Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
6060 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
92 crawler(s) on-line.
 10 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 davidf215:  1 hr 18 mins ago
 michalsc:  1 hr 19 mins ago
 kolla:  1 hr 45 mins ago
 Jasper:  2 hrs 1 min ago
 Tomppeli:  3 hrs 20 mins ago
 DiscreetFX:  3 hrs 41 mins ago
 golem:  4 hrs 24 mins ago
 Rob:  4 hrs 28 mins ago
 Fl@sh:  4 hrs 55 mins ago
 miggymac:  5 hrs 14 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga Emulation
      /  Hatari - Atari ST/STe/TT/Falcon emulator on AmigaOS4.
Register To Post

Goto page ( Previous Page 1 | 2 | 3 Next Page )
PosterThread
pavlor 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 11-Jul-2010 18:51:32
#21 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9252
From: Unknown

@drHirudo

Good work (as usual)!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
zErec 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 11-Jul-2010 21:40:19
#22 ]
Cult Member
Joined: 17-Dec-2003
Posts: 513
From: Germany

@thread

Wohaaaaaaa, I´m very impressed !!!!!

Please keep up the good work and make it the best
(I know it´s already the best one around )
Atari Emulator for Amiga OS4!!!


greetz
zErec



_________________
- AmigaX1Ooo with OS4.1FE // CD32/SX32Pro/SX1/CD32Shuttle
- A600-Vampire600 FPGA // A4KT/CSPPC233,144MB,PCI, AOS4.1.6FE
- MACmini 1.5GHz // Pegasos 2 1GHz // Efika
- ATARI Falcon/060/SuperVidel // ATARI Falcon MK X

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Crumpster 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 12-Jul-2010 0:13:17
#23 ]
Member
Joined: 20-Aug-2003
Posts: 43
From: Beds, UK

@drHirudo

Wow, great work drHirudo! Can't believe I had missed Hatari on OS4 up until now, I shall be giving it a whirl tomorrow.

I've used it on my Mac and have still got my STe knocking about, all good fun.

Cheers,
Crumpster

 Status: Offline
Profile     Report this post  
A1200 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 12-Jul-2010 8:09:31
#24 ]
Elite Member
Joined: 5-May-2003
Posts: 3086
From: Westhall, UK

A great addition!

_________________
Amiga A1200, 3.1 ROMs, Blizzard 1230 MKIV 64MB & FPU, 4GB DoM SSD, Workbench 3.1

 Status: Offline
Profile     Report this post  
olegil 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 12-Jul-2010 9:14:30
#25 ]
Elite Member
Joined: 22-Aug-2003
Posts: 5888
From: Work

@Rudei

Hatari means "danger" in Swahili. In Kenya, you see a lot of people walking around with the Atari logo and the text reading Hatari. You also see it written on yellow warning labels on electricity stuff like poles and junction boxes.

_________________
This weeks pet peeve:
Using "voltage" instead of "potential", which leads to inventing new words like "amperage" instead of "current" (I, measured in A) or possible "charge" (amperehours, Ah or Coulomb, C). Sometimes I don't even know what people mean.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
DAX 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 12-Jul-2010 9:33:15
#26 ]
Elite Member
Joined: 30-Sep-2009
Posts: 2790
From: Italy

@drHirudo
he he, missed this one too, it will be my next showpiece for the next time my cousin Carlo pays a visit (he got an Atari ST a year earlier than I got my A2000), I'm sure he will be impressed

_________________
SamFlex Complete 800Mhz System + AmigaOS 4.1 Update 4
Amiga 2000 DKB 2MB ChipRam GVP G-Force040 Picasso 2 OS3.9 BB2
AmigaCD 32

 Status: Offline
Profile     Report this post  
drHirudo 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 13-Jul-2010 12:47:40
#27 ]
Super Member
Joined: 26-Apr-2004
Posts: 1106
From: Sofia

@DAX

If you set the correct modes in P96, you will be able to get Atari alike experience for PAL modes. The same like E-UAE. Of course using emulator is better, because you won't need separate monitor for B&W and color modes, like the old Ataris needed, plus the same hard drive for Amiga and Atari.

In my Hatari install I have separate drawer for Atari stuff and I install Atari games directly in it, where they are viewable from TOS and Workbench. Handling the files on AmigaOS 4 is much easier though.

The Falcon is another monster. In some aspects it is better than bare Amiga A1200. Too bad that SAM will not be able to emulate it at acceptable speed. May be with the SAM 460, which is only about month and a half away from now.

_________________
Games, programs, reviews

 Status: Offline
Profile     Report this post  
DAX 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 13-Jul-2010 17:18:01
#28 ]
Elite Member
Joined: 30-Sep-2009
Posts: 2790
From: Italy

@drHirudo
The Falcon was a nice machine, to bad Atari decided to abandon it and concentrate on Jaguar .
This week I'm away from my Sam, but will be fiddling with it (a lot ) as soon as I get back

_________________
SamFlex Complete 800Mhz System + AmigaOS 4.1 Update 4
Amiga 2000 DKB 2MB ChipRam GVP G-Force040 Picasso 2 OS3.9 BB2
AmigaCD 32

 Status: Offline
Profile     Report this post  
drHirudo 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 23-Oct-2011 17:33:33
#29 ]
Super Member
Joined: 26-Apr-2004
Posts: 1106
From: Sofia

I managed to port the latest public version of Hatari - 1.5. It's gets harder to port with every new version, and the new cmake usage. Also the emulator becomes slower, but more accurate. On my microAmigaOne I have no problem emulating Atari ST, TT and STe, but for proper Falcon emulation, faster hardware is a must.

It's available from Amiga Hatari page. I did not upload it to OS4depot, because I prefer to have the older versions avaialable, for people who don't need the new emulator features, but want speed. I also recorded Hatari 1.5 YouTube video.
Enjoy

_________________
Games, programs, reviews

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 23-Oct-2011 17:37:30
#30 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9252
From: Unknown

@drHirudo

Nice!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
ribdevil 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 23-Oct-2011 19:14:36
#31 ]
Regular Member
Joined: 22-Jan-2010
Posts: 260
From: Vigo - Galicia - Spain

@drHirudo

Sorry, but the link to v1.5 don't works.

v1.3 works nice for me.

Thanks for your job.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
drHirudo 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 23-Oct-2011 19:32:14
#32 ]
Super Member
Joined: 26-Apr-2004
Posts: 1106
From: Sofia

@ribdevil

Fixed. Now the link works.

Damn those CaSe SeNsItIvE unix servers.

1.3 is good for ST and STe emulation, but if you want to test some Falcon software and recent STe demos v1.4 and 1.5 are much better in this aspect.

_________________
Games, programs, reviews

 Status: Offline
Profile     Report this post  
ribdevil 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 23-Oct-2011 19:37:35
#33 ]
Regular Member
Joined: 22-Jan-2010
Posts: 260
From: Vigo - Galicia - Spain

@drHirudo

Thaks again.

I download the 1.4 and 1.5 , so I can test the speed of the 3 versions.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
drHirudo 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 9-Sep-2012 16:35:03
#34 ]
Super Member
Joined: 26-Apr-2004
Posts: 1106
From: Sofia

Today I've ported the latest version of Hatari - 1.6.2 to AmigaOS 4. As usual the emulation gets more accurate but slower. Still, the good old Micro AmigaOne plays the games without frameskip as seen on this video of Hatari 1.6.2 running on mAmigaOne

With the free EmuTOS included most of the old games crash, but some of the old goodies are playable like Turrican, Dogs of War, Rainbow Islands, Skidz, Moon Patrol and Vroom.

The Falcon emulation didn't work with the old ROM I used but works fine with the free EmuTOS, which is pretty strange. I managed to run only the Virtual Worlds Falcon demo, the others crashed with EmuTOS. I need to test and investigate the working combo.

The ST and STE emulations work fine at 100% speed only with little settings adjustment: Full Screen, No Border, Audio to 22 KHz and unticking the slower but more compatible emulation.

The newest version and the old versions can be taken from My Hatari pages

Enjoy

_________________
Games, programs, reviews

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 9-Sep-2012 16:45:52
#35 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9252
From: Unknown

@drHirudo

Nice!


Edit:
Quote:
The Falcon emulation didn't work with the old ROM I used but works fine with the free EmuTOS


You use 4.xx ROM, right?

Last edited by pavlor on 09-Sep-2012 at 04:57 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
drHirudo 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 9-Sep-2012 18:36:05
#36 ]
Super Member
Joined: 26-Apr-2004
Posts: 1106
From: Sofia

@pavlor

Quote:
You use 4.xx ROM, right?

I've tested TOS 4.02, 4.04 and 4.92 and all they refuse to work with the Falcon system.

With the EmuTOS the Falcon works without problems.

I added blitter emulation and got more compatibility with the Falcon software.
Will stuck to EmuTOS for the Falcon.

_________________
Games, programs, reviews

 Status: Offline
Profile     Report this post  
drHirudo 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 15-Oct-2013 10:21:05
#37 ]
Super Member
Joined: 26-Apr-2004
Posts: 1106
From: Sofia

Thanks to the latest port of CMake it was very easy to update Hatari to version 1.7.0. Now the Falcon emulation works better with any ROM, also some multicolor software. The emulator is getting more and more accurate with each release but also slower. The new WinUAE cpu core is hard to compile on AmigaOS 4. But it still works without Frameskip for most of the ST games, with GamePad, so no reason to not use the latest version

_________________
Games, programs, reviews

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 15-Oct-2013 14:26:35
#38 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9252
From: Unknown

@drHirudo

Well done!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
samo79 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 15-Oct-2013 14:48:19
#39 ]
Elite Member
Joined: 13-Feb-2003
Posts: 3437
From: Italy, Perugia

@drHirudo

Nice, it's also quite fast on my SamFlex!

Would be cool if you can update DGen too

_________________
BACK FOR THE FUTURE

http://www.betatesting.it/backforthefuture

Sam440ep Flex 800 Mhz 1 GB Ram + AmigaOS 4.1 Update 6
AmigaOne XE G3 800 Mhz - 640 MB Ram - Radeon 9200 SE + AmigaOS 4.1 Update 6

 Status: Offline
Profile     Report this post  
drHirudo 
Re: Hatari - AtariST emulator on AmigaOS4.
Posted on 16-Feb-2015 12:12:17
#40 ]
Super Member
Joined: 26-Apr-2004
Posts: 1106
From: Sofia

Today I've compiled version 1.8.0 of Hatari. Tested entirely on the AmigaOne X1000, Atari ST and STe emulation works fine. Falcon emulation is with Frameskip 5, but the DSP sound is working good as seen on this video.

_________________
Games, programs, reviews

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Goto page ( Previous Page 1 | 2 | 3 Next Page )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle