Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5740 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
18 crawler(s) on-line.
 15 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 matthey:  10 mins ago
 gonegahgah:  37 mins ago
 MEGA_RJ_MICAL:  46 mins ago
 annasolano:  1 hr 7 mins ago
 K-L:  1 hr 30 mins ago
 WeiXing3D:  1 hr 38 mins ago
 eliyahu:  1 hr 47 mins ago
 MEGA.RJ.MICAL:  2 hrs 19 mins ago
 cc3d:  2 hrs 30 mins ago
 DiscreetFX:  2 hrs 36 mins ago

hardware OS4   hardware OS4 : A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
   posted by m3x on 26-Feb-2013 22:02:22 (5816 reads)
The problem with the crackling audio on some Sam460ex boards/AmigaOne 500 systems has been identified.

For some reasons, still under investigation, a few boards miss a resistor (R267)
This 0 ohm resistor is responsible for the clock source selection of the AC97 codec, without it the codec runs at a wrong frequency which causes the crackling audio.

Read more ---->


If you have a sound quality problem with your Sam460ex board/AmigaOne system, please check if the R267 resistor is in place or not. See this photo from the bottom of the board:



Alternatively the problem may be mitigated with a special sm502.audio driver which minimizes (but not completely removes) the noise.

Download and try this alternate driver
    

Related Links
· More about hardware OS4
· News by m3x


Printer Friendly Page  Send this Story to a Friend

PosterThread
Rob 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 26-Feb-2013 22:14:53
#1 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5903
From: S.Wales

Explains why it only affected some customers. I assume repair is free if customer chose that option.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
tonyw 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 26-Feb-2013 22:29:54
#2 ]
Elite Member
Joined: 8-Mar-2003
Posts: 3194
From: Sydney (of course)

Thanks for this information, Max.

If I find the resistor is missing, can I simply bridge it with a blob of solder?
[edit] Forget that, I see it's suggested on the website.[/edit]

Last edited by tonyw on 26-Feb-2013 at 10:41 PM.


_________________
cheers
tony

Hyperion Support Forum: http://forum.hyperion-entertainment.biz/index.php

 Status: Offline
Profile     Report this post  
graffias79 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 26-Feb-2013 22:56:33
#3 ]
Regular Member
Joined: 20-Apr-2005
Posts: 133
From: Madison, WI

I can confirm that I have a board that is missing the resistor.



Thanks,
Jamie

 Status: Offline
Profile     Report this post  
lylehaze 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 27-Feb-2013 2:03:34
#4 ]
Super Member
Joined: 1-Sep-2004
Posts: 1128
From: North Florida - Big Bend area.

Graffias79,
I can confirm that you have a better camera than M3X.

It's great to find solutions.


_________________
question=(2b||!(2b))

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 27-Feb-2013 3:13:00
#5 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5903
From: S.Wales

@lylehaze

Or maybe just better lighting.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Templario 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 27-Feb-2013 14:36:54
#6 ]
Elite Member
Joined: 22-Jun-2004
Posts: 3519
From: Palencia city of the emptied Spain.

Confirmed, at least my Sam has this resistor but the sound problems continue, and I hope after to open the case and remove the board will haven't problmems now..


_________________
Amiga 500 with ROMs 1.3-2.05 and M-Tec AT500 with hard disk and 4MB Ram.
WinUAE + original OS 3.5&3.9
Sam440ep 800 MHZ + OS 4.1 F.E.
Sam460ex 1 GHz + OS 4.1 F.E.
MacMini 1.5 GHz + MorphOS 3.13
PowerBook G4 1.65 + MorphOS 3.13

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Massi 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 28-Feb-2013 9:56:34
#7 ]
Cult Member
Joined: 2-Feb-2011
Posts: 519
From: Rome, Italy

Very sorry news. Such things are so unconfortable.
I hope this can be fixed in a smooth way for everybody.
Hope for the best.


_________________
SAM440EP-FLEX @ 733 Mhz, AmigaOS 4.1 Update 1

 Status: Offline
Profile     Report this post  
olegil 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 28-Feb-2013 12:43:12
#8 ]
Elite Member
Joined: 22-Aug-2003
Posts: 5888
From: Work

@Templario:

You write "confirmed", then you contradict the original post saying this cannot be the cause. Do you really mean you have both the resistor AND the problem?

@everyone

This is a pretty simple thing to fix, anyone with knowledge of soldering should be able to do it (and I mean knowledge, not just "has soldered two things together at some time in the past"). I hope Acube will not insist on recalls but rather try to find local solutions for people. If anyone in the Oslo/Akershus area wants help putting in this resistor, PM me. In the Trondheim and Sandefjord areas I can organize it as well, through friends.


_________________
This weeks pet peeve:
Using "voltage" instead of "potential", which leads to inventing new words like "amperage" instead of "current" (I, measured in A) or possible "charge" (amperehours, Ah or Coulomb, C). Sometimes I don't even know what people mean.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
klx300r 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 28-Feb-2013 21:29:23
#9 ]
Elite Member
Joined: 4-Mar-2008
Posts: 3537
From: Toronto, Canada

guys Chris over at amigans.net has made a benchmark to test out this new feature.

If you've got a 460 check it out at amigans thread


_________________
____________________________
c64-2sids, A1000, A1200T-060@50(finally working!),A4000-CSMKIII
! My Master Miggies- Amiga 1000 & AmigaOne X1000 !
mancave-ramblings
X1000 I BELIEVE

 Status: Offline
Profile     Report this post  
olegil 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 1-Mar-2013 8:02:58
#10 ]
Elite Member
Joined: 22-Aug-2003
Posts: 5888
From: Work

@klx300r

Wrong news item. You meant:
http://amigaworld.net/modules/news/article.php?storyid=6691


_________________
This weeks pet peeve:
Using "voltage" instead of "potential", which leads to inventing new words like "amperage" instead of "current" (I, measured in A) or possible "charge" (amperehours, Ah or Coulomb, C). Sometimes I don't even know what people mean.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Templario 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 1-Mar-2013 14:24:17
#11 ]
Elite Member
Joined: 22-Jun-2004
Posts: 3519
From: Palencia city of the emptied Spain.

Hey friend now as curiosity with the special drivers for resolve this problems my Sam with this resistor the sound problems altmost have disppeared, now I can hear music for example with the AmigaAmp without problems with noises.


_________________
Amiga 500 with ROMs 1.3-2.05 and M-Tec AT500 with hard disk and 4MB Ram.
WinUAE + original OS 3.5&3.9
Sam440ep 800 MHZ + OS 4.1 F.E.
Sam460ex 1 GHz + OS 4.1 F.E.
MacMini 1.5 GHz + MorphOS 3.13
PowerBook G4 1.65 + MorphOS 3.13

 Status: Offline
Profile     Report this post  
klx300r 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 1-Mar-2013 17:45:58
#12 ]
Elite Member
Joined: 4-Mar-2008
Posts: 3537
From: Toronto, Canada

@ olegil

oops thanks your right I'll put it in the correct thread too


_________________
____________________________
c64-2sids, A1000, A1200T-060@50(finally working!),A4000-CSMKIII
! My Master Miggies- Amiga 1000 & AmigaOne X1000 !
mancave-ramblings
X1000 I BELIEVE

 Status: Offline
Profile     Report this post  
lylehaze 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 3-Mar-2013 17:50:36
#13 ]
Super Member
Joined: 1-Sep-2004
Posts: 1128
From: North Florida - Big Bend area.

Quote:
anyone with knowledge of soldering should be able to do it


Agreed. I am on the coast in Virginia, USA, and could turn this around for anyone in this area.

Also, while a "solder blob" was mentioned, a thin conductor (even a single strand of copper) soldered on both ends would be more reliable long term.


_________________
question=(2b||!(2b))

 Status: Offline
Profile     Report this post  
graffias79 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 3-Mar-2013 23:53:38
#14 ]
Regular Member
Joined: 20-Apr-2005
Posts: 133
From: Madison, WI

I have had luck using just a #2 pencil to "draw" the solder pads together. I remembered a few years ago people were using this method to unlock AMD CPUs to allow them to be overclocked, so I thought it was worth a try. It turns out that graphite conducts enough electricity to act as a jumper! Just be careful not to touch the other resisters nearby with your drawing!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 4-Mar-2013 14:28:31
#15 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 9855
From: Greensborough, Australia

I don't understand. I've never heard of a 0 ohm resistor before! What's the point of a resistor that doesn't resist? LOL!

Is a 0 ohm resistor just a technical description for a short or joint? I can't believe they would actually make a resistor that just shorts across. I suppose it does look neat but hidden amongst a hay stack.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Dwyloc 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 4-Mar-2013 14:51:30
#16 ]
Super Member
Joined: 30-Mar-2005
Posts: 1051
From: Glasgow, Scotland

Quote:
I don't understand. I've never heard of a 0 ohm resistor before! What's the point of a resistor that doesn't resist?

I was thinking the same thing, the only thing I can think of is the 0 ohm resistor could act as a fuse.

But I am not an expert so thats only a guess.


_________________
Sam440ep 667mhz, 512MB, 120GB 2.5" HD, OS4.1FE
WinUae 3.0.0, OS 3.9, BB3, Catweasel MkIV
Amiga 1200, Blizzard 040/40 (BlizzardPPC 060/200 with SCSI removed at present), mediatorSX pci, Voodoo3, PCI network card os 3.9BB2
4MB Minimig with ARM addon boar

 Status: Offline
Profile     Report this post  
olegil 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 4-Mar-2013 20:55:21
#17 ]
Elite Member
Joined: 22-Aug-2003
Posts: 5888
From: Work

It's a short that you can easily change to not be a short for lab purposes. For instance debug pins which require a certain wiring during normal operation but you might want to test something by connecting them otherwise. One 0ohm and one DNI and you're in business. A resistor is the opposite of a conductor, so a bad resistor is a good conductor

Need some?
http://www.digikey.com/product-search/en/resistors/chip-resistor-surface-mount/65769?k=zero%20ohm

For a fuse you use a an actual fuse, which has a controlled resistance and heat tolerance (resistance + current gives heat, so it can burn off at the right current). Or a high-coefficient PTC (positive thermal coefficient resistor, which will get more resistive the hotter it gets).


_________________
This weeks pet peeve:
Using "voltage" instead of "potential", which leads to inventing new words like "amperage" instead of "current" (I, measured in A) or possible "charge" (amperehours, Ah or Coulomb, C). Sometimes I don't even know what people mean.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
GrumpyOldMan 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 16-Mar-2013 8:23:24
#18 ]
Cult Member
Joined: 3-Nov-2003
Posts: 675
From: Haukipudas, Finland

I checked my motherboard today and can now confirm the resistor is missing from my Sam460ex board too

Does the #2 pencil fix work for people? Any success with the alternate driver?

I am not so keen to sent the motherboard back to Vesalia as AO500 is my only working computer ATM and I dare not to play with soldering iron with my limited electronics skills.


_________________
"Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others." (Groucho Marx)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
jabirulo 
Re: A fix for the audio issue on Sam460ex and AmigaOne 500
Posted on 1-Apr-2013 13:05:52
#19 ]
Regular Member
Joined: 20-Jun-2004
Posts: 345
From: Donosti (GUIPUZCOA)

YES!!!
Tried your trick (pencil drawing the solder pads together) and now sound is clear no hiss!!!
Juts put a bit of tape to fix the graphite too in the resistor.

THX mate

PS: no it's not an 1st april fools post. Really it works!!!

Last edited by jabirulo on 01-Apr-2013 at 01:07 PM.
Last edited by jabirulo on 01-Apr-2013 at 01:07 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle