Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5823 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
54 crawler(s) on-line.
 6 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 MEGA_RJ_MICAL:  24 mins ago
 Rob:  24 mins ago
 Lou:  1 hr 37 mins ago
 klx300r:  2 hrs 8 mins ago
 DiscreetFX:  2 hrs 19 mins ago
 SHADES:  2 hrs 21 mins ago
 Samurai_Crow:  2 hrs 51 mins ago
 fishy_fis:  3 hrs 3 mins ago
 Jasper:  3 hrs 45 mins ago
 ealm:  4 hrs 22 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga OS4.x \ Workbench 4.x
      /  Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Register To Post

Goto page ( 1 | 2 Next Page )
PosterThread
Yogi27 
Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 20-Jan-2020 0:37:03
#1 ]
Regular Member
Joined: 11-Dec-2002
Posts: 334
From: Chicago, Illinois

Hi Everyone,

I currently have a Radeon HD5450 in my AmigaOne 500 and I know that it does not support any of the 3d drivers.

What I am wondering is if the Radeon HD6000 series does? I am looking for a passively cooled radeon card which my HD5450 is, but it does not support the 3d stuff for a-eon graphics drivers. So, I have seen some passively cooled radeon hd6000 and wondering if they are supported.

Thanks,

Yogi

 Status: Offline
Profile     Report this post  
K-L 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 20-Jan-2020 5:27:49
#2 ]
Super Member
Joined: 3-Mar-2006
Posts: 1348
From: Oullins, France

@Yogi27

Nope.

http://wiki.amiga.org/index.php?title=RadeonHD

_________________
AmigaONE X1000, 2GB, Sapphire Radeon HD 7700
Webmaster of Amiga-NG.org (French)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
outrun1978 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 20-Jan-2020 6:09:26
#3 ]
Cult Member
Joined: 22-Feb-2015
Posts: 566
From: Unknown

@Yogi27

This one is perfect for an AmigaOne 500


https://www.techpowerup.com/gpu-specs/club-3d-r7-250-low-profile.b2821


Btw look towards the bottom of that link for any alternatives to that card which will also be very suitable for your machine.

Last edited by outrun1978 on 20-Jan-2020 at 06:29 AM.

_________________
Amigaone X5000/20 4GB Radeon RX 550 Polaris 12 AmigaOS4.1 Final Edition Update 1
Amiga 1200 Workbench 3.1.4
Amiga CD32

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Trixie 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 20-Jan-2020 7:42:11
#4 ]
Amiga Developer Team
Joined: 1-Sep-2003
Posts: 1892
From: Czech Republic

@Yogi27

I can't answer your question, but I'll say this. For years I had been obsessed with passive cooling, which ultimately drove me to a situation similar to yours. But then I realized that given the lack of resources, A-EON's future focus will be Polaris and little can be expected as regards further support for RadeonHD. So in the end I got a fan-cooled Polaris card because none were available with passive cooling. To my surprise, the card draws very little power (45W) and the card's fan is so quiet that I can barely hear it. In fact, my case fan is much louder So in the end I don't regret buying an actively-cooled card, as it has opened a world of possibilities with Warp3D Nova.

_________________
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast!

AmigaOne X5000/020 @ 2GHz / 4GB RAM / Radeon RX 560 / ESI Juli@ / AmigaOS 4.1 Final Edition
SAM440ep-flex @ 667MHz / 1GB RAM / Radeon 9250 / AmigaOS 4.1 Final Edition

 Status: Offline
Profile     Report this post  
bennymee 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 20-Jan-2020 13:14:52
#5 ]
Cult Member
Joined: 19-Aug-2003
Posts: 583
From: Netherlands

@outrun1978

Yes, they are. I have 2 of them in my X1000 and they are not loud. After replacing the fan of my X1000, all 4 fans, psu, cpu and both 7750's are quiet.

If you want passive: I have this on in my Windows desktop, but also worked fine in my Amigaone 500 I owned:

https://www.techpowerup.com/164462/powercolor-intros-radeon-hd-7750-go-green-passive-cooled-energy-efficient-vga

Passive cooled 7750 have a little lower clocked memory and gpu and 3D and 4K are oke. But on Polaris the perfomance gain could be factor 4.

Last edited by bennymee on 20-Jan-2020 at 01:19 PM.
Last edited by bennymee on 20-Jan-2020 at 01:16 PM.
Last edited by bennymee on 20-Jan-2020 at 01:16 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
utri007 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 20-Jan-2020 13:48:31
#6 ]
Cult Member
Joined: 12-Aug-2003
Posts: 987
From: United States of Europe

Need to say that this is confusing.


I have a Radeon HD7870 card wich I'm planning to use with Tabor. (It has been waited it a years)

What I need :

Radeon HD drivers
Warp 3D Nova

But how I get MiniGL?
How about older Warp3d games?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rose 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 20-Jan-2020 14:06:25
#7 ]
Cult Member
Joined: 5-Nov-2009
Posts: 673
From: Unknown

@Yogi27

Quote:
I am looking for a passively cooled radeon card which my HD5450 is, but it does not support the 3d stuff for a-eon graphics drivers


XFX haves a passively cooled RX 460. Finding one might be bit tricky tho.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Trixie 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 20-Jan-2020 17:02:28
#8 ]
Amiga Developer Team
Joined: 1-Sep-2003
Posts: 1892
From: Czech Republic

@utri007

Quote:
But how I get MiniGL?

I believe MiniGL works fine on RadeonHD, you just need to install the minigl.lha package from OS4depot.

_________________
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast!

AmigaOne X5000/020 @ 2GHz / 4GB RAM / Radeon RX 560 / ESI Juli@ / AmigaOS 4.1 Final Edition
SAM440ep-flex @ 667MHz / 1GB RAM / Radeon 9250 / AmigaOS 4.1 Final Edition

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 20-Jan-2020 19:01:10
#9 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 11219
From: Norway

@Trixie

its the Readon RX cards that do not support old MiniGL,
the Readon RX has a replacement MiniGL,

_________________
Please check out my software:
Excalibur, Basilisk 2, AmigaInputAnywhere.
LiveForIt-Music
http://lifeofliveforit.blogspot.no/

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Trixie 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 20-Jan-2020 19:31:11
#10 ]
Amiga Developer Team
Joined: 1-Sep-2003
Posts: 1892
From: Czech Republic

@NutsAboutAmiga

Yes. As a Polaris user, I happen to have noticed that :)

_________________
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast!

AmigaOne X5000/020 @ 2GHz / 4GB RAM / Radeon RX 560 / ESI Juli@ / AmigaOS 4.1 Final Edition
SAM440ep-flex @ 667MHz / 1GB RAM / Radeon 9250 / AmigaOS 4.1 Final Edition

 Status: Offline
Profile     Report this post  
kas1e 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 20-Jan-2020 19:51:09
#11 ]
Amiga Developer Team
Joined: 11-Jan-2004
Posts: 3413
From: Russia

@utri007

Quote:

Need to say that this is confusing.


I have a Radeon HD7870 card wich I'm planning to use with Tabor. (It has been waited it a years)

What I need :

Radeon HD drivers
Warp 3D Nova

But how I get MiniGL?
How about older Warp3d games?


You need to buy firstly Warp3D SI driver. Its another, not Warp3D Nova driver, but special "old" driver to work on RadeonHD. So once you buy it, you install usuall minigl library from os4depot as Trixies said and all will be fine.

Polaris users didn't have driver for old warp3d, and for them there some minigl replacement working over ogles2, but in current state it's buggy, but works.


_________________
Join us to improve dopus5!
zerohero's mirror of os4/os3 crosscompiler suites

 Status: Offline
Profile     Report this post  
K-L 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 20-Jan-2020 20:53:39
#12 ]
Super Member
Joined: 3-Mar-2006
Posts: 1348
From: Oullins, France

@Trixie

Quote:
A-EON's future focus will be Polaris and little can be expected as regards further support for RadeonHD


Too bad for us, poor X1000 users

_________________
AmigaONE X1000, 2GB, Sapphire Radeon HD 7700
Webmaster of Amiga-NG.org (French)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Spectre660 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 22-Jan-2020 12:51:32
#13 ]
Elite Member
Joined: 5-Jun-2005
Posts: 3778
From: Unknown

@K-L

I am not sure that this assessment is quite correct .
However each new generation of video cards can have more advanced capabilities than the previous generation .
So you can do things with Polaris cards that the Radeon SI cards are not capable of .

Quote:

K-L wrote:
@Trixie

Quote:
A-EON's future focus will be Polaris and little can be expected as regards further support for RadeonHD


Too bad for us, poor X1000 users

Last edited by Spectre660 on 22-Jan-2020 at 04:32 PM.

_________________

 Status: Offline
Profile     Report this post  
K-L 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 22-Jan-2020 16:45:21
#14 ]
Super Member
Joined: 3-Mar-2006
Posts: 1348
From: Oullins, France

@Spectre660

You cannot use Polaris cards in the X1000 ATM (lost of Uboot sources).

So yes, poor X1000 users.

_________________
AmigaONE X1000, 2GB, Sapphire Radeon HD 7700
Webmaster of Amiga-NG.org (French)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Trixie 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 22-Jan-2020 19:35:42
#15 ]
Amiga Developer Team
Joined: 1-Sep-2003
Posts: 1892
From: Czech Republic

@K-L

Oh Well, I didn't mean that RadeonHD has stopped receiving support but given the conditions in the OS4 market, I doubt the list of RadeonHD cards supporting W3DNova will grow.

_________________
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast!

AmigaOne X5000/020 @ 2GHz / 4GB RAM / Radeon RX 560 / ESI Juli@ / AmigaOS 4.1 Final Edition
SAM440ep-flex @ 667MHz / 1GB RAM / Radeon 9250 / AmigaOS 4.1 Final Edition

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Yogi27 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 23-Jan-2020 0:02:14
#16 ]
Regular Member
Joined: 11-Dec-2002
Posts: 334
From: Chicago, Illinois

Hi Everyone,

Thanks for all the input on the Radeon cards. The reason I like the passive card, is because I like to let my Amigas run non stop 24 hrs a day, and I do that with my AmigaOne Computers as well, just like I did with the classics.
And having one less fan that can fail is a good thing. So, it looks like I am going to have to settle with a card with a fan and just keep an eye on it. It is too bad the passive cards do not have 3d support, but I understand, they should focus on the better cards.

Yogi

 Status: Offline
Profile     Report this post  
AlfredOne 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 23-Jan-2020 13:21:19
#17 ]
Member
Joined: 22-Oct-2008
Posts: 10
From: Rome

@K-L
Hello guys,
It is not perfectly clear to me why it is not possible to use polaris with X1000.
X1000 doesn't use UBOOT. It uses CFE.

And if it were an initialization problem at startup, however once passed the control to AmigaOS4, it could initialize the graphics card correctly? In that case the only problem would be to not see anything at boot until the AmigaOS4 boot screen.

Did I say something wrong?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
K-L 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 23-Jan-2020 21:16:26
#18 ]
Super Member
Joined: 3-Mar-2006
Posts: 1348
From: Oullins, France

@AlfredOne

Indeed, I meant CFE.

And no, Polaris don't work on X1000.

Last edited by K-L on 23-Jan-2020 at 09:16 PM.

_________________
AmigaONE X1000, 2GB, Sapphire Radeon HD 7700
Webmaster of Amiga-NG.org (French)

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 24-Jan-2020 14:45:02
#19 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 9755
From: Greensborough, Australia

@K-L

Have people tried? Given even with CFE you sometimes need to see things on screen, such as boot menu, not being able to use it with CFE could be a show stopper. I don't know what the issue is, I wonder if the x86 emulator is too old, preventing the card from resetting perhaps.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
kas1e 
Re: Question About RadeonHD on AmigaOS 4.1
Posted on 24-Jan-2020 15:09:30
#20 ]
Amiga Developer Team
Joined: 11-Jan-2004
Posts: 3413
From: Russia

@K-L
I can be wrong, but I remember someone told me that Polaris works on x1000: not in CFE. So theoretically if you hookup serial cable, you can do all the stuff to at least set up everything (it possible from console on PC to which you send serial data to send data back, i.e. setup things from another computer in CFE).

Once that done, and if you have no big needs to go to CFE often (probably that the case), then Polaris can be used.

But I am not 100% sure, I just remember someone told me that it just didn't work on CFE, but works in os4 on x1000.

_________________
Join us to improve dopus5!
zerohero's mirror of os4/os3 crosscompiler suites

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Goto page ( 1 | 2 Next Page )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle