Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
6055 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
35 crawler(s) on-line.
 19 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 VooDoo:  51 mins ago
 RobertB:  2 hrs 2 mins ago
 Hammer:  2 hrs 13 mins ago
 Sandpiper:  2 hrs 36 mins ago
 gonegahgah:  2 hrs 49 mins ago
 gdimauro:  2 hrs 49 mins ago
 billt:  3 hrs 35 mins ago
 BigD:  4 hrs 37 mins ago
 Karlos:  4 hrs 56 mins ago
 JKD:  5 hrs 6 mins ago

/  Forum Index
   /  Classic Amiga Hardware
      /  PAL screen on NTSC Monitor
Register To Post

PosterThread
Punkyclown 
PAL screen on NTSC Monitor
Posted on 10-Feb-2023 22:58:57
#1 ]
Regular Member
Joined: 25-Mar-2005
Posts: 107
From: Carlsbad, Ca

Hi All, Most of my games and demos are displayed on PAL screens. My NEC Accusync can display PAL screens but not in the correct configuration. The Bottom is cut off. Even if I start my Amiga in PAL and I am using a PAL display mode which gives me a full view. Whenever I start a game or demo the screen always reverts to a too long to display PAL image. Is there some fix I can use to get them to display correctly? Or do I just need to switch to a PAL Monitor?
Thanks for any help you can give me.
Brad Hansen

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tonyw 
Re: PAL screen on NTSC Monitor
Posted on 13-Feb-2023 12:07:03
#2 ]
Elite Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 3237
From: Sydney (of course)

@Punkyclown

Hey Brad,

The problem is that a PAL TV signal is 625 lines from top to bottom while an NTSC signal is 525 lines. So, a TV monitor that is designed to display 525 lines is always going to lose part of the bottom of a PAL signal.

The only ways to fix the problem are:
(1) Change the monitor settings to scan at PAL vertical/horizontal rates; or
(2) Change either the source or the monitor so that they match.

(1) Is only possible if the monitor can be switched from one standard to the other. There may be some machines that can do that, but the only switchable monitors I remember were expensive, professional machines from the 1980s.

I think you will have to switch to a PAL monitor if you want to display PAL images.

_________________
cheers
tony

Hyperion Support Forum: http://forum.hyperion-entertainment.biz/index.php

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Punkyclown 
Re: PAL screen on NTSC Monitor
Posted on 17-Feb-2023 23:09:10
#3 ]
Regular Member
Joined: 25-Mar-2005
Posts: 107
From: Carlsbad, Ca

@tonyw
Thanks, this is a thourogh and understandable explanation.
Much appreciated. I do have a PAL monitor, But my Amiga is NTSC, Will
have to see hoe that displays.
Brad Hansen

 Status: Offline
Profile     Report this post  

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle