Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5916 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
40 crawler(s) on-line.
 24 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 g01df1sh:  6 mins ago
 DiskDoctor:  8 mins ago
 PhantomInterrogative:  12 mins ago
 Dege:  26 mins ago
 mobileconnect2:  53 mins ago
 billt:  58 mins ago
 zipper:  1 hr 4 mins ago
 ErikBauer:  1 hr 12 mins ago
 Fl@sh:  1 hr 22 mins ago
 Rob:  1 hr 25 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga OS4 Hardware
      /  Graphics card for X1000
Register To Post

Goto page ( 1 | 2 Next Page )
PosterThread
jaokim 
Graphics card for X1000
Posted on 25-Sep-2020 11:50:22
#1 ]
Regular Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 269
From: Sweden

Ive got a Radeon HD5450 in my X1000. It works, and can display the resolution I want (3840x2160). But I kind of want to make an update, and it seems a bit sluggish at times (like scrolling in Odyssey) and sometimes after some usage I get some strange corruption.

Will ordinary workbench usage benefit from a newer graphics card, and the Radeon 3.x-drivers (I have 2.x now)?

And what card should I get? I saw the other thread with compatible cards, but none of the cards seems to be for sale anymore. And, yes, Ive read what chipsets are supported. But when looking at actual cards, I dont understand which chipset/version/whatnot they have.

For instance, will this RX550 work: https://www.powercolor.com/product?id=1585713590#spe ? Will it fall under Support for "R520" (X1300-X1950 series)?

Last edited by jaokim on 25-Sep-2020 at 12:06 PM.
Last edited by jaokim on 25-Sep-2020 at 11:51 AM.

_________________
Developer for JAmiga - Java for Amiga

 Status: Offline
Profile     Report this post  
drHirudo 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 25-Sep-2020 13:41:43
#2 ]
Super Member
Joined: 26-Apr-2004
Posts: 1103
From: Sofia

@jaokim

I've bought XFX Radeon Black Double D R9 280X 3GB DDR5 and installed it on my AmigaOne X1000 - Video

It works fine, but my graphics driver is old, so I wasn't able to use the 4K resolutions.

_________________
Games, programs, reviews

 Status: Offline
Profile     Report this post  
jaokim 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 25-Sep-2020 16:05:05
#3 ]
Regular Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 269
From: Sweden

@drHirudo

That card is like 7 years old!
Is it not possible to buy a new card that works? This is not critique or whining, Im just wondering. Do they change their graphics card that much, that theyre completely incompatible to the v3 Radeon-drivers?

_________________
Developer for JAmiga - Java for Amiga

 Status: Offline
Profile     Report this post  
K-L 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 25-Sep-2020 17:05:43
#4 ]
Super Member
Joined: 3-Mar-2006
Posts: 1384
From: Oullins, France

@jaokim

X1000 is limited to Radeon R7/R9 cards whereas X5000 ca make use of more recent RX Radeon cards.

We are all awaiting a U-Boot update for the X1000 to have support for RX cards (an update which could never happen by the way).

But, honestly, RX 280 is top notch for the X1000.

_________________
AmigaONE X1000, 2GB, Sapphire Radeon HD 7700
Webmaster of Amiga-NG.org (French)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 25-Sep-2020 17:13:10
#5 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5958
From: S.Wales

@K-L

Quote:
We are all awaiting a U-Boot update for the X1000 to have support for RX cards (an update which could never happen by the way).


X1000 uses CFE as it's firmware.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Amigo1 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 25-Sep-2020 17:13:52
#6 ]
Super Member
Joined: 24-Jun-2004
Posts: 1569
From: the Clouds

@jaokim

Empty

Last edited by Amigo1 on 25-Sep-2020 at 05:22 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Amigo1 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 25-Sep-2020 17:22:06
#7 ]
Super Member
Joined: 24-Jun-2004
Posts: 1569
From: the Clouds

@jaokim

I do have a almost-new Red Sapphire Radeon 7970 if you are interested. I used it for just two days and upgraded my X1000 right away to a R9. I'm keeping it as a spare. But a lower-end card could do.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
K-L 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 25-Sep-2020 17:40:11
#8 ]
Super Member
Joined: 3-Mar-2006
Posts: 1384
From: Oullins, France

@Rob

True indeed, I meant CFE not U-Boot which is used by Sam440/460 and X5000.

Last edited by K-L on 25-Sep-2020 at 05:40 PM.

_________________
AmigaONE X1000, 2GB, Sapphire Radeon HD 7700
Webmaster of Amiga-NG.org (French)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
amigang 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 25-Sep-2020 19:38:44
#9 ]
Super Member
Joined: 12-Jan-2005
Posts: 1517
From: Cheshire, England

I upgraded mine to a Gigabyte AMD Radeon HD 7970 3Gb card a few years ago, and it runs everything just fine. However even though it can run 4K I personally dont as it does slow down some apps and have some issue, 1080p looks great and smooth to me.

_________________
AmigaNG, YouTube, LeaveReality Studio

 Status: Offline
Profile     Report this post  
jaokim 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 26-Sep-2020 8:21:21
#10 ]
Regular Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 269
From: Sweden

@drHirudo

And that is one huge graphics card! Thanks for the video!

Is there any noticeable difference to the HD5450 with regards to overall snappiness?

_________________
Developer for JAmiga - Java for Amiga

 Status: Offline
Profile     Report this post  
jaokim 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 26-Sep-2020 8:25:33
#11 ]
Regular Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 269
From: Sweden

@K-L

Quote:
But, honestly, RX 280 is top notch for the X1000.

Is drHirudos XFX Radeon Black Double D R9 280X 3GB DDR5 an RX280?

_________________
Developer for JAmiga - Java for Amiga

 Status: Offline
Profile     Report this post  
klx300r 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 27-Sep-2020 2:06:00
#12 ]
Elite Member
Joined: 4-Mar-2008
Posts: 3572
From: Toronto, Canada

@jaokim

I've got a Radeon HD 7950 working great in my X1K which works with all the latest Warp3DNova stuff

_________________
____________________________
c64-2sids, A1000, A1200T-060@50(finally working!),A4000-CSMKIII
! My Master Miggies- Amiga 1000 & AmigaOne X1000 !
mancave-ramblings
X1000 I BELIEVE

 Status: Offline
Profile     Report this post  
noXLar 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 27-Sep-2020 4:05:29
#13 ]
Cult Member
Joined: 8-May-2003
Posts: 685
From: Norway

@jaokim

i'm using Asus Radeon HD 7970 Direct CU II 1 ghz edition.

insanly big lol works perfect

there is no hdmi on this, 4 displayports. display/hdmi adapter don't seem to work.

but there are 2 dvi ports. digital & analog

_________________
nox's in the house!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
K-L 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 27-Sep-2020 6:51:28
#14 ]
Super Member
Joined: 3-Mar-2006
Posts: 1384
From: Oullins, France

@jaokim

R9 280X I Meant (why put an "X" in the name of everything? )

_________________
AmigaONE X1000, 2GB, Sapphire Radeon HD 7700
Webmaster of Amiga-NG.org (French)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 27-Sep-2020 17:46:17
#15 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 10092
From: Greensborough, Australia

@jaokim

Quote:
I?ve got a Radeon HD5450 in my X1000. It works, and can display the resolution I want (3840x2160). But I kind of want to make an update, and it seems a bit sluggish at times (like scrolling in Odyssey) and sometimes after some usage I get some strange corruption.


Wow. I didn't know a humble 5450 card could do that. I had a HD5450 and replaced it with an R7 250.

Quote:
Will ordinary workbench usage benefit from a newer graphics card, and the Radeon 3.x-drivers (I have 2.x now)?


There's some extra support in the v3 driver. Has some faster operations. 64 bit memory support.

Quote:
Will it fall under ? Support for "R520" (X1300-X1950 series)??


LOL. No. It falls under the "unsupported" RX 520 series from the X1000. Unfortunately the X1000 support ends at the R9 280X. Old but expensive. Unless they are old but cheap now.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 27-Sep-2020 21:33:06
#16 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5958
From: S.Wales

@jaokim

Quote:
Is there any noticeable difference to the HD5450 with regards to overall snappiness?


I can't comment from experience on what difference you'll see from upgrading but here's the 2D benchmarks for a Radeon HD5450 and a Radeon R9 270X on the X1000.

HD5450

R9 270X

The 270 and 270X cards tend to feature clocks speeds than their 280 counterparts and on Amiga OS4 the 270X cards always have the highest scores in 3D benchmarks which is likely due to Amiga OS4 software not taking advantage of the massively parallel capability of these cards. In light of this I'd probaby recommend a 270X over any 280 or 280X card. Used tested and working 270X cards can be found on Ebay for around 50 + p&p.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
drHirudo 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 28-Sep-2020 7:24:08
#17 ]
Super Member
Joined: 26-Apr-2004
Posts: 1103
From: Sofia

@jaokim

Quote:

jaokim wrote:
@drHirudo

And that is one huge graphics card! Thanks for the video!

Is there any noticeable difference to the HD5450 with regards to overall snappiness?


I am using HDMI and I didn't notice any difference in refresh/updates. It is either because I use old graphics driver, or because I don't use 3D apps/games yet. For me in daily AmigaOS use the built-in card is better, because it produces less noise and heat.

_________________
Games, programs, reviews

 Status: Offline
Profile     Report this post  
amigadave 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 28-Sep-2020 17:30:52
#18 ]
Super Member
Joined: 18-Jul-2005
Posts: 1648
From: Lake Shastina, Northern Calif.

@drHirudo

Quote:

drHirudo wrote:
@jaokim

I've bought XFX Radeon Black Double D R9 280X 3GB DDR5 and installed it on my AmigaOne X1000 - Video

It works fine, but my graphics driver is old, so I wasn't able to use the 4K resolutions.



That is a scary video!

I was afraid you were going to damage your X1000 motherboard while trying to install your new video card only using one hand. Specially when it became apparent that you maybe had never removed and replaced a video card before, since you did not at first realize that you needed to remove a 2nd slot blank cover, to allow you to install the double wide R9 video card. But all turned out well, and it worked on your first boot-up after installation, so my fears were unfounded.

Thanks for your info about what video cards work in the X1000. I'm going to try a Radeon HD 7850 in mine, but it appears that some people have reported that their HD 7850 did not work, according to a list on the AmigaOS4 video card driver author's website.

Your comment about not being able to notice any difference between your original HD 5450, and the newer R9 video card you installed is interesting. It makes me wonder if having these improved video card drivers so that new, or nearly new video cards can be used on the X1000, SAM460 and X5000 AmigaOne computers is that important. Perhaps there are other bottle-necks in the motherboard, or just the OS itself, that make having a new, or newer video card sort of pointless, when the older video cards provide the same perceived performance?

Last edited by amigadave on 28-Sep-2020 at 05:37 PM.
Last edited by amigadave on 28-Sep-2020 at 05:36 PM.

_________________
Amiga! The computer that inspired so many, to accomplish so much, but has ended up in the hands of . . . . . . . . . .

 Status: Offline
Profile     Report this post  
K-L 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 28-Sep-2020 18:46:33
#19 ]
Super Member
Joined: 3-Mar-2006
Posts: 1384
From: Oullins, France

@amigadave

I've been using a 7750 (R7 250) since years now and I never encounter any bottleneck (but the card if far from being used at its full potential since the driver may still be in development hopefully).

Maybe one day, before 2030/2040, we'll see the enhanced driver which will allow us to decode video using our graphic card (I think the driver is already working but as for anything related to AmigaOS 4.1, only betatesters have it and can play with it).

_________________
AmigaONE X1000, 2GB, Sapphire Radeon HD 7700
Webmaster of Amiga-NG.org (French)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pvanni 
Re: Graphics card for X1000
Posted on 29-Sep-2020 7:23:38
#20 ]
Regular Member
Joined: 25-Aug-2003
Posts: 469
From: Lecco, Italy

@amigadave
when I changed my HD 6450 for an R7 250X the differencies in performances was huge,
I cannot remember which version the drivers I had at the time.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Goto page ( 1 | 2 Next Page )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle