Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5830 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
22 crawler(s) on-line.
 13 guest(s) on-line.
 1 member(s) on-line.


 sTix

You are an anonymous user.
Register Now!
 sTix:  4 mins ago
 edponpon:  5 mins ago
 Jairah:  24 mins ago
 Dragoon:  37 mins ago
 gryfon:  42 mins ago
 Musashi5150:  44 mins ago
 noXLar:  59 mins ago
 rajsons:  1 hr 18 mins ago
 Akiko:  1 hr 36 mins ago
 ebtigger:  2 hrs 22 mins ago

hardware OS4   hardware OS4 : Updated AmigaOne 2.6.x Linux kernels
   posted by Geri on 16-Dec-2006 21:33:36 (5324 reads)
Updated AmigaOne 2.6.8 and 2.6.16.35 Linux kernels are now available on amigaone-linux.sourceforge.net.




Changes:
- Recompiled the 2.6.8 kernel, as there was a minor bug in the platform setup code.
- The 2.6.8 kernel includes modules for MacOnLinux 0.9.70:
I don't know, if MacOS X will work, but I was able to load the yaboot bootloader within MoL and the system didn't lock up. Let's try it out!
- The 2.6.16.35 kernel supports USB EHCI. Thanks again to Marcus Comstedt for the patch!
- Removed the transfer request limit for IDE LBA48 devices:
Please report, if you experience DMA timeout errors. I couldn't reproduce them, thus I hope the workaround is not needed anymore.

Note:
My A1 seems to have some hardware problems currently, so I can't guarantee that everything is working fine. Feedback is welcome.
    

Related Links
· More about hardware OS4
· News by Geri


Printer Friendly Page  Send this Story to a Friend

Goto page ( 1 | 2 )

PosterThread
acefnq 
Re: Updated AmigaOne 2.6.x Linux kernels
Posted on 19-Dec-2006 2:09:53
#21 ]
Cult Member
Joined: 11-Jan-2006
Posts: 617
From: Adelaide, South Australia

@lionstorm
That's about as far as I got booting from the HD. I get the splash screen then it freezes.

ace

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Geri 
Re: Updated AmigaOne 2.6.x Linux kernels
Posted on 19-Dec-2006 9:13:43
#22 ]
Elite Member
Joined: 7-Oct-2003
Posts: 2033
From: ST/AT

Okay, so the problem may be in MoL. I'll try to compile and test the lastest version of MoL (may take some time, there are other things todo around Christmas ).


_________________
A1SE: G3@600MHz, 2GB, 1GBit network card
A1XE: G4@933MHz, 2GB, refitted AC'97 codec
microA1: G3@800MHz, 1GB

- A1 Linux support -

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Fabio 
Re: Updated AmigaOne 2.6.x Linux kernels
Posted on 19-Dec-2006 15:59:04
#23 ]
Regular Member
Joined: 25-Jan-2005
Posts: 125
From: Finland

Kernel 2.6.16.35 works fine up to now. There is small problems like it can't read hardware clock and some problem with alsa: "Setting up ALSA.../etc/init.d/alsa: Warning: 'alsactl restore' failed with error message 'alsactl: set_control:930: warning: name mismatch (Mic Boost Playback Switch) for control #22", "alsactl: set_control:930: warning: name mismatch (Four Channel Mode/Phone Playback Volume) for control #24" and " alsactl: set_vontrol:1025: bad control.24.value type'. other than that feels fine.


_________________
A1200T, A4000 Mirage pro, mAmigaOne C, LAN.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Geri 
Re: Updated AmigaOne 2.6.x Linux kernels
Posted on 19-Dec-2006 16:30:38
#24 ]
Elite Member
Joined: 7-Oct-2003
Posts: 2033
From: ST/AT

Quote:
Kernel 2.6.16.35 works fine up to now. There is small problems like it can't read hardware clock...


That may be a config issue. The hardware clock should work.

Quote:
...and some problem with alsa: "Setting up ALSA.../etc/init.d/alsa: Warning: 'alsactl restore' failed with error message 'alsactl: set_control:930: warning: name mismatch (Mic Boost Playback Switch) for control #22", "alsactl: set_control:930: warning: name mismatch (Four Channel Mode/Phone Playback Volume) for control #24" and " alsactl: set_vontrol:1025: bad control.24.value type'. other than that feels fine


Execute alsaconf as root to reinstall the ALSA drivers. That should make it work without error messages.


_________________
A1SE: G3@600MHz, 2GB, 1GBit network card
A1XE: G4@933MHz, 2GB, refitted AC'97 codec
microA1: G3@800MHz, 1GB

- A1 Linux support -

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Fabio 
Re: Updated AmigaOne 2.6.x Linux kernels
Posted on 19-Dec-2006 18:53:40
#25 ]
Regular Member
Joined: 25-Jan-2005
Posts: 125
From: Finland

In dmesg I get these errors: PCI: Enabling device 0000:00:05.0 (0084 -> 0085)
via686a 0000:00:07.4: base address not set - upgrade BIOS or use force_addr=0xaddr
vt596_smbus 0000:00:07.4: SMBus base address uninitialized - upgrade BIOS or use force_addr=0xaddr
cannot find the slot for index 0 (range 0-0)
VIA 82xx Audio: probe of 0000:00:07.5 failed with error -12
AC'97 codec is not ready [0xffffffff]
codec_read: codec 1 is not valid [0x4f4f4f4f]
codec_read: codec 1 is not valid [0x4f4f4f4f]
codec_read: codec 1 is not valid [0x4f4f4f4f]
codec_read: codec 1 is not valid [0x4f4f4f4f]
AC'97 1 access is not valid [0xffffffff], removing mixer.
VIA 82xx Modem: probe of 0000:00:07.6 failed with error -5
And these:
PCI: Cannot allocate resource region 0 of device 0000:00:00.0
radeonfb (0000:01:00.0): Invalid ROM signature 0 should be 0xaa55
xtal calculation failed: 22967

But sound works.

Last edited by Fabio on 19-Dec-2006 at 07:03 PM.
Last edited by Fabio on 19-Dec-2006 at 07:00 PM.


_________________
A1200T, A4000 Mirage pro, mAmigaOne C, LAN.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Geri 
Re: Updated AmigaOne 2.6.x Linux kernels
Posted on 19-Dec-2006 19:55:13
#26 ]
Elite Member
Joined: 7-Oct-2003
Posts: 2033
From: ST/AT

Quote:
Fabio wrote:

In dmesg I get these errors:
PCI: Enabling device 0000:00:05.0 (0084 -> 0085)

What is PCI device 00:05.0? Can you post the output of lspci?

Quote:
via686a 0000:00:07.4: base address not set - upgrade BIOS or use force_addr=0xaddr
vt596_smbus 0000:00:07.4: SMBus base address uninitialized - upgrade BIOS or use force_addr=0xaddr

The VIA ACPI controller is not powered up by U-boot, thus hardware monitoring and the SMBus controller are not working.

Quote:
cannot find the slot for index 0 (range 0-0)
VIA 82xx Audio: probe of 0000:00:07.5 failed with error -12
AC'97 codec is not ready [0xffffffff]
codec_read: codec 1 is not valid [0x4f4f4f4f]
codec_read: codec 1 is not valid [0x4f4f4f4f]
codec_read: codec 1 is not valid [0x4f4f4f4f]
codec_read: codec 1 is not valid [0x4f4f4f4f]
AC'97 1 access is not valid [0xffffffff], removing mixer.
VIA 82xx Modem: probe of 0000:00:07.6 failed with error -5

Also the AC'97 audio and modem controller is not powered up and initialized by U-boot. I guess you have another soundcard installed? Or do you have a uA1?

Quote:
And these:
PCI: Cannot allocate resource region 0 of device 0000:00:00.0

I guess that's the AGP aperture base. AFAIK it's not used on the A1.

Quote:
radeonfb (0000:01:00.0): Invalid ROM signature 0 should be 0xaa55
xtal calculation failed: 22967

Never seen this error message before. Does the radeonfb driver work?


_________________
A1SE: G3@600MHz, 2GB, 1GBit network card
A1XE: G4@933MHz, 2GB, refitted AC'97 codec
microA1: G3@800MHz, 1GB

- A1 Linux support -

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Fabio 
Re: Updated AmigaOne 2.6.x Linux kernels
Posted on 19-Dec-2006 20:09:07
#27 ]
Regular Member
Joined: 25-Jan-2005
Posts: 125
From: Finland

Ouput of lspci:
0000:00:05.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CM8738 (rev 10)

I have mA1.

Radeonfb works as far as I now (ncurses programs look fine).


_________________
A1200T, A4000 Mirage pro, mAmigaOne C, LAN.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
dangerman 
Re: Updated AmigaOne 2.6.x Linux kernels
Posted on 20-Dec-2006 10:56:36
#28 ]
Regular Member
Joined: 26-Jul-2005
Posts: 213
From: UK

Hints on getting Firefox to work:

I also have had problems changing between versions. You need to make sure that you've totally uninstalled one version. Then install it again.
dpkg --purge firefox
dpkg --purge iceweasel

There is a hidden directory in your home folder: ~/.mozilla Delete this or move it somewhere else. Delete it for all users (including root).

Now make sure that firefox has totally gone by making sure the following directories don't exist:
/etc/firefox
/etc/mozilla-firefox
/etc/iceweasel
/usr/lib/firefox
/usr/lib/mozilla-firefox
/usr/lib/iceweasel
/usr/share/firefox
/usr/share/mozilla-firefox
/usr/share/iceweasel

Then re-install:
For Firefox 1.5..... apt-get -t stable install firefox
For Firefox 2.0..... apt-get -t unstable install iceweasel

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Kicko 
Re: Updated AmigaOne 2.6.x Linux kernels
Posted on 21-Dec-2006 23:58:38
#29 ]
Elite Member
Joined: 19-Jun-2004
Posts: 5009
From: Sweden

Im not that good on making /etc/apt/sources.list
I believe i have to many stuff in it. Im using sarge.
Can anyone give me a good sources.list.

Im from Sweden

Thanks.

EDIT: I Bought a webcamera for test. Its the same brand but a newer modell. More ugly but at least it doesnt use the led lights that cant be shut off.
This one uses infrared or whatever the soldiers are using for their goggles. At least the seller told so and showed it had a light picture even when its on dark places. Sure the picture was still light ;) and no lights that disturbs.
I really dont know what the camera is called but it says Uni Flying 130 pc camera on the box. He said it was 2.0mpixel (the older was 1.3). However on the box it says 640x480/800x600 and i dont see any higher resolutions. Everything is in chinese ;)

Tested it but as you know i have the usb problem. So often linux freezes before the desktop appears while loading kernel and other stuff. I had luck 2 times, debian desktop KDE was appearing and i bring up Gnoomemeeting but it crashes. And also if not running gnomemeeting debian would freeze the whole system randomly. Thats when having usb ports enabled and something connected to them.
But that you know already. I hope one day the uboot will be updated with the changes you wanted and that the usb problem will be fixed.

I remove KDE and reinstalled it so now i can run some programs i couldnt before. Shell often complained it couldn't show screen for GTK, something like that.

Last edited by Kicko on 23-Dec-2006 at 02:55 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  

Goto page ( 1 | 2 )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle