 22:42:19
#9 ]
Elite Member
Joined: 14-May-2003
Posts: 4131
From: Sweden

>> Will it fix the "softreset freezed while playing sound" bug?

> If you use the onboard sound, yes.

Yea, that one was annoying with the AC97 A1-XE onboard sound! Has it been fixed for the VIA AC97 too?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
fingus 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 22:55:10
#10 ]
Cult Member
Joined: 20-Oct-2006
Posts: 736
From: Unknown

Quote:
>> Will it fix the "softreset freezed while playing sound" bug?

> If you use the onboard sound, yes.

Yea, that one was annoying with the AC97 A1-XE onboard sound! Has it been fixed for the VIA AC97 too?


Yeah, it works now perfectly! Now i can make a softreset without freezing the whole system.
Works fine in my Sam440ep/667.

Thanks for the good work Rigo!

Last edited by fingus on 06-Jul-2009 at 10:56 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
A3000T 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 23:15:55
#11 ]
Cult Member
Joined: 7-Nov-2003
Posts: 633
From: the Netherlands

Wow! that was fast.

Kind regards,

Dennis

 Status: Offline
Profile     Report this post  
rigo 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 23:43:35
#12 ]
Cult Member
Joined: 30-Jul-2003
Posts: 718
From: Unknown

@fingus

It wasn't my doing, you can thank DaveAE.

Simon

 Status: Offline
Profile     Report this post  
fingus 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 6-Jul-2009 23:46:00
#13 ]
Cult Member
Joined: 20-Oct-2006
Posts: 736
From: Unknown

Quote:
@fingus

It wasn't my doing, you can thank DaveAE.

Simon


Oh, ok then good Work DaveAE!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Moxee 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 7-Jul-2009 3:33:53
#14 ]
Team Member
Joined: 20-Aug-2003
Posts: 6291
From: County Yakima, WA State, USA

I added the links to the news article. So now you don't even have to search.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
thinkchip 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 7-Jul-2009 4:49:51
#15 ]
Super Member
Joined: 26-Mar-2004
Posts: 1082
From: Salt Lake City, Utah, USA

Will this benefit microA1 users?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
robo-ant 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 7-Jul-2009 5:29:51
#16 ]
Regular Member
Joined: 3-Feb-2008
Posts: 189
From: The anthill to the west of the silver maple

Awesome! Great work, DaveAE!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Faranheit 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 7-Jul-2009 8:27:35
#17 ]
Regular Member
Joined: 26-Sep-2008
Posts: 131
From: Moselle / Lorraine / France / Luxembourg / Belgique

Excellent job :)

No more crackling on my SamEP440 ITX ;)

Thanks a lot ;)

Laurent aka Faranheit

 Status: Offline
Profile     Report this post  
nexus 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 7-Jul-2009 8:39:33
#18 ]
Regular Member
Joined: 11-Feb-2005
Posts: 420
From: Germany

The version which AmiUpdate offered me, didn't solve any problems, but I just realized that the os4depot upload is different from the version provided by AmiUpdate.

So, I'll test tonight again


By the way, I really would like to have an updated version of "Mixer" which allowes to turn of the internal pc speaker of the PegasosII! Okay, I'm repeating myself here and those how want to answer: "If you want it, then do it your self!" are most likely right However, with Sam440ep or MorphOS/Linux on PegII, I still have plenty of options

But back to topic:
Great work Dave!

Thanks a lot!

nexus

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Templario 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 7-Jul-2009 10:04:05
#19 ]
Elite Member
Joined: 22-Jun-2004
Posts: 3222
From: Palencia

Thanks and congratulations for your work!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
DaveAE 
Re: SAM audio problems resolved
Posted on 7-Jul-2009 10:04:16
#20 ]
Super Member
Joined: 21-Mar-2003
Posts: 1091
From: The Netherlands

@all
Thanks for the nice comments! :)

@fingus

I didn't do any fix regarding soft-reboot issues on the SAM. Actually, since I saw this reported in the forum thread, I tried to reproduce it, but I couldn't. So, unless you used version 5.0 of the driver, I don't see why it would crash on reboot. Anyway, if it doesn't do that anymore, all the better.

@Deniil715
I'll try the reboot during playback on via ac97 soon, but my guess it that it works on my system. We'll see.

 Status: Offline
Profile     Report this post  

Goto page ( 1 | 2 )

[ home ][ about us ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright 2000 - 2017 Amigaworld.net.

Amigaworld.net was originally founded by David Doyle