Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5688 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
» Home
» Features
» News
» Forums
» Classifieds
» Links
» Downloads
Extras
» OS4 Zone
» IRC Network
» AmigaWorld Radio
» Newsfeed
» Top Members
» Amiga Dealers
Information
» About Us
» FAQs
» Advertise
» Polls
» Terms of Service
» Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
25 crawler(s) on-line.
 38 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 resle:  11 mins ago
 BigD:  1 hr 46 mins ago
 tekmage:  2 hrs 4 mins ago
 terminills:  2 hrs 17 mins ago
 Samurai_Crow:  2 hrs 33 mins ago
 eliyahu:  2 hrs 33 mins ago
 ggw:  2 hrs 37 mins ago
 DiscreetFX:  2 hrs 54 mins ago
 Rob:  2 hrs 55 mins ago
 Jasper:  2 hrs 59 mins ago

/  Forum Index
   /  MorphOS Hardware
      /  MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Register To Post

Goto page ( 1 | 2 Next Page )
PosterThread
Fl@sh 
MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 13-Oct-2019 9:02:37
#1 ]
Regular Member
Joined: 6-Oct-2004
Posts: 124
From: Napoli - Italy

I just run MorphOs 3.12 live cd and it works.
My configuration is powermac g5 quad with 8 gb ram and 2 500gb seagate hd sata.
About video card I have a powermac edition geforce 6600 to boot into powerfirmware and an ati x1900gt (not powermac edition but a standard pc card) to boot into morphos.

Later I'll try to install it on powermac whitout overwrite macos x leopard and ubuntu ppc 16.04, finger crossed!

I'ts first time I use Morphos and I have to admit it seems really a big piece of software, also its gui and colors are superb, much much better than all trash gui used under windows and linux worlds..

Long live MorphOS!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
TRIPOS 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 13-Oct-2019 9:45:01
#2 ]
Cult Member
Joined: 4-Apr-2014
Posts: 996
From: Unknown

@Fl@sh

Thanks for trying this out and reporting back to us!

Wow!

Does all aspects of the HW work with MorphOS, like network and sound also?

This machine is the crème de la crème of PPC, the king of the hill. I envy you.

(I actually think I might be going out to get me one myself)


Quote:
Later I'll try to install it on powermac whitout overwrite macos x leopard and ubuntu ppc 16.04, finger crossed!


Maybe this could be of help to you: https://morph.zone/modules/newbb_plus/viewtopic.php?forum=9&topic_id=7319


Quote:
Long live MorphOS!


Indeed! And indeed it seems it will!

The many positive news lately regarding MorphOS has been very assuring if you ask me, new MorphOS release, new SDK release with many improvements, and yesterday they showed publically MorphOS booting on a 64-bit PC, running a new kernel (that can be run on both 32-bit PPC machines and 64-bit PPC as well as 64-bit AMD64/x64/x86-64, the two latter runs fully 64-bit native) where native AMD64 code ran with a mixture of existing PPC code.

So there appears to be both a strong momentum and a bright future ahead!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
rzookol 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 13-Oct-2019 10:00:16
#3 ]
Regular Member
Joined: 4-Oct-2005
Posts: 254
From: Poland, Lublin

@Fl@sh

I prepared some photos of supported hardware by MorphOS on G5 PCIe
https://photos.app.goo.gl/8Z31VYa72oX6ASsa6

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Templario 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 13-Oct-2019 10:03:19
#4 ]
Elite Member
Joined: 22-Jun-2004
Posts: 3422
From: Palencia (Spain)

@Fl@sh
Welcome to MorphOS, ypu can find smoftware and thw Chrysalis pack with software and configurations here:
http://www.morphos-storage.net

_________________
Amiga 500 with ROMs 1.3-2.05 and M-Tec AT500 with hard disk and 4MB Ram.
WinUAE + original OS 3.5&3.9
Sam440ep 800 MHZ + OS 4.1 F.E.
Sam460ex 1 GHz + OS 4.1 F.E.
MacMini 1.5 GHz + MorphOS 3.12
PowerBook G4 1.65 + MorphOS 3.12

 Status: Offline
Profile     Report this post  
TRIPOS 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 13-Oct-2019 10:20:26
#5 ]
Cult Member
Joined: 4-Apr-2014
Posts: 996
From: Unknown

@Templario

Quote:

Templario wrote:
@Fl@sh
Welcome to MorphOS, ypu can find smoftware and thw Chrysalis pack with software and configurations here:
http://www.morphos-storage.net


Caution!

Chrysalis is composed and set up for a specific OS version, and the Chrysalis version must be matched by exact version number of the OS. There is a Chrysalis for 3.11, but not yet for MorphOS 3.12. It usually takes some time for Papiosaur to release a new version after an OS release, and it could be that a 3.13 bugfix release is only a couple of weeks away, so...

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Templario 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 13-Oct-2019 11:38:54
#6 ]
Elite Member
Joined: 22-Jun-2004
Posts: 3422
From: Palencia (Spain)

@TRIPOS
Yes, you have reason, I forget that Papiosaur make thw Chrisalys pack for each MorphOS version.

_________________
Amiga 500 with ROMs 1.3-2.05 and M-Tec AT500 with hard disk and 4MB Ram.
WinUAE + original OS 3.5&3.9
Sam440ep 800 MHZ + OS 4.1 F.E.
Sam460ex 1 GHz + OS 4.1 F.E.
MacMini 1.5 GHz + MorphOS 3.12
PowerBook G4 1.65 + MorphOS 3.12

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Fl@sh 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 15-Oct-2019 16:49:28
#7 ]
Regular Member
Joined: 6-Oct-2004
Posts: 124
From: Napoli - Italy

@Fl@sh

I'm using morphos 3.12 on mac quad g5, all works ok even if it's not officially supported.
Only networking il ko due on board sungem gigabit chip not recognized.
The fastest solution seems to buy a new pcie realtek 8168 eth board for about 10 euro.
..the perfect solution could be enable support for onboard ethernets for 0 euro

About gfx boards:
I'm using an ati x1900gt (shappire rev.2 with full lenght heatspreader in red color) with pc standard bios on slot 2 (pcie 8x).
Instead in the main pcie 16x slot there's still the nvidia 6600 mac edition gfx card.

In this combination mac displays OF on nvidia card, but MorphOS boots on ati card.

I tried to flash the ati with a mac bios but it doesn't worked, maybe due the different pcb layout of rev2 where extra power supply is in the middle and not at the top, like the original mac edition one.

If someone in MorphOS team needs feedbacks about network and gfx board support, I can help for sure!

Is someone has suggestion for gfx flash and onboard sungem recognition please let me know
Thanks!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
TRIPOS 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 15-Oct-2019 20:15:11
#8 ]
Cult Member
Joined: 4-Apr-2014
Posts: 996
From: Unknown

@Fl@sh

Thanks for experimenting and reporting back!

Well it seems like ethernet changed with PowerMac11,2 (who also got one more gigabit connector, right?). Worked in all other G5 models. Different chip in this one I suppose.

The PowerMac has a slot for “Airport Extreme”, have you checked if one of those happens to be fitted in your machine? Could be a nice surprise?

Is sound working?

If you only weren’t triple-booting and if you don’t need to fiddle with firmware settings, then I suppose you could have settled with having the ATI-card in the primary slot. Well, I suppose this is a discomfort you will have to live with if you chose to continue down this road. It’s not a supported machine after all, and for a reason. But it’s the most powerful one!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
rzookol 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 15-Oct-2019 20:21:28
#9 ]
Regular Member
Joined: 4-Oct-2005
Posts: 254
From: Poland, Lublin

@Fl@sh

I prepared some howto about G5 PCIe:
https://morph.zone/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=12716&forum=11


Lan ports from G5 PCIe won't work with 3.12, MorphOS doesn't have drivers for them. Full support (if any) depends on quantity of registration.

Last edited by rzookol on 15-Oct-2019 at 08:22 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
rzookol 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 15-Oct-2019 20:23:02
#10 ]
Regular Member
Joined: 4-Oct-2005
Posts: 254
From: Poland, Lublin

@TRIPOS

everything is working except lan ports

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Fl@sh 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 15-Oct-2019 22:02:56
#11 ]
Regular Member
Joined: 6-Oct-2004
Posts: 124
From: Napoli - Italy

@rzookol
Quote:
I prepared some howto about G5 PCIe: https://morph.zone/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=12716&forum=11


Yes, I know, good job!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
recedent 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 16-Oct-2019 8:39:38
#12 ]
Regular Member
Joined: 28-Jan-2010
Posts: 221
From: Tarnów

@Fl@sh

OK, now how about them, benchmarks?
I do have one Quad stashed in the corner that surely needs some care regarding liquid cooling system but should be working otherwise. I wonder will it be much faster than my trusty olde DP 2,7 GHz.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Fl@sh 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 19-Oct-2019 19:52:19
#13 ]
Regular Member
Joined: 6-Oct-2004
Posts: 124
From: Napoli - Italy

@recedent

G5 quad in single core should be similar to your 2,7ghz version.
Maybe sightly faster in some specific program, due improved fsb and cpu cache

I just resolved the networking issue adding a minipci to pcie wifi adapter.
I had a Atheros minipci card rescued from a not working notebook.
It was recognized at boot by morphos, the only issue was I had to configure it manually because with dhcp and automatic dns there wasn't a real connection with my isp router.

I hope in next release there will be a full support for g5 quad onboard ethernet ports, meanwhile I'll use wifi!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
drduck 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 9-Nov-2019 15:07:47
#14 ]
New Member
Joined: 28-Oct-2019
Posts: 1
From: Unknown

@Fl@sh

I signed up just to thank you for what you posted in this thread! I've got my G5 quad up and running with MorphOS thanks to your tips!

Bought a network card based on the chipset you mentioned, and picked up a cheap X1900XT (PC version) as I also had an nvidia card on board.

Left the nvidia in slot 1 to allow use of openfirmware and optionally OSX, with the X1900XT in slot 2, and the network card in slot 4. All perfect, everything worked out of the box.

Thanks for all the things you mentioned in here, made my journey nice and simple!

(posting this from OWB in MorphOS)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 9-Nov-2019 15:36:31
#15 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9010
From: Unknown

@drduck

Welcome!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Fl@sh 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 9-Nov-2019 15:44:48
#16 ]
Regular Member
Joined: 6-Oct-2004
Posts: 124
From: Napoli - Italy

@drduck

Have fun

I'm waiting for official support to register my morphos copy, meanwhile I'm releasing some apps for morphos coming back to programming hobby.
My last amiga was an A4000 with cyberstorm and a gfx card (I don't remember the exact one..) and I'm very happy after about 20 years to come back with a super amiga: PowerPC G5@2500MHz

Thanks a lot to MorphOS team to make it possibile
..Meanwhile I'm waiting for Tabor (or something better like acube notebook) for OS4 (or OS5?)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
rzookol 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 11-Nov-2019 10:31:58
#17 ]
Regular Member
Joined: 4-Oct-2005
Posts: 254
From: Poland, Lublin

IMPORTANT!!! (or in fact VERY IMPORTANT :) )

Please register your MorphOS G5 PCIe machines. We (MorphOS Team) need to know how many users can use G5 machines to add more support for that (for very low registration numbers. adding network drivers will have low priority). Paying is not necessary, just use RegTool and send info about your devices.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tlosm 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 11-Nov-2019 11:29:48
#18 ]
Elite Member
Joined: 28-Jul-2012
Posts: 2655
From: Amiga land

@rzookol

On my G5 Quad with 7800Gtx (16x) and a RadeonHD 6570 2GB (8x) ... only a White Screen.
Same if i use 7800GTx on 8x and RadeonHD on 16x.

I have the feeling some gpus compatible with X5000 morphos are not included in the kernel of Morphos for G5.

_________________
I love Amiga and new hope by AmigaNG
A 500 + ; CDTV; CD32;
PowerMac G5 Quad 8GB,SSD,SSHD,7800gtx,Radeon R5 230 2GB;
MacBook Pro Retina I7 2.3ghz;
#nomorea-eoninmyhome

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Fl@sh 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 11-Nov-2019 12:26:16
#19 ]
Regular Member
Joined: 6-Oct-2004
Posts: 124
From: Napoli - Italy

@tlosm

I suggest you to buy an old Ati x1900gt/xt and try with it, maybe it could be used as 3th gfx card on a free 8x slot
This solution is much better than our beloved QEMU, you'll have the fastest amiga ever produced.. I suggest you to buy also a PCIe realtek 8168/8100 or a wifi c morphoos compatible card Atheros or broadcom chipsets for networking, due the still unsupported onboard pcie gigabit ethernet ports.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
outrun1978 
Re: MorphOS 3.12 on PowerMac G5 quad
Posted on 11-Nov-2019 13:56:48
#20 ]
Cult Member
Joined: 22-Feb-2015
Posts: 528
From: Unknown

@tlosm



Quote:
have the feeling some gpus compatible with X5000 morphos are not included in the kernel of Morphos for G5.


I think the problem is a little bit more profound than that Gigi, but i think it’s wise advice never to disturb the ostriches 😉

Who cares anyway, I’ve noticed quite a noticeable upturn in my OS4 gaming experience since picking up a cheap R9 270X in my local CEX. Let’s just say things run quite a bit faster especially compared to a 7750 😉

Last edited by outrun1978 on 11-Nov-2019 at 01:58 PM.

_________________
Amigaone X5000/20 4GB Radeon R9 270X AmigaOS4.1 Final Edition Update 1
Amiga 1200 Workbench 3.1.4
Amiga CD32

 Status: Offline
Profile     Report this post  

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle