Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5823 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
» Home
» Features
» News
» Forums
» Classifieds
» Links
» Downloads
Extras
» OS4 Zone
» IRC Network
» AmigaWorld Radio
» Newsfeed
» Top Members
» Amiga Dealers
Information
» About Us
» FAQs
» Advertise
» Polls
» Terms of Service
» Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
60 crawler(s) on-line.
 19 guest(s) on-line.
 1 member(s) on-line.


 Gregor

You are an anonymous user.
Register Now!
 Gregor:  23 secs ago
 towo2099:  5 mins ago
 _Steve_:  9 mins ago
 OneTimer1:  15 mins ago
 zipper:  32 mins ago
 PhantomInterrogative:  34 mins ago
 emeck:  45 mins ago
 Trekiej:  50 mins ago
 Rob:  51 mins ago
 kamelito:  51 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga OS4 Hardware
      /  UBoot 2015a keyboard problem
Register To Post

PosterThread
thinkchip 
UBoot 2015a keyboard problem
Posted on 8-Dec-2019 15:15:55
#1 ]
Super Member
Joined: 26-Mar-2004
Posts: 1127
From: Salt Lake City, Utah, USA

I have an AmigaOne 500 / SAM 460. It has the latest UBoot, 2015a. This version is supposed to have improved USB support. I'm having trouble with my USB keyboard (I've tried a couple with the same result). UBoot won't recognize any keyboard. I don't know when this started. It boots okay from an SD card via USB, so the USB system is working. When AmigaOS 4.1 FE is loaded up, the keyboard becomes available, although it seems a little flakey, but I haven't pinned that problem down yet. I admit I've messed with the uboot variables. I might have accidentally changed something. The only way I can change them is using nvgetvar and nvsetvar in a DOS shell, so I'm not totally shut out of UBoot. Also it seems that the UBoot updates have left the documentation behind. There are lots of variables that aren't documented. I could reflash the UBoot ROM, but that can be risky. It seems there should be a UBoot variable to specify USB or OS/2 type keyboards. Just an idea. Any ideas are welcome.

Last edited by thinkchip on 08-Dec-2019 at 03:26 PM.
Last edited by thinkchip on 08-Dec-2019 at 03:25 PM.

_________________
X5000 / AmigaOne 500(OS4.1 FE) / microA1(OS4.1 FE) / Cubic IDE / Imagine / Blender
Lightwave 2019 / Microsoft Visual C++

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: UBoot 2015a keyboard problem
Posted on 8-Dec-2019 15:26:35
#2 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5854
From: S.Wales

@thinkchip

Does uboot expect the keyboard to be plugged into a specific USB port?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: UBoot 2015a keyboard problem
Posted on 8-Dec-2019 15:47:32
#3 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 11219
From: Norway

@thinkchip

ONLY one USB port works with keyboard (I belive), other USB is ignored.
Also I have noticed that some keyboards take longer to be detected.
(Also make sure input is not configured to use PS2 or serial port. There is UBOOT env variable for this, this can be corrected from AmigaOS.)

Last edited by NutsAboutAmiga on 08-Dec-2019 at 03:49 PM.

_________________
Please check out my software:
Excalibur, Basilisk 2, AmigaInputAnywhere.
LiveForIt-Music
http://lifeofliveforit.blogspot.no/

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Spectre660 
Re: UBoot 2015a keyboard problem
Posted on 8-Dec-2019 16:24:22
#4 ]
Elite Member
Joined: 5-Jun-2005
Posts: 3778
From: Unknown

@thinkchip

I use the rear right (or top if in a desktop case) connector .
The known problem is double keypresses with some keyboards.

See below form Acube Website.

Quote:
IMPORTANT NOTICE: users with an USB A-Eon AmigaOne keyboard may experience a problem with too many repeated keys, in this case, if possible, use another USB keyboard, or wait for a new update. We had several feedback saying that Logitech keyboards K120 work perfectly with Uboot (also MK220 are reported to work).

Last edited by Spectre660 on 08-Dec-2019 at 04:26 PM.

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
elwood 
Re: UBoot 2015a keyboard problem
Posted on 8-Dec-2019 19:22:04
#5 ]
Elite Member
Joined: 17-Sep-2003
Posts: 3422
From: Lyon, France

@Rob

Quote:
Does uboot expect the keyboard to be plugged into a specific USB port?

Only on the Sam440, not the 460.

Last edited by elwood on 08-Dec-2019 at 07:22 PM.

_________________
Philippe 'Elwood' Ferrucci
Sam460 1.10 Ghz
AmigaOS 4 betatester
Amiga Translator Organisation

 Status: Offline
Profile     Report this post  
thinkchip 
Re: UBoot 2015a keyboard problem
Posted on 9-Dec-2019 2:02:00
#6 ]
Super Member
Joined: 26-Mar-2004
Posts: 1127
From: Salt Lake City, Utah, USA

@Rob

Here's what happens. Suppose my only boot device was the CD-ROM and there was no disk in it. You'd get a message like "No boot code found. Press any key for the prompt." I can't push a key because it doesn't recognize the keyboard. I'm using a keyboard that has always worked and another one. I don't think trying more keyboards would help. I tried all the USB ports, none of them work. I think with the SAM 460 it doesn't matter what port you use.

Last edited by thinkchip on 09-Dec-2019 at 02:03 AM.

_________________
X5000 / AmigaOne 500(OS4.1 FE) / microA1(OS4.1 FE) / Cubic IDE / Imagine / Blender
Lightwave 2019 / Microsoft Visual C++

 Status: Offline
Profile     Report this post  
graff 
Re: UBoot 2015a keyboard problem
Posted on 9-Dec-2019 11:14:37
#7 ]
Member
Joined: 4-Jul-2005
Posts: 40
From: Unknown

@thinkchip

Do you have the keybord plugged in from before booting? UBoot seemingly does not handle changed connections on USB ports after the initial USB device discovery.

Last edited by graff on 09-Dec-2019 at 11:14 AM.

_________________
Regards
Thomas Graff Thøger

 Status: Offline
Profile     Report this post  
thinkchip 
Re: UBoot 2015a keyboard problem
Posted on 9-Dec-2019 14:49:21
#8 ]
Super Member
Joined: 26-Mar-2004
Posts: 1127
From: Salt Lake City, Utah, USA

@graff

Yes I plug the keyboard in and boot up the computer. I don't think I've tried booting with the keyboard in all four ports. I will try that later today.

_________________
X5000 / AmigaOne 500(OS4.1 FE) / microA1(OS4.1 FE) / Cubic IDE / Imagine / Blender
Lightwave 2019 / Microsoft Visual C++

 Status: Offline
Profile     Report this post  

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle