Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
6105 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
24 crawler(s) on-line.
 24 guest(s) on-line.
 2 member(s) on-line.


 amigakit,  Karlos

You are an anonymous user.
Register Now!
 Karlos:  12 secs ago
 amigakit:  1 min ago
 matthey:  6 mins ago
 kas1e:  9 mins ago
 tekmage:  11 mins ago
 michalsc:  25 mins ago
 kamelito:  33 mins ago
 AlfredOne:  38 mins ago
 NutsAboutAmiga:  40 mins ago
 zipper:  1 hr 24 mins ago

/  Forum Index
   /  Classic Amiga Hardware
      /  Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Register To Post

PosterThread
Drewlio77 
Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 20-Feb-2016 9:01:27
#1 ]
Cult Member
Joined: 2-Jan-2008
Posts: 781
From: Woodstock, Ontario, Canada

Hi,

I recently purchased Individual Computer's 55 MHz ACA-1233, so why not add an 68882 FPU also clocked @ 55Mhz? With soldering iron in hand and a 55 MHz oscillator ordered from ebay, I quickly voided my warranty... what is life without risks? This may be the fastest 68030 accelerator for the Amiga 1200.

Follow the link to see my mod plus some SysInfo stats...

ACA-1233@55Mhz_FPU_Mod

(I updated the link, hopefully it works this time)

Drewlio77

Last edited by Drewlio77 on 20-Feb-2016 at 05:04 PM.
Last edited by Drewlio77 on 20-Feb-2016 at 05:02 PM.
Last edited by Drewlio77 on 20-Feb-2016 at 09:06 AM.
Last edited by Drewlio77 on 20-Feb-2016 at 09:06 AM.
Last edited by Drewlio77 on 20-Feb-2016 at 09:04 AM.
Last edited by Drewlio77 on 20-Feb-2016 at 09:01 AM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Yssing 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 20-Feb-2016 10:22:15
#2 ]
Super Member
Joined: 24-Apr-2003
Posts: 1078
From: Unknown

@Drewlio77

404 page not found :(

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Drewlio77 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 20-Feb-2016 17:10:24
#3 ]
Cult Member
Joined: 2-Jan-2008
Posts: 781
From: Woodstock, Ontario, Canada

@Yssing

I updated Flikr to allow public viewing. Sorry about that.

ACA-1233@55Mhz_FPU_Mod

Drewlio77

 Status: Offline
Profile     Report this post  
BCP 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 20-Feb-2016 17:39:11
#4 ]
Regular Member
Joined: 30-Mar-2003
Posts: 184
From: Indianapolis, IN USA

@Drewlio77

Would be curious to know how it compares to the Blizzard 1230 IV Turbo Board which is 50MHz & has 50MHz 68882 FPU & MMU also.

_________________
- BCP
AmigaOne X1000 & Amiga 4000

Amiga Response Crew Users Group
Indianapolis, IN USA

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Drewlio77 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 20-Feb-2016 23:31:10
#5 ]
Cult Member
Joined: 2-Jan-2008
Posts: 781
From: Woodstock, Ontario, Canada

@BCP

I have one of those also, I believe it scores roughly around 9.60 Mips for the CPU and 1.40 MFLOPS for the FPU.

Drewlio77

Last edited by Drewlio77 on 15-Oct-2016 at 07:45 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
cryingamiga 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 21-Feb-2016 4:32:25
#6 ]
Member
Joined: 2-Nov-2015
Posts: 12
From: Unknown

@Drewlio77

How is the stability with the added 68882? One of your pictures of the card has Jens warning of instability.

Thanks for sharing!

Dan

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Drewlio77 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 21-Feb-2016 6:14:07
#7 ]
Cult Member
Joined: 2-Jan-2008
Posts: 781
From: Woodstock, Ontario, Canada

@cryingamiga

It runs fine. The warning recommends to disable burst mode. I don't enable Data Burst since it doesn't improve performance by much.

I have also added an FPU to the 40 Mhz version of the ACA-1233. It too runs fine.

Drewlio77

Last edited by Drewlio77 on 21-Feb-2016 at 06:14 AM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
cryingamiga 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 21-Feb-2016 7:11:22
#8 ]
Member
Joined: 2-Nov-2015
Posts: 12
From: Unknown

@Drewlio77

So I guess this means the benchmark tests you conducted were done with without data burst on.

Cool!

Dan

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tekmage 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 30-Mar-2016 23:34:49
#9 ]
Regular Member
Joined: 23-Mar-2005
Posts: 439
From: San Francisco

@Drewlio77

Does the FPU need to be matched to the CPU clock or is it completely independent and matched to it's own crystal?

Thanks!
Bill "tekmage" Borsari

 Status: Offline
Profile     Report this post  
klx300r 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 31-Mar-2016 0:26:47
#10 ]
Elite Member
Joined: 4-Mar-2008
Posts: 3817
From: Toronto, Canada

@Drewlio77

I love it when the soldering irons come out for our miggies

Can you please run a test with SysSpeed as I find it to be more accurate

_________________
____________________________
c64-2sids, A1000, A1200T-060@50(finally working!),A4000-CSMKIII
! My Master Miggies- Amiga 1000 & AmigaOne X1000 !
mancave-ramblings
X1000 I BELIEVE

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Drewlio77 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 31-Mar-2016 0:47:17
#11 ]
Cult Member
Joined: 2-Jan-2008
Posts: 781
From: Woodstock, Ontario, Canada

@klx300r

Sure. Once I get home in a few weeks. The joys of working out of country. I will run the test on my Phase 5 Blizzard 030 MK IV to compare it to the ACA-1233 @ 55Mhz.

Drewlio77

 Status: Offline
Profile     Report this post  
QuBe 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 1-Apr-2016 6:55:19
#12 ]
Super Member
Joined: 3-Dec-2006
Posts: 1073
From: Dunes of Uridia

@Drewlio77

Amazing result, well done.

I echo that, it is great to see soldering irons being used to make ones miggie do interesting things...

Q!

"i am home"

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Drewlio77 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 15-Oct-2016 19:48:39
#13 ]
Cult Member
Joined: 2-Jan-2008
Posts: 781
From: Woodstock, Ontario, Canada

@tekmage

Sorry for the delay, to answer your question the FPU is clocked to the speed of the crystal you add. Thus you can have a mismatched CPU and FPU clock if you like, though I have never tried this.

Drewlio77

 Status: Offline
Profile     Report this post  
klx300r 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 16-Oct-2016 14:15:32
#14 ]
Elite Member
Joined: 4-Mar-2008
Posts: 3817
From: Toronto, Canada


Quote:

Drewlio77 wrote:
@klx300r

Sure. Once I get home in a few weeks. The joys of working out of country. I will run the test on my Phase 5 Blizzard 030 MK IV to compare it to the ACA-1233 @ 55Mhz.

Drewlio77


when you get a chance please run those SysSpeed results for us

_________________
____________________________
c64-2sids, A1000, A1200T-060@50(finally working!),A4000-CSMKIII
! My Master Miggies- Amiga 1000 & AmigaOne X1000 !
mancave-ramblings
X1000 I BELIEVE

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Drewlio77 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 16-Oct-2016 16:11:16
#15 ]
Cult Member
Joined: 2-Jan-2008
Posts: 781
From: Woodstock, Ontario, Canada

@klx300r

I shall indeed. Should have them available next week.

Drewlio77

 Status: Offline
Profile     Report this post  
OneTimer1 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 17-Oct-2016 6:31:16
#16 ]
Cult Member
Joined: 3-Aug-2015
Posts: 806
From: Unknown

@tekmage

Quote:


Does the FPU need to be matched to the CPU clock or is it completely independent and matched to it's own crystal?



According to some developers the FPU could have its own clock ... but unlike it is told in the documentation it will not be stable.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Drewlio77 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 17-Oct-2016 13:00:11
#17 ]
Cult Member
Joined: 2-Jan-2008
Posts: 781
From: Woodstock, Ontario, Canada

@OneTimer1

The FPU uses it's own oscillator. I try to match the oscillator to the speed of the CPU. In this case the FPU is slightly overclocked since it is a 50 Mhz FPU, I clocked it at 55 MHz with with a 55 MHz oscillator I bought off ebay. The 50 MHz FPU I used is slightly overclocked but runs fine.

The doc does mention possible instability by adding an FPU and if you do experinece this turn off Burst modes. I never had any issue either way..

Drewlio77

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Drewlio77 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 27-Oct-2016 6:05:43
#18 ]
Cult Member
Joined: 2-Jan-2008
Posts: 781
From: Woodstock, Ontario, Canada

@klx300r

Here is some AIBB Benchmarks.

Indivision ACA 1233 @ 55 MHz (with FPU @ 55 MHz) vs Phase5 Blizzard 68030 MK-IV @ 50 MHz (with FPU @ 50 MHz).

Using the Blizzard 68030 MK-IV with FPU as the base - 1.00 - Stock A1200 with No FastRam in brackets().

EmuTest: 1.28 (0.17)
WtirePixel: 1.26 (0.28)
Sieve: 1.13 (0.23)
Dhrystone: 1.21 (0.17)
Sort: 1.12 (0.19)
ElipseTest: 1.09 (0.48)
Matrix: 1.13 (0.18)
IMath: 1.13 (0.23)
MemTest: 1.26 (0.22)
TGTest: 1.08 (0.58)
LineTest: 1.01 (0.90)
Savage: 1.10 (Less than 0.01)
FMath: 1.11 (0.04)
FMatrix: 1.12 (0.16)
Beachball: 1.14 (0.02)
InstTest: 1.26 (0.15)
Flops: 1.10 (0.02)
TranTest: 1.19 (0.01)
FTrace: 1.12 (Less than 0.01)
CplxTest: 1.16 (0.13)

Drewlio77

Last edited by Drewlio77 on 28-Oct-2016 at 03:28 AM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
olegil 
Re: Latest ACA-1233@55MHz with FPU
Posted on 27-Oct-2016 11:34:54
#19 ]
Elite Member
Joined: 22-Aug-2003
Posts: 5888
From: Work

@Drewlio77

Very nice results.

_________________
This weeks pet peeve:
Using "voltage" instead of "potential", which leads to inventing new words like "amperage" instead of "current" (I, measured in A) or possible "charge" (amperehours, Ah or Coulomb, C). Sometimes I don't even know what people mean.

 Status: Offline
Profile     Report this post  

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle