Click Here
home features news forums classifieds faqs links search
5770 members 
Amiga Q&A /  Free for All /  Emulation /  Gaming / (Latest Posts)
Login

Nickname

Password

Lost Password?

Don't have an account yet?
Register now!

Support Amigaworld.net
Your support is needed and is appreciated as Amigaworld.net is primarily dependent upon the support of its users.
Donate

Menu
Main sections
» Home
» Features
» News
» Forums
» Classifieds
» Links
» Downloads
Extras
» OS4 Zone
» IRC Network
» AmigaWorld Radio
» Newsfeed
» Top Members
» Amiga Dealers
Information
» About Us
» FAQs
» Advertise
» Polls
» Terms of Service
» Search

IRC Channel
Server: irc.amigaworld.net
Ports: 1024,5555, 6665-6669
SSL port: 6697
Channel: #Amigaworld
Channel Policy and Guidelines

Who's Online
29 crawler(s) on-line.
 18 guest(s) on-line.
 0 member(s) on-line.



You are an anonymous user.
Register Now!
 kolla:  10 mins ago
 remotenemesis:  24 mins ago
 gryfon:  44 mins ago
 matthey:  1 hr 3 mins ago
 Hypex:  1 hr 5 mins ago
 amigakit:  1 hr 8 mins ago
 cc3d:  1 hr 10 mins ago
 Rob:  1 hr 20 mins ago
 kamelito:  1 hr 32 mins ago
 A1200:  1 hr 43 mins ago

hardware OS4   hardware OS4 : Miracles happen: A1 onboard audio works!
   posted by DaveAE on 25-Oct-2005 21:46:09 (26257 reads)
This might come as a shock, but I've uploaded a working via686b onboard audio driver for the AmigaOne! Only the first batch(es) of A1's actually have the AC'97 chip physically on the board.

Update: New VIA686B AHI driver on OS4depot


Unfortunately, it was taken off later on as Eyetech didn't think it was ever going to work. You could just try the driver to see if you have such a chip, but you can also have a look on the motherboard: left to the AGP-port, under the gfx card either is a small Sigmatel chip or an empty square. Most people won't have the chip though.

Some clever guy found out what was wrong. I'll mention him later on if he wants to be mentioned, I'm not sure at this moment if he does. Normally, the BIOS/firmware sets up some registers of the VIA that make it work (ACPI), unfortunately back then we thought it was a hardware issue.

This first version is very basic. It is playback only, has CD-in monitoring, but no volume controls etc. This will come soon in a later version.

If you're lucky to have the AC'97 chip, give it a try. If you'll use it, I would appreciate a small donation of 5 euro to paypal@audio-evolution.com.

Kind regards and thanks to the guy who found out about it in the first place!

Davy Wentzler
    

Related Links
· More about hardware OS4
· News by DaveAE


Printer Friendly Page  Send this Story to a Friend

Goto page ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 )

PosterThread
zerohero 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:17:32
#1 ]
Team Member
Joined: 4-May-2004
Posts: 2524
From: Uddevalla, Sweden

Hey, this is way cool. Now, if I only could remember if I have the AC'97 chip in my XE ;)


_________________
Common sense - So rare it's almost like a super power

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Hitback 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:18:02
#2 ]
Regular Member
Joined: 21-Sep-2004
Posts: 185
From: Unknown

Dave you never cease to amaze me It is guys like you and Cobra and countless others that just keep forcing forward that make the Amiga community what it is today. How could we not succed with talent like this? Thank you for the hard work and to all the others like DaveE (and his resources working alnog with him) who truly love this platform.

Thanks Guys

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Anonymous 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:18:07
# ]



Empty square here, but it's good news, isn't it?

 
     Report this post  
Curty 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:25:47
#4 ]
Super Member
Joined: 20-Dec-2003
Posts: 1202
From: South Wales. UK

Gutted!
Looks like I have the chip missing too.
Damn i was hoping to free up a pci slot!
Good work again tho Dave.


_________________
A1XE G4 800mhz,512mb,Radeon9200,SonyDRU-510A and 800a,ESI Juli@, Sil680, WiFi.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Anonymous 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:29:33
# ]



Hi DaveAE,


This is BEYOND belief!!!


Are you SURE it's working? It won't slow the computer down by leaps and bounds, or cause other SW/OS glitches???


Now I KNOW AOS4.x WILL BE UNSTOPPABLE!!!!!!! (But, I always DID know that! !!!!)

!!!!


You da MAN!!!!! (And look at the modesty!!!! Asking/hoping for a mere 5 Euro for our ginormous boondoggle, evaporated!!! As soon as I can, there'll be something on the way!)




A very reserved "ONLY AMIGA makes it possible!!!!!!!!!!!!"

 
     Report this post  
Anonymous 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:30:40
# ]



Wow, this sounds incredible! I'll check if it's missing om my board tomorrow
when i come back from work I'm sure mine is missing, as i have one of
the latest and the last A1XEs that were developed...

 
     Report this post  
The_Editor 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:30:42
#7 ]
Elite Member
Joined: 7-Mar-2003
Posts: 7629
From: 192.168.0.02 ..Pederburgh .. Iceni

If its that brown socket then mines empty too .. Bugger ..those "Early XE's " must've been seriously early .. I must've been one of the first XE owners !!


btw .. Surely the onboard sound wouldn't be as good as my Sb Live! anyway ?


_________________
******************************************
I dont suffer from Insanity - I enjoy it

******************************************

 Status: Offline
Profile     Report this post  
billt 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:35:09
#8 ]
Elite Member
Joined: 24-Oct-2003
Posts: 3152
From: Maryland, USA

OK, so what's involved with makign up an unofficial PCB mod to add this Sigmatel chip back onto newer boards lacking it? Just the chip, or is there resistors/caps/etc. that need to go with it? I don't even remember if re rear ATX connectors are there for the audio.

I'm happy with my Maudio, but heck if someone wants to pay people to add this to their boards, I wouldn't mind being guy these people would be paying. ;)


_________________
All glory to the Hypnotoad!

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Curty 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:36:50
#9 ]
Super Member
Joined: 20-Dec-2003
Posts: 1202
From: South Wales. UK

@The Editor

I dont think its the brown socket but a square chip just over from it (the only square one in that area).
If you havent got it like me you will see an empty space.


_________________
A1XE G4 800mhz,512mb,Radeon9200,SonyDRU-510A and 800a,ESI Juli@, Sil680, WiFi.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:39:49
#10 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5909
From: S.Wales

They won't take kindly to this on MooBunny. Next thing people will be slating Eyetech for not including this chip on later batches. These people not being A1 owners of course.

It seems I have the chip, so I'll be trying it out once the driver gets through the OS4depot quarantine.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Rob 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:44:40
#11 ]
Elite Member
Joined: 20-Mar-2003
Posts: 5909
From: S.Wales

@the_editor

The chip is about 1 centimetre from the rear of the board and is in line with the AGP slot. The chip itself is surface mounted and about 1 cm².

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Anonymous 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:44:44
# ]



Quote:
The_Editor wrote:

If its that brown socket then mines empty too .. Bugger ..those "Early XE's " must've been seriously early .. I must've been one of the first XE owners !!

Hi The_Editor,

Feels like the old das. A case of "Amiga did it right, then undoes it".

Well, they had NO WAY of knowing it WAS right! This is AWFUL!


Quote:
btw .. Surely the onboard sound wouldn't be as good as my Sb Live! anyway ?


True enough, I guess, but there's something to be said for "plug and play" you know, and every coder not getting fun little "surprises". That baseline level of support for all models is nice.

Also, ONE EXTRA SLOT. That's ALWAYS good.




To everyone considering giving up on Amiga and moving on........ IT'S NOT WORTH IT!!!!!


You've waited till now, so STAY!!!! Hehe!

 
     Report this post  
Curty 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:47:10
#13 ]
Super Member
Joined: 20-Dec-2003
Posts: 1202
From: South Wales. UK

@Atheist

Now we just need an announcement to say dma is fine!
We can all dream.


_________________
A1XE G4 800mhz,512mb,Radeon9200,SonyDRU-510A and 800a,ESI Juli@, Sil680, WiFi.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Chris_Y 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:56:22
#14 ]
Elite Member
Joined: 21-Jun-2003
Posts: 3139
From: Beds, UK



I'll have to see if I have the chip - I doubt it, as this is one of the later AmigaOnes, with a flashable U-Boot.

I need to donate anyway, mostly for the SB Live! fix (which has been working flawlessly, thanks), but also because of the amount of time you've spent on audio drivers. You've definitely earnt it

Chris


_________________
"Miracles we do at once, the impossible takes a little longer" - AJS on Hyperion
Avatar is Tabitha by Eric W Schwartz

 Status: Offline
Profile     Report this post  
afxgroup 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:57:17
#15 ]
Super Member
Joined: 8-Mar-2004
Posts: 1966
From: Taranto, Italy

empty square.....


_________________
http://www.amigasoft.net

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Anonymous 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:57:21
# ]



I'm not sure if i have this chip or not. I couldn't see it, so i don't
think i have it, but i might try the driver that will be uploaded, just
in case. If i happened to not hear anything from the driver, then i
know i don't have the chip

 
     Report this post  
Mr_Capehill 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:57:50
#17 ]
Super Member
Joined: 15-Mar-2003
Posts: 1931
From: Yharnam

LOL..I'm quite convinced that this guy can make sound coming out from potato chips given enough time and beer.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
DaveAE 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:57:58
#18 ]
Super Member
Joined: 21-Mar-2003
Posts: 1091
From: The Netherlands

Quote:
Surely the onboard sound wouldn't be as good as my Sb Live! anyway ?


I've done some tests. It's relatively good. I was playing a track from a CD (not through the CD-in socket, but through normal PCM) and couldn't hear a difference to my Audigy2 ZS. The frequency response is quite good. Note that Sb Live's and Audigy's have AC'97's too! However, the onboard sound is a little bit more noisy if you turn up the volume real loud. Anyway, that's on my 400 euro speakers, I don't have any usable headphones where I can test it on.

Don't know about its recording qualities though. Later on that in a couple of days.


_________________
Audio Evolution
http://www.audio-evolution.com

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Curty 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 22:59:31
#19 ]
Super Member
Joined: 20-Dec-2003
Posts: 1202
From: South Wales. UK

@Mr Capehill

Suppose you could get a crisp sound from a potato!!


_________________
A1XE G4 800mhz,512mb,Radeon9200,SonyDRU-510A and 800a,ESI Juli@, Sil680, WiFi.

 Status: Offline
Profile     Report this post  
Toaks 
Re: Miracles happen: A1 onboard audio works!
Posted on 25-Oct-2005 23:00:07
#20 ]
Elite Member
Joined: 10-Mar-2003
Posts: 8042
From: amigaguru.com

/me puts an a97 chip on the tower box and prays.


nah no luck , shame they removed the socket + chip


_________________
See my blog and collection website! . https://www.blog.amigaguru.com

 Status: Offline
Profile     Report this post  

Goto page ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 )

[ home ][ about us ][ privacy ] [ forums ][ classifieds ] [ links ][ news archive ] [ link to us ][ user account ]
Copyright (C) 2000 - 2019 Amigaworld.net.
Amigaworld.net was originally founded by David Doyle