Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
6071 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
Home
Features
News
Forums
Classifieds
Links
Downloads
Extras
OS4 Zone
IRC Network
AmigaWorld Radio
Newsfeed
Top Members
Amiga Dealers
Information
About Us
FAQs
Advertise
Polls
Terms of Service
Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
21 crawler(s) on-line.
 43 guest(s) on-line.
 1 member(s) on-line.


 matthey

You are an anonymous user.
Register Now!
 matthey:  4 mins ago
 Matt3k:  31 mins ago
 agami:  1 hr 12 mins ago
 DiscreetFX:  2 hrs 27 mins ago
 Lou:  2 hrs 42 mins ago
 MEGA_RJ_MICAL:  3 hrs 4 mins ago
 NutsAboutAmiga:  3 hrs 34 mins ago
 kolla:  4 hrs 2 mins ago
 amigakit:  4 hrs 41 mins ago
 pixie:  4 hrs 46 mins ago

/  Forum Index
   /  Amiga Gaming
      /  Heretic II, climb down?
Register To Post

PosterThread
NutsAboutAmiga 
Heretic II, climb down?
Posted on 13-Apr-2024 20:28:31
#1 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 12831
From: Norway

I just got the new version of Heretic II, it runs really well, I’m playing on my old AmigaONE-XE computer, after a while get texture problem, perhaps its time check the graphic card, and put on some new thermal paste. But that’s not my main problem.

My main problem is when I need to climb down into sewer or other small openings in the floor in the game, is there any trick, to falling down into these holes? it seams it always tries to step over the hole or avoid falling down.

_________________
http://lifeofliveforit.blogspot.no/
Facebook::LiveForIt Software for AmigaOS

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 14-Apr-2024 8:01:28
#2 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9598
From: Unknown

@NutsAboutAmiga

Did you try to crouch? I vaguely remember when playing the demo few years ago I had similar problem and got over it. Once I get my copy of this version (monday or tuesday), I may test it myself.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
amig_os 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 14-Apr-2024 16:31:17
#3 ]
Member
Joined: 6-Feb-2018
Posts: 18
From: Poland

@NutsAboutAmiga

1. AmigaOs4.1 Final Edition Update 2 - required.

2. Do you have it installed - MiniGL V2.24 ?
http://os4depot.net/share/driver/graphics/minigl.lha

3. What graphics card?
Maybe there's a lack of graphics memory on your texture card?
Check in 640x480 or 320x240 mode.

5. Please send a screenshot "texture problems" to the address:

tirionareonwe@gmail.com

Last edited by amig_os on 14-Apr-2024 at 05:50 PM.
Last edited by amig_os on 14-Apr-2024 at 05:01 PM.
Last edited by amig_os on 14-Apr-2024 at 04:37 PM.
Last edited by amig_os on 14-Apr-2024 at 04:36 PM.
Last edited by amig_os on 14-Apr-2024 at 04:35 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 14-Apr-2024 20:48:47
#4 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 12831
From: Norway

@amig_os

1. yes.
2. yes (V2.24 installed)

I have not installed one from OS4Depot.net,
i reinstalled the OS not long ago, when installed SSD disk.

3. Radeon 9250 (this is what Ranger says anyway.)
4. 800x600
5. Wait, I will take some pictures.

Last edited by NutsAboutAmiga on 14-Apr-2024 at 09:26 PM.
Last edited by NutsAboutAmiga on 14-Apr-2024 at 08:50 PM.
Last edited by NutsAboutAmiga on 14-Apr-2024 at 08:50 PM.

_________________
http://lifeofliveforit.blogspot.no/
Facebook::LiveForIt Software for AmigaOS

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 14-Apr-2024 22:17:15
#5 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 12831
From: Norway

@amig_os

https://ibb.co/7Nj9ZPY
https://ibb.co/9t4t84r
https://ibb.co/4FPfsmL
https://ibb.co/Bcc5SDk

_________________
http://lifeofliveforit.blogspot.no/
Facebook::LiveForIt Software for AmigaOS

 Status: Offline
Profile     Report this post  
amig_os 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 14-Apr-2024 22:55:58
#6 ]
Member
Joined: 6-Feb-2018
Posts: 18
From: Poland

@NutsAboutAmiga

This appears to be a bug in the Radeon R200 graphics card driver.
The same effect occurs on Radeon M9 Mobility (Sam440ep) and Radeon 9250 (AmigaOneXE).

We are working on a bug fix.



Last edited by amig_os on 14-Apr-2024 at 11:01 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 14-Apr-2024 23:12:32
#7 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 12831
From: Norway

@amig_os

thats nice to know.

_________________
http://lifeofliveforit.blogspot.no/
Facebook::LiveForIt Software for AmigaOS

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hypex 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 15-Apr-2024 5:16:48
#8 ]
Elite Member
Joined: 6-May-2007
Posts: 11230
From: Greensborough, Australia

@NutsAboutAmiga

Is that an insect alien?

 Status: Offline
Profile     Report this post  
MagicSN 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 15-Apr-2024 12:04:11
#9 ]
Hyperion
Joined: 10-Mar-2003
Posts: 670
From: Unknown

@NutsAboutAmiga

I am the actual person who implemented Heretic 2 (both the version 20 years ago and the new version, if you have any more input i would appreciate emailing to tirionareonwe@gmail.com or by private message to discord user "magicsn" - that is me).

Could you try in the console:

gl_ext_multitexture 0
gl_sortmulti 0

(after that restrt the game please)

Multitexturing is one of the new features of the game, but I do not have a gfx card below Radeon HD 7770, so it might be this causes an issue.

Another issue might be checking gl_texturecache.

It should be 4000000 by default but maybe raising it might improve the situation.

gl_texturecache 10000000

or whatever (again restart after the change, default is 4000000)

I checked on the Radeon 9250, it has 128 MB graphics memory, maybe this is the issue (in which case increasing the cache might help).

This is a first evaluation what might cause the issue.

Under what circumstances do the errors actually happen ? 9250 has 128 MB memory. Also what resolution and depth do you have on Workbench ?

Thanks.

Best regards,
Steffen

Last edited by MagicSN on 15-Apr-2024 at 12:05 PM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 16-Apr-2024 14:07:02
#10 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9598
From: Unknown

@NutsAboutAmiga

It seems I have the very same issue only in the console screen and only in 800x600. 640x480/1024x768/1280x1024 seems to be fine (or I'm lucky).

 Status: Offline
Profile     Report this post  
MagicSN 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 16-Apr-2024 14:33:53
#11 ]
Hyperion
Joined: 10-Mar-2003
Posts: 670
From: Unknown

@pavlor

Interesting. Does changing the resolution help for @NutsAboutAmiga too to workaround the problem ?

It might be related to the different BytesPerRow in 800x600 (as far as I remember it was 832*2 or whatever instead of 800*2 while for the other screen sizes it is exactly as it should be. Though I'd wonder why something like this happens with the 3D HW renderer... and only on specific gfx cards...

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 16-Apr-2024 16:21:39
#12 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 12831
From: Norway

@MagicSN

amig_os already wrote it was bug in the 3D driver, I’m guessing there small difference between graphic cards chips, different divers for different graphic cards.

I'm going to try 1024x768 and see if I get same result or if works.

Last edited by NutsAboutAmiga on 16-Apr-2024 at 04:32 PM.

_________________
http://lifeofliveforit.blogspot.no/
Facebook::LiveForIt Software for AmigaOS

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 16-Apr-2024 16:38:30
#13 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 12831
From: Norway

@MagicSN

The game locked up, when I hit explosive barrel, so I checked my serial console:

looks like Warp3D is trying to unlock a failed hardware lock.

or it can be a problem in W3D_Picasso96.library at function 0x7FC0B378
perhaps usng addr2line on ( section 0 @ 0x1354) give some more info.

The stack trace looks odd, perhaps its not caused by the game but an interrupt routine.

Screen shot of where the game got stuck:

https://ibb.co/VtYS4xc


[VIA-AC97] Error: sorry, you don't seem to have the AC'97 codec!
Unable to initialize Card subsystem.
No CMI8738 found!
CS4281 DRIVERINIT
No card present.

Kernel command line: debuglevel=0

Registers pointing to code:
r0 : native kernel module Kickstart/kernel+0x00034bac
r3 : native kernel module Kickstart/kernel+0x00006ca8
r5 : native kernel module Kickstart/kernel+0x0089224c
r6 : native kernel module Kickstart/kernel+0x009c3798
r7 : native kernel module Kickstart/kernel+0x009c37b8
r11: native kernel module Kickstart/graphics.library.kmod+0x000c1b50
r27: module SSD-Work:Games/HereticII/ref_minigl.so at 0x00000001 (section 0 @ 0xFFFFFFFC)
r29: native kernel module Kickstart/kernel+0x009c6602
r31: native kernel module Kickstart/kernel+0x008b2a84
ip : native kernel module Kickstart/kernel+0x00006c90
lr : native kernel module Kickstart/kernel+0x00034bb4
ctr: native kernel module Kickstart/kernel+0x000062f8

Stack trace:
(0x63D48E40) native kernel module Kickstart/kernel+0x00006c90
(0x63D48E70) native kernel module Kickstart/kernel+0x00034bb4
(0x63D48E90) native kernel module Kickstart/kernel+0x00036284
(0x63D48EB0) native kernel module Kickstart/graphics.library.kmod+0x00056d74
(0x63D48ED0) module LIBS:Warp3D/GFXdrivers/W3D_Picasso96.library at 0x7FC0B378 ( section 0 @ 0x1354)
(0x63D48EE0) LIBS:Warp3D.library:_Warp3D_W3D_UnLockHardware()+0x78 (section 1 @0x22CC)
(0x63D48EF0) module LIBS:minigl.library at 0x7F7D588C (section 0 @ 0x48868)
(0x63D48F90) native kernel module Kickstart/dos.library.kmod+0x0002a458
(0x63D48FC0) native kernel module Kickstart/kernel+0x00058c9c
(0x63D48FD0) native kernel module Kickstart/kernel+0x00058d14

Disassembly of crash site:
01406C80: 7C641B78 mr r4,r3
01406C84: 3C600140 lis r3,320
01406C88: 60636CA8 ori r3,r3,27816
01406C8C: 44000002 sc
>01406C90: 4E800020 blr
01406C94: 7C641B78 mr r4,r3
01406C98: 3C600140 lis r3,320
01406C9C: 60636DCC ori r3,r3,28108
01406CA0: 44000002 sc
01406CA4: 4E800020 blr
Stack pointer (0x63D48E40) is inside bounds
Redzone is OK (4)

68k register dump
DATA: 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000
ADDR: 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000

Last edited by NutsAboutAmiga on 16-Apr-2024 at 05:46 PM.
Last edited by NutsAboutAmiga on 16-Apr-2024 at 05:19 PM.
Last edited by NutsAboutAmiga on 16-Apr-2024 at 04:57 PM.
Last edited by NutsAboutAmiga on 16-Apr-2024 at 04:53 PM.
Last edited by NutsAboutAmiga on 16-Apr-2024 at 04:46 PM.

_________________
http://lifeofliveforit.blogspot.no/
Facebook::LiveForIt Software for AmigaOS

 Status: Offline
Profile     Report this post  
NutsAboutAmiga 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 16-Apr-2024 20:20:36
#14 ]
Elite Member
Joined: 9-Jun-2004
Posts: 12831
From: Norway

@MagicSN

The texture problem is gone in 1024x768.

The game is playable the fps is good, a lot better then old game, and swamp level looks correct.

The games does lockup from time to time, most of time it can not get into newshell from aux:, I do not know if the same crash, as one I reported when its hard lockup, it can be just memory got differently corrupted.

I can’t say for sure if its driver problem or not, but I guess it is, as I have not seen anyone else reporting it, I expect most people are playing the game on newer hardware.

I have to remember to save the game often, it helps.
(I have to do that anyway, as often die.)

_________________
http://lifeofliveforit.blogspot.no/
Facebook::LiveForIt Software for AmigaOS

 Status: Offline
Profile     Report this post  
pavlor 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 19-Apr-2024 17:43:34
#15 ]
Elite Member
Joined: 10-Jul-2005
Posts: 9598
From: Unknown

@NutsAboutAmiga

Quote:
(I have to do that anyway, as often die.)


Glad I'm not alone. To be fair, it is a lot easier than Jedi Knight 2.


@MagicSN

I found something odd while playing Heretic 2 on my notebook (QEMU). I don't see ammunition remaining for the Hellstaff or bow. This may be an issue with software rendering, because - if I remeber correctly - the same problem was in tutorial that I played on Pegasos 2 also with software renderer.

Edit: The same issue also in MiniGL.

Last edited by pavlor on 20-Apr-2024 at 09:46 AM.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: Heretic II, climb down?
Posted on 19-Apr-2024 23:07:01
#16 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 6359
From: S.Wales

@MagicSN

Do you know if the new H2 and Q2 ports will be available for registered owners of the previous versions to download?

 Status: Offline
Profile     Report this post  

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle