Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
6019 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
15 crawler(s) on-line.
 30 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 eliyahu:  15 mins ago
 hotrod:  35 mins ago
 cgutjahr:  36 mins ago
 m0lebrain:  42 mins ago
 DiscreetFX:  47 mins ago
 BinoX:  52 mins ago
 Derfs:  56 mins ago
 AP:  1 hr ago
 davidf215:  1 hr ago
 zipper:  1 hr 8 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga OS4.x \ Workbench 4.x
      /  How's your experience been with FE Update 2?
Register To Post

Goto page ( 1 | 2 | 3 | 4 Next Page )
PosterThread
Hypex 
How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 15-Jan-2021 17:23:12
#1 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 10163
From: Greensborough, Australia

Hi guys.

Well the dust would have finally settled and I expect those who installed Update 2 are now running the Hotfix release now. So, how's your experience so far? Are you having any issues you didn't see before the update?

Unfortunately, my X1000 Workbench didn't like the update at all. I don't know what it is about the update but I cannot run my main Workbench with it without issues. Whether is is system apps, MUI apps, or even system settings that were fine before now they don't work correctly at all.

Here is some examples:
1. AmiUpdate kills AmiDock. When ever I run AmiUpdate AmiDock either flickers or disappears from the screen. If it's still there it won't respond to mouse clicks. But it does light up if I drag icons over it. Strange. Also if I quit AmiUpdate it won't load up again. No response from Workbench or CLI and no errors.

2. MUI apps. I've updated my MUI to the latest but YAM and Odssey just aren't the same. They have GUI issues similar to AmiDock. I can also experience graphic corruption. They stop responding and then draggging windows fills the screen with white patches behind. Lke a badly programed soft sprite. Odyssey just stops when I'm scrollimg something.

3. Compositing. This was a real show stopper for me. I found enabling this froze my Workbench on boot. So I had updated my system and was rewarded with a total system freeze. This took me a week to track down and I had to rely on backup volumes to work off which wasn't pretty when assigns and other stuff is missing. For me it was due to enabling vertical sync with compositing. It stops freezing if I turn the sync off.

For me this is the strangest update ever. Now my hardware could be suspect. But I restored my FE backup to a new partition to test it. And it works fine with none of the problems I am getting now.

So, how's your experience? Are you experiencing any issues? Or is it no problem?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 15-Jan-2021 18:09:14
#2 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 11705
From: Norway

@Hypex

Have you tried a clean installation?

I have not installed HotFix. Have not noticed any issues yet with old update 2.

Last edited by NutsAboutAmiga on 15-Jan-2021 at 06:09 PM.

_________________
http://lifeofliveforit.blogspot.no/
Facebook::LiveForIt Software for AmigaOS

 Status: Offline
Profile     Report this post  
TearsOfMe 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 15-Jan-2021 18:46:11
#3 ]
Member
Joined: 31-Dec-2009
Posts: 89
From: Westerwald

@Hypex

So long all fine here on my X1000.

It's a very good experience for me :)

Last edited by TearsOfMe on 15-Jan-2021 at 07:37 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Skateman 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 15-Jan-2021 19:00:45
#4 ]
Regular Member
Joined: 2-Nov-2017
Posts: 131
From: Netherlands

@Hypex

After a clean install on my X5000 its running fine.
No issues !


_________________
AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon R7 250 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world

 Status: Offline
Profile     Report this post  
sTix 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 15-Jan-2021 19:22:55
#5 ]
Regular Member
Joined: 22-Oct-2003
Posts: 131
From: Lund, Sweden

@Hypex

Runs fine on my X5000. Didn't do a clean install since my system was pretty clean to begin with (it ran fine before the hotfix as well).

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
khayoz 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 15-Jan-2021 19:59:31
#6 ]
Regular Member
Joined: 26-Dec-2004
Posts: 198
From: Stockholm, Sweden

@Hypex

Working fine here on my X5000, reversed my system to the 20201223 backup state I had done before update2, then did the new hotfixed full version of update2.

1. If AmiUpdate is glitching then try download it from here - http://amiupdate.codebench.co.uk/index.php?page=downloads

2. Sounds like the kernel problems some people had before the hotfix, you sure you have the updated(2021) update2 ?

3. Clueless, sorry no idea?

What filesystem are you using on your drives, what graphicscard do you use, graphics driver versions?

Edit: If you have an backup of your SYS: before the update, copy all of Libs: to the new Sys:Libs and when you get an Requester about replacing existing files just press Skip All.
Re-boot and test.

If it's the same I'm with kas1e down below, new HDD/SSD and fresh install.

Last edited by khayoz on 15-Jan-2021 at 08:23 PM.
Last edited by khayoz on 15-Jan-2021 at 08:11 PM.

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
kas1e 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 15-Jan-2021 20:09:44
#7 ]
Elite Member
Joined: 11-Jan-2004
Posts: 3485
From: Russia

@Hypex
Remembering the last 10 years, I read you always mess the system very much, never updated fully, half updated, some components recopied from elsewhere, i.e. making mess :)

So, to sort things out if I were you: new HDD, FE + update1 then update2 with the included hotfix. And only then you can check the stuff. You may bloat your system with all sort of stuff (at it was always in the past :) )

_________________
Join us to improve dopus5!
zerohero's mirror of os4/os3 crosscompiler suites

 Status: Offline
Profile     Report this post  
redfox 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 0:26:33
#8 ]
Super Member
Joined: 7-Mar-2003
Posts: 1813
From: Canada

@Hypex

My system is a MicroA1. My system is very stable and working fine after I installed the Hotfix.

I have launched AmiUpdate a few times with no issues (it seemed a bit slow to launch the first time), but worked ok. It shows me a few updates that I don't need right now.

About an hour ago, I reinstalled some Enhancer software. Haven't tried Enhancer Updater yet.

BTW, I haven't used compositing for many years. It takes up too much graphics RAM on the MicroA1.

---
redfox

Last edited by redfox on 16-Jan-2021 at 01:08 AM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
redfox 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 1:42:21
#9 ]
Super Member
Joined: 7-Mar-2003
Posts: 1813
From: Canada

@Hypex

I realize that my MicroA1 is not as powerful or as modern as the AmigaOne X1000 but here are the steps I followed ...

- used AmiDVD to backup my system partition to CD-R
- downloaded original Update 2 lha file.
- quick format my system partition
- installed AmigaOS 4.1 Final Edition from CD
- installed Update 1
- installed Update 2
- had many glitches and freezes
- rolled back to kernal from Update 1 (everything else U2)
- system very stable


When Hotfix became available ...

- downloaded Hotfix lha file using Odyssey
- rolled back to faulty kernal from original Update 2
- installed hotfix

No issues since applying hotfix.

---
redfox
MicroA1

Last edited by redfox on 16-Jan-2021 at 07:02 AM.
Last edited by redfox on 16-Jan-2021 at 01:50 AM.
Last edited by redfox on 16-Jan-2021 at 01:48 AM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
klx300r 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 2:06:44
#10 ]
Elite Member
Joined: 4-Mar-2008
Posts: 3620
From: Toronto, Canada

so far really good for my X1000. I just backed up my boot partition and installed update 2 with no issues other than a really bug clock whihc was corrected after I installed update from Updater....Hot Fix install went well too with no issues so far anyway

_________________
____________________________
c64-2sids, A1000, A1200T-060@50(finally working!),A4000-CSMKIII
! My Master Miggies- Amiga 1000 & AmigaOne X1000 !
mancave-ramblings
X1000 I BELIEVE

 Status: Offline
Profile     Report this post  
ktadd 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 5:00:14
#11 ]
Cult Member
Joined: 30-Jul-2003
Posts: 560
From: California, USA

@Hypex
Quote:
So, how's your experience so far?

Installed update 2 on my X1000 over AmigaOS4 with Update 1 and the latest enhancer software. I had all kinds of problems and instability. Then installed the HotFix and all problems went away. The system is very stable and working well.

Last edited by ktadd on 16-Jan-2021 at 05:00 AM.

_________________
Kevin - X1000 First Contact / uA1

 Status: Offline
Profile     Report this post  
thinkchip 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 9:38:05
#12 ]
Super Member
Joined: 26-Mar-2004
Posts: 1158
From: Salt Lake City, Utah, USA

@Hypex

My X5000 is using a Realtek(?) network card (it doesn't say Realtek anywhere on it). The built-in network connecter on the motherboard doesn't work (I don't know what's going on there. I bought the computer from somebody and all that drama happened before I got it.). When I plugged the network wire in, the computer would lock up as soon as I did. I don't think it was doing that before. I couldn't create a network connection. I created the connection with the cord unplugged. Then plugged it in, rebooted, etc. It seems to be working fine.

_________________
X5000 / AmigaOne 500(OS4.1 FE) / microA1(OS4.1 FE) / Cubic IDE / Imagine / Blender
Lightwave 2019 / Microsoft Visual C++

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 10:52:19
#13 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 10163
From: Greensborough, Australia

@NutsAboutAmiga

I first installed it on a fairly clean volume I where I test updates. But I didn't notice the freeze bug because I had turned compositing turned off so didn't see it. So then installed it to my main volume only to find it wouldn't boot. I did see the other problems. As to installing from scratch, no not yet, that will be next.

I recommend installing the HotFix, which brings better levers of stability. There are some issues in the older one. Which are fixed in the new update.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
amigang 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 11:11:56
#14 ]
Super Member
Joined: 12-Jan-2005
Posts: 1590
From: Cheshire, England

@Hypex

I did run into a few bugs and freeze up on my current setup, was thinking maybe need to do a fresh install, but heard about the hotfix coming, waited for that and so far things have improved since the hotfix.

Feel like the OS4 team may need a few more beta testers, but still pleased to see the update.

Going forward are we likly to see big updates like this more often or little patchs? (as I dont want to have to start a fresh OS every update.)

_________________
AmigaNG, YouTube, LeaveReality Studio

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Skateman 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 12:02:39
#15 ]
Regular Member
Joined: 2-Nov-2017
Posts: 131
From: Netherlands

@thinkchip

Why not just use the onboard adapter of the X5000?

_________________
AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon R7 250 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world

 Status: Offline
Profile     Report this post  
thinkchip 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 14:39:24
#16 ]
Super Member
Joined: 26-Mar-2004
Posts: 1158
From: Salt Lake City, Utah, USA

@Skateman

Probably because there is no driver for it. I tried all the available drivers and in every case it said the port couldn't be opened. Maybe the port is disabled in uboot. That's a can of worms I don't want to open. The worm I have is bad enough .

_________________
X5000 / AmigaOne 500(OS4.1 FE) / microA1(OS4.1 FE) / Cubic IDE / Imagine / Blender
Lightwave 2019 / Microsoft Visual C++

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 15:23:24
#17 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 10163
From: Greensborough, Australia

@khayoz

1. I downloaded it and installed it. Since it it wouldn't locate the new one no matter what server settings I tried.I wonder if the new self update features broke the old version. Or perhaps it was disabled and I didn't see it. In any case the new version still kills off AmiDock. Well it's still alive but the dock ignores left mouse clicks.

2. I'm sure. I downloaded it manually. It didn't show up in AmiUpdate. I just tried again now. Still not there. Checked and update.amigaos.net is active. It shoulld work but something is broken.

3. Test my old system. MUI apps work fine. Odyssey still crashes but that's normal.

4. I'm usng SFS/1. I have an R7 250. Driver versions below:
GUI 54.2 (24/09/2014)
IPrefs 53.29 (28/08/2017)
RadeonHD.chip 3.6 (26/04/2018)
PCIGraphics.card 53.18 (16/11/2019)
graphics.library 54.248 (23/02/2020)

Monitor tool types active:
CMPLENGTH=14
BOARDNAME=Radeon HD OLAND
DDCMODE=All
DISABLEFAKENATIVE=Yes
INTERRUPT=Yes

5. Yes I backed it up. To make it easier I created a new partion and restored the backup to it. I'm using the old Update 1 system now and it works perfectly fine.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Spectre660 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 15:50:07
#18 ]
Elite Member
Joined: 5-Jun-2005
Posts: 3890
From: Unknown

@thinkchip

The A-Eon version of the driver (p50x0_eth.device) is included with the A-Eon Enhancer Software V1.5 which is a free upgrade for the earlier versions.

Version 1.5 released on 30th June 2019 for OS4 platform.

version EnhancerSoftware/Installation_Files/Devs/Networks/p50x0_eth.device full
p50x0_eth.device 52.6 (05/16/2018)
2018 by Mark Olsen

If your on boad interface is not actually working with the driver that is another matter.


Quote:

thinkchip wrote:
@Skateman

Probably because there is no driver for it. I tried all the available drivers and in every case it said the port couldn't be opened. Maybe the port is disabled in uboot. That's a can of worms I don't want to open. The worm I have is bad enough .

Last edited by Spectre660 on 16-Jan-2021 at 04:06 PM.

_________________
Sam460ex : Radeon Rx550 Single slot Video Card : SIL3112 SATA card

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Spectre660 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 15:55:28
#19 ]
Elite Member
Joined: 5-Jun-2005
Posts: 3890
From: Unknown

@Hypex

Unless you are using multiple Radeon cards at the same time simpler Monitor driver tooltypes for the first two items works and allows replacing Graphics cards without tooltype adjustments.

CMPLENGTH=6
BOARDNAME=Radeon

Last edited by Spectre660 on 16-Jan-2021 at 03:57 PM.
Last edited by Spectre660 on 16-Jan-2021 at 03:56 PM.

_________________
Sam460ex : Radeon Rx550 Single slot Video Card : SIL3112 SATA card

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: How's your experience been with FE Update 2?
Posted on 16-Jan-2021 15:57:16
#20 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 10163
From: Greensborough, Australia

@kas1e

Most of last ten years I was using my XE as my main machine. It's only the last few years I've been using my X1000. To which it ran mostly fine once I set it up.

However, you seem to forget, it was not a half updated mess of components. It had different versions of AmigaOS installed for whatever reason. Mostly they need to be kept around as OS updates tend to break software. Where did you read about my system and do you have any examples?

What sort of bloat are you talking about? Odyssey? The SDK? SObjects?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Goto page ( 1 | 2 | 3 | 4 Next Page )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle